"Maliye Bakanlığı memurlara yapılan maaş artışlarını hesaplarken ek ödemeleri de hesaba katarken, emekli maaşlarının hesaplanmasında dikkate alınmıyor.
Emekliler genellikle maaş üzerinden değil bankaya yatan tutar üzerinden ek ödemesini hesaplıyor. Oysa bankaya yatan maaş içinde ek ödeme de var.
Ek ödeme ne demek? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor.
SGK 4A, 4B emekli aylığı ek zamla ilgili bazı detaylar araştırılıyor. 2024 ilk 6 ayı için emekliler, enflasyon farkına göre yüzde 37.57'lik zammı hak etti. Daha sonra bu oran yapılan ek zamla 49.25'e çıkarıldı.
5454 sayılı Kanunla emekli ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye, ek ödeme denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme şimdi ek ödeme olarak ödeniyor.
İlgili 30 soru bulundu
Maaşı 10 bin TL olanlara 1168 TL, 12 bin TL olanlara 1402 TL, 15 bin TL olanlara 1752 TL, 17 bin TL olanlara 1985 TL, 20 bin TL olanlara 2 bin 336 TL, 25 bin TL olanlara 2 bin 920 TL maaş farkı yatırılacak. Emekliye ek zammı içeren düzenleme dün gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SGK Birikmiş Aylık Tutarı, yaşamınız boyunca ne kadar para alacağınızın bir ölçüsüdür. Sosyal Güvenlik yardımlarınızın mevcut değerine ve hesabınıza yatırılan faize dayanır.
Bakan Işıkhan paylaşımında, "Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49,25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını basit şekilde tespit edebiliyor. SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yapıp "arama" kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri e-Devlet uygulamasında 4-A emekli aylığı bilgisi bölümünde, yeni maaşlarının tutarını ek ödemeleriyle birlikte görebiliyorlar.
Aralık ayı itibarıyla geçerli kök aylığa yansıtılan yüzde 37.57'lik enflasyon zammı oldu. Bu tutara yüzde 4'lük ek ödeme (kök aylık 7 bin 135 liranın altında ise yüzde 5) oranındaki ek ödemeyle taban aylık altında kalanlara 7500 lira yatırılıyor.
Geçen yıl seyyanen zamla 5500 TL'den 7500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylığı 10000 TL'ye yükseltildi.
Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak.
EYT'de birikmiş aylık tutar, EYT kapsamında emekli olanların, emeklilik başvurusu yaptıkları tarihten itibaren emekli aylığı almaya başladıkları tarihe kadar geçen süreye ait aylıklarının toplamıdır. Bu süreye, emeklilik başvurusunun yapıldığı ay da dahildir.
Örneğin 6 bin lira olan bir maaşa yüzde 25 uygulandığında maaş 7.500 TL'ye çıkacak. Buna ayrıca yüzde 4 oranındaki ek ödemeyi de eklemek gerekecek. Bu durumda bu emeklimizin hesabına 300 TL ek ödeme ile birlikte 7.800 TL yatırılacak.
ZAMLI EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK? Memur emeklisi her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alıyor. Ocak ve temmuz aylarında zam farkı alıyorlar. Emekli maaşı zam farkları 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren hesaplara yatmaya başladı.
Böylece kök maaşı 7291.21 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine yüzde 4 oranında ek ödeme olan 291,64 lira da eklendiğinde kök maaşı 7582.85 liraya ulaşıyor. Yani güncel rakamlarla en düşük emekli maaşı olan 7500 liranın üstüne maaşı çıkmış oluyor.
Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteriyor ve en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşının ham hali anlamına geliyor.
Kök maaş uygulaması tüm emeklilerde var. Net maaş kazançlara göre hesaplanıyor ve bunun üzerine yüzde 4 ek ödeme ekleniyor. Memur emeklileri de diğer emekliler gibi her ay yüzde 4 oranında ek ödeme alıyor. Bunun dışındaki aylıkları kök aylıklarını oluşturuyor.
Kamu işçilerine 2024'te yapılacak ek ödemenin ilk yarısı ocak, ikinci yarısı nisan ayında verilecek.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Emekli Sandığından aylık alanların ocak ayı 2024 zam farkı ile harp ve vazife malullerinin 2023 ek ödemelerini 26 Ocak'ta ödemeye başlıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
SGK tahsis havuzu ise bireylerin emekli olduktan sonra emekli maaşlarının günü gelene kadar bu havuzda birikmesine denmektedir. Emekli olabilmenin şartları ise prim sayısı, bireyin yaşı ve sigorta olduğunuz süre ile ön plana çıkmaktadır. Bu şartlar sağlandığı zaman bireyler emekli olmaya hak kazanmıştır.
4a tahsis talebi nedir? 4/a eski adı ile SSK Kapsamında çalışan sigortalıların tabi oldukları sigorta koludur. Son çalışması 4/a kapsamında olan sigortalıların emeklilik dilekçesi vermeleri durumunda sistemdeki açıklama 4a tahsis talebi diğer adı ile 4a emeklilik talebi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri