Çıkmış olduğu bu seyahat aynı zamanda "ilk dünya gezisi" olarak tarihe de geçti. Seferini tamamlayan ve başlangıç noktasına geri dönen Ferdinand Macellan aldığı notlarda saat farklılıkları ele alarak uzun hesaplamalar yaptı ve sonunda haklı mücadelesini "dünya yuvarlaktır" ispatı ile tüm insanlığı göstermiş oldu.
Fakat M.Ö 350'li yıllarda dünyanın ekvatordan uzaklaştıkça takım yıldızlarının hareketlerini ve ufukta ilerleyen bir geminin gözden kayboluşunu dünyanın bir küre olması ile bağdaştırdı. İşte, dünyanın yuvarlak olduğuna dair tüm detaylar. Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu.
Macellan, keşiflerine 25 yaşında başlamış ve bu keşiflerin ilki 1505 yılında gerçekleşmiştir. Ancak dünyanın yuvarlaklığını somut bir şekilde gözler önüne seren seyahati, 1512 yılında başlamıştır.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur. Macellan'ın ekibi Avrupa için tamamen yeni olan pek çok hayvan türü ile karşılaştı.
Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.
İlgili 27 soru bulundu
İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. Galilei, 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kaldı.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
Müthiş bir kaptandı, ama mürettebatı ondan nefret ediyordu. Bu yolculuğu, dünya çevresinde yelken açma konusunda bir ilkti; ancak yerkürenin etrafını dolaşmayı bitiremedi. Hatta adı Magellan bile değildi. Bununla birlikte, Ferdinand Magellan'ın 1519 seferinin dünyayı sonsuza dek değiştirdiği oldukça açık.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Dünya bilim insanları tarafından tüm detaylarıyla incelenen bir gezegendir. Detaylı olarak yapılan görüntülemeler dünyanın şekli hakkında en doğru bilgileri veriyor. Dünya tüm kayıtlara göre bakıldığında yuvarlaktır.
Eski çağlarda dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Daha yakın tarihte, 1519-1522 yılları arasında ise Portekizli kaşif Ferdinand Magellan Dünya'nın etrafını dolaştı. Dünya düz olmuş olsaydı aynı noktaya geri dönemeyecekti. Ama Magellan'dan da çok önce denizciler Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyordu zaten.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Dünyanın Yuvarlak Olduğu Ne Zaman Kanıtlandı? Macellan ilk deniz yolculuğuna 1505 yılında 25 yaşındayken başladı. Macellan, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ilk kez keşif seferlerine ise 1512 yılında çıktı. Macellan'nın çıktığı bu keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk gezi olarak tarihe geçti.
Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan Macellan.
Bu takımadalar, Arjantin ve Şili arasında paylaşılmıştır. Macellan Boğazı'nın uzunluğu 560 km, genişliği 3 ila 32 km'dir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır.
77 yaşındayken (8 Ocak 1642), ateş ve kalp çarpıntısı sebebiyle öldü.
Yine de dönüyor (İtalyanca: E pur si muove veya Eppur si muove), İtalyan matematikçi, fizikçi ve filozof Galileo Galilei'ye atfedilen bir sözdür. Galileo'nun bu sözü 1633'te Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi iddiasından vazgeçmeye zorlanması üzerine söylediği iddia edilir.
Galileo'nun inancından döndüğünü ve pişmanlık duyduğunu belirten belgeleri imzalarken “Siz ne derseniz deyin dünya gene de dönüyor” dediği söylenir. Galileo gene de cezasız kurtulamadı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu, her gezegenin bir ekseni olduğunu ve gezegenlerin bir merkezi noktada döndüklerini söyleyen ilk kişilerden biriydi. Bu noktayı önce dünya olarak belirlese de sonradan bu düşünceden vazgeçip gezegenlerin merkezi bir ateş etrafında döndüğünü söylemiştir.
«خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ» Zaten “yükevviru” fiili küre mastarından gelir ve yuvarlak cisimleri dolamak için kullanılır. Dolayısıyla bu ayette dünyanın şeklinin küre olduğuna dair işaret mevcuttur.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri