Genellikle kışın soğuk havalarda tercih edilen çorbalar yaz sofralarında da soğuk hazırlanarak tüketilebilir. Üstelik serinlemek ve hafif bir gıda tüketmek için iyi bir seçenektir. Yaz sofralarında özellikle soğuk çorbalara yer verilmeli, öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka tüketilmeye çalışılmalıdır” diyor.
Genellikle soğuk havalarda içtiğimiz çorbaların yaz aylarında da oldukça faydalı olduğunu biliyor muydunuz? 'Yazın çorba mı içilir? ' demeyin. Yazın içilen soğuk çorbalar hem serinlemek ve hem de hafif besinler tüketmek için iyi bir seçenektir.
Mercimek, fasulye, buğday ve barbunya ile hazırlanan soğuk çorba, yaz aylarında sofralardaki yerini alır.
İlgili 16 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorba tekrar ısıtılır mı? Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır.
Bir kavanoz çorbanın buzdolabındaki raf ömrü sebze çorbaları için bir hafta, hayvansal içerikli çorbalar için 2 gün olacaktır. Bir sebze çorbasının buzdolabındaki ömrünü uzatmak için çorbayı koyduğunuz kavanozu (veya kabı) ve kapağı sterilize edebilirsiniz. Bu, saklama süresini birkaç gün daha uzatır.
Yumurta, jambon ve peynir çeşitleri ile soğuk çorba yanına doyurucu ve lezzetli bir alternatif olacaktır. Yazın çok sevilen ve sofralarda sıkça yerine alan nefis zeytinyağlı fasulye dizmesi soğuk ayran aşı çorbası ile oldukça yakışan sağlıklı ve doyurucu bir ikilidir.
1 porsiyon (346.7 gr) soğuk ayran çorbası 218 kaloridir. Soğuk ayran çorbasının 100 gramı 6.95 gram karbonhidrat, 2.36 gram protein, 2.73 gram yağ, 1.25 gram lif içermektedir. Soğuk Ayran Çorbası, diyet lifi, B grubu vitaminlerinden zengin bir besindir. Glisemik indeksi düşük olduğu için uzun süre tokluk sağlayacaktır.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar.
Arzuya göre. Alternatif olarak sadece sıcak su ile de pişirmeniz mümkün.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbaların sabahları aç karnına tüketilmesine de değinen Bayer "Çorba ve meyve suyu kahvaltı yerine geçmez. Aç karnına kahvaltı yerine kokteyl tüketmek besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve tokluk süresinin oldukça azalmasına neden olur.
Arzuya göre soğuk ya da sıcak olarak hazırlanabilen ve içinde bulunan haşlanmış bakliyatlar sayesinde ana yemek kadar doyurucu olan ayran çorbası, pratik olduğu kadar lezzetli de bir çorba seçeneği. Çorbayı önceden hazırlayıp, buzdolabında kapalı bir kapta uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Erzincan'a ait olan ayran aşı çorbası, genellikle soğuk bir şekilde tercih edilir. Bazı yörelerde 'gırar' olarakta da bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Uzun süre tokluk hissi veren bu besin, diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır.
Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir. 12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir.
Bir kavanoz çorbanın buzdolabındaki raf ömrü sebze çorbaları için bir hafta, hayvansal içerikli çorbalar için 2 gün olacaktır.
Bu yüzden çorbaları tencereye koyup kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz. Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Yemeğe uygun şekil ve kıvam verilmesinde önemli etmenler ısı ve süredir. Bu etmenler iyi ayarlanırsa yemeğin kalitesi artar. Ayrıca yemeğin beğenilir olabilmesi için kişiye be lirli bir sıcaklıkta ulaşması gerekir. Sıcak yemeklerin 60-65°C'de, çorbaların ise 70°C'de sunulması bekle nir (2).
Çorbaya fazla su konursa tadı kaçar, az su konursa tam pişme sağlanmaz ve dibi tutar. Karışıma, boyunu 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun!
Ayrıca çorbanın büyük kısmı sıvı olduğu için özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacının karşılanmasında önemli ölçüde destek oluyor. Sıcak havalarda içilen çorba; yağlı ve karbonhidrattan zengin ağır yemekler yerine hafif bir seçenek olarak yerini alıyor. Kişinin daha rahat ve serin hissetmesine yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri