Parçacıkların belli enerji seviyeleri vardır. Katı, sıvı, gaz ve plazma halleri arasında bu enerji seviyesi katı halde en düşük; plazma halinde ise en yüksektir. Diğer bir deyişle bir gazı yeterince soğutursanız (enerjisini düşürürseniz) sıvı, bir sıvıyı yeterince soğutursanız da katı madde elde edersiniz.
"Gaz maddenin en yüksek enerjili halidir."
Plazma'nın davranışı, katı sıvı ve gaz halindeki davranışından oldukça farklıdır. Çünkü farketmişsinizdir; plazmayı meydana getiren atomlar fazlasıyla enerji yüklüler. Bu da, maddenin gaz halinde olduğundan çok daha “reaktif” davranmasına neden olur.
Plazma yüksek, kararsız enerji düzeyindeki bir maddeyi tanımlar. Plastik ve metal gibi katı maddelerle temas ettiğinde verilen plazma enerjisi yüzeylerle etkileşime girer ve örn. yüzey enerjisi gibi önemli yüzey özelliklerini değiştirir.
Plazma iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Gazlar ise elektriği iletmediklerinden dolayı plazma ile gazlar arasındaki başka bir ayırt edici özelliktir. Gazlar elektrik ve manyetik alanlarla etkileşmemesine rağmen plazma bu alanlarla etkileşebilir. Plazma yüksek sıcaklık ve enerji yoğunluğuna sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
Yıldızlar sıcak plazmaya örnekken floresan soğuk bir plazmadır.
Güneş, yıldızlar, yıldırımlar, yıldızlar ile gezegenler arası ortam, gezegenlerin atmosferlerinin dış katmanları plazma halindedir. Doğal plazmalar; Güneş, yıldırım, uzay ve astronomik plazma, kutup ışıklarıdır.
Bir fizik terimi olarak maddenin hâli, maddenin aldığı farklı fazlardır. Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır.
Maddenin gaz halinin özelliğine bakalım:
- Kinetik enerjisi en fazla olan maddenin halidir. - Maddenin tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar. - Öteleme hareketi yapmasından dolayı akışkandır.
Şimşek, yıldırım, mum, kibrit alevi, kutup ışıkları, volkan lavları, Güneş ve yıldızlar, floresan lamba, neon ışıkları, plazma topu, plazma televizyon maddenin plazma hâline örnektir.
Merhabalar, Plazma hali; maddenin katı, sıvı ve gaz halinden farklı olarak dördüncü bir hal olarak karşımıza çıkar. Plazma haline örnek olarak floresan lambalar ile güneşi verebiliriz. Plazmalar, elektriksel olarak nötr değildir.
(D) Maddenin en düzenli hâli katı hâldir.
Cevap:Plazma hâlidir.
Dolayısıyla ortalama kinetik enerjinin bir ölçüsü olan sıcaklık arttıkça, atomların titreşim hareketinin genliği de artar. Böylece akımı taşıyan elektronların iletken malzemedeki atomlarla çarpışma sıklığı ve bu çarpışmalar sonucunda ısıya dönüşen enerji miktarı artar.
Gama ışınları olarak bilinen radyasyon patlaması, Dünya'ya görünebilir ışığın enerjisinin 100 milyar katından fazla güce sahip iki patlama halinde ulaştı. On yıllarca süren çalışmalardan sonra, bilim insanları şimdiye kadar görülen en güçlü gama ışını patlamasını (GRB) gözlemlemiş oldu.
İç Enerji Ne Zaman Artar? İç enerjide değişimler, yapılan iş ve sisteme verilmiş olan ısı toplamına eşittir. Eğer sistem üzerine iş yapılmış ise ya da sisteme ısı verilmiş ise iç enerji de artış gözlenir. Eğer sistem iş yapmış ise ya da dışarıya ısı vermiş ise iç enerjide azalma gözlenir.
Gazlarda sıcaklık ile kinetik enerji doğru orantılı olduğu için, sıcaklık arttıkça kinetik enerji de artar.
Kinetik enerji, potansiyel enerjiye sahip bir cisim hareket kazandığında başlar ve hız ile kütleye göre de artış gösterir. Kinetik enerji, nesne hız kazandığında artış gösterir. Eğer nesnenin kütlesi fazlaysa kinetik enerji fazla, düşükse düşük olacaktır. Kinetik enerjinin artması için temel şartlar hız ve kütledir.
Kinetik Enerji bir cismin hareketinden kaynaklanan enerjidir. Cisim ne kadar hızlı hareket ediyorsa, o kadar çok kinetik enerji taşır. Aynı şekilde cismin kütlesi ne kadar büyük ise, o kadar çok kinetik enerjisi vardır.
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
Maddenin ilk hali olarak pek çok kişinin bildiği katı hali gelmektedir.
Oysa araştırmalar en son 16 tane madde hali tanımlarlar. Bunlar; klasik haller dışında; sıvı kristal, amorf katı, manyetik düzenli, süperiletken, süperakışkan, Bose-Einstein yoğunlaşması, Rydberg molekülü, plazma (iyonlaşmış gaz), kuark-gluon plazması, dejenere madde, süperkatı, sicimsi sıvı ve süpercamdır.
Bu arada su oluştururlar diye örnek verdik; tahmin edersiniz ki o su molekülü de plazma halinde olacak. Ancak yeterince soğuduktan sonra bildiğimiz su buharı gibi davranmaya başlayacak. Evren'deki maddenin %99'undan fazlası bu halde olmasına rağmen, bizler günlük hayatta plazma ile pek karşılaşmayız.
Su buharı 100.000 o C'nin üzerine ısıtılırsa plazma haline getirilebilir. Plazma; maddeye ısı enerjisi gibi elektrik, ışık, nükleer veya kimyasal enerji verilerek de üretilebilir. Plazma için iyonlaşmış gaz tanımı yapılsa da bu tamamıyla doğru değildir.
Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer. Sıradan bir yangında iyonlaşma az miktarda olduğu için alevdeki maddelerin çoğu gaz halde olur. Yani alev bir gazdır. Ya da çoğunlukla gaz, az bir miktar ise plazmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri