Ödemesi zamanında yapılmayan ve yasal takip süreci başlatılan kredi kartına haciz gelebilir. Diğer bir deyişle kredi kartı borcu ödenmezse borçlunun banka hesaplarına, taşınmazlarına ve evine icra gelebilir.
Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde haciz işlemlerine kadar ilerleyebilir. Takipli vergi borcunu ödemediğiniz için e-Haciz ile karşı karşıya kalabilirsiniz. e-Haciz ya da diğer adı ile elektronik haciz sürecinde banka hesaplarınız bloke edilir.
Yasal takibe düşen kredi borcu, adınızın kara listeye alınmasına sebep olur. Ayrıca kredi borcu icra takibi sonrası maaşınıza ve eşyalarınıza haciz gelme riski de vardır. Nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da ev, araba gibi ürünler satın almak için kredi kullanmış olabilirsiniz.
Yasal Takip Başlarsa Ne Olur? Ödenmeyen borçlar yüzünden yasal takip başlatılırsa, banka müşterinin kısa bir süre içinde borçlarını ödemesini talep eder. Bu süre boyunca kişiye ödeme konusunda sözlü ya da yazılı olarak hatırlatmalar yapılabilir.
Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.
İlgili 24 soru bulundu
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Yasal takip sürecine girmek 90 gün sürer fakat bir kere yasal takip sürecine girildiği takdirde borçlu taraf, bankacılık sisteminin kara listesine girer. Bu listeden çıkmak için 5 yıllık bir süre geçmesi gerekir.
Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar. Yasal takip süreci ne kadar sürer? 90 gün boyunca ödenmeyen borçlar sonucunda kişinin takibe alınması durumu, yasal takip olarak anılır.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Bankalar anlaştıkları avukatlara dosyaları verir ve bu avukatlar ilk olarak kredi sahibini ararlar. Kredi sahibi ile ödeme yapabilmesine karşı bir konuşma gerçekleştirirler. Ancak bu konuşmalara rağmen kişi hâlâ ödeme yapmazsa artık haciz işlemi gerçekleşecektir.
Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Hayır, kişinin üzerine kayıtlı haczedilecek mal yoksa haciz gelmez. Üzerinde mal varlığı olmayan bir kimseye haciz uygulanamaz. Haciz uygulanabilmesi için mevcut bir mal varlığının olması gerekir. Bu durumda uygulanan başka bir prosedür ise maaşın haczedilmesidir.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Çünkü siciliniz bozulduktan sonraki dönemlerde ödemelerinizi zamanında yapsanız bile belirli bir süre kara listeden çıkamazsınız. Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Banka siciliniz bozukken herhangi bir bankanın verdiği hizmetlerden yararlanmanız mümkün değildir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Kara listeye giren kişilerin ödenmeyen borçlarını ödeyip borçsuz olduklarına dair evrakları bankalara teslim ettikten sonra 5 yıl boyunca kara listede kalmaları söz konusudur.
Ancak unutulmamalıdır ki, icra takibi, borçlu olan memur veya sözleşmeli personelin adli siciline işlenmez. İcra takibi, yalnızca alacaklının borcunu tahsil etmek üzere icra dairesi tarafından yürütülür ve bu sürecin adli sicil kayıtlarıyla bir ilişkisi yoktur.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri