Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
KÜTLE: Madde miktarı demektir. Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
Terazi: Dengelenmiş kuvvetlerle kütle ölçümü yapmaya yarayan araç.
Katıların Kütlesi Nasıl Ölçülür? Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
İlgili 26 soru bulundu
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Dereceli silindir, laboratuvarlarda kullanılan bir ölçüm aracıdır. Sıvıların hacimlerini hassas bir şekilde ölçmeyi ya da miktarlandırmayı sağlar.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
- Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Bir cisme etki eden yerçekimi kuvvetine ağırlık denir.
SI birim sisteminde uzunluk metre (m), zaman saniye (s) ve kütle kilogram (kg) olarak ifade edilir. Bu nedenle SI birim sistemine MKS (metre-kilogram-saniye) birim sistemi de denir. İngiliz Mühendislik Sisteminde ise uzunluk için ayak (foot), kütle için slug, zaman için ise saniye birimleri kullanılır.
Günlük hayatta kullandığımız en düşük ağırlık ölçüsü miligramdır. Miligram, hassas teraziler yardımı ile ölçülmektedir.
Kütlenin formülü için öncelikle hacmin formülünden bahsedilmek gerekir. Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Katı ve gaz maddelerin hacim birimi metreküp, sıvı ve gaz maddelerin hacim birimi litredir. HACİM NE İLE ÖLÇÜLÜR? Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Maddenin 4 farklı halinin her birinin kütlesini, hacmini veya ağırlığını ölçmek için farklı ekipmanlar, yöntemler ve ölçekler kullanılmaktadır. Bunlardan biri de dereceli silindirdir.
Kütle bir cismin sahip olduğu, değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise, cisimlere etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü anlamına gelir. Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür. Ağırlık cisimlerin bulunduğu yere göre değişir, kütle ise değişmez.
Bir maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülebilir. Düzgün geometrik şekilli katıların hacmi matematiksel yöntemlerle hesaplanabilir. Sıvıların ve şekilsiz katıların hacmini ölçmek içinse dereceli silindir kullanılır. Aynı şartlarda farklı maddelerin yoğunlukları birbirinden farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri