TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
KATETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Katetmek kelimesinin; bir yeri aşmak ve bir yeri geçmek anlamında kullanılan bir kelime olduğu bilinmektedir. Katetmek kelimesinin doğru yazılışı ise katetmek şeklinde olmalıdır. Yapılan diğer yazımların ise yanlış olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Katetmek birleşik olarak yazılmalıdır.
Kökleri Arapça, etmek kısımları Türkçe. Bir mesafeyi katetmek (kat'+ etmek) biçiminde geçer. Kat kelimesinin sonunda yazılmayan, Türkçede söylenmeyen bir sesin kullanılması, Türkiye Türkçesinde düşmüş olması se- bep gösterilerek bunlar bitişik yazılır.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
İlgili 30 soru bulundu
Bu kelime genellikle kesinkati şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kesin kati şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin yazılış şekli pek çok insan tarafından karıştırılır. Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "adedi" biçiminde olmalıdır.
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre menetmek kelimesinin doğru yazılışı "menetmek"dir.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
fethetmek (-i) Ar. T. 1. Bir kent ya da ülkeyi savaşarak almak, ülke açmak. 2. (Birini) kendine çekmek, bağlamak: Vefasıyla, duyarlığıyla gönülleri fethetti.
Buna benzer şekilde “genel ağ” ifadesi Kılavuz'da iki kez yer almaktadır ve her ikisinde de büyük harflerle (Genel Ağ) yazılmıştır (Yazım Kılavuzu 2008: 38, 43).
Arap Yarımadası (eskimiş Ceziretü'l-arap) (Arapça:شبه الجزيرة العربية Şibhe'l-ceziretü'l-Arabiyye) ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
vazgeçmek✅ (Doğru kullanım)
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılımı "HAK ETMEK" şeklindedir. Cümle içinde de kullansak tek başına da kullansak dil bilgisi kurallarına dikkat etmeliyiz ve ayrı şekilde kullanmalıyız.
GÜLER YÜZ KELİMESİNİN ANLAMI
İçten ve yapmacıksız, yumuşak, okşayıcı davranış anlamına gelir. Bu kelime genellikle güleryüz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güler yüz şeklinde olmalıdır.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Hemen hemen, sanki anlamına gelir. Bu kelime genellikle adeta şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri