Maddi yokluk, işlemin maddi varlığına ilişkindir. Bu durumda, madden ve fiziken yok olan, varlık şartını taşımayan işlem söz konusudur. Buradaki yok olma işlem bakımındandır. Fiziki alemdeki şey veya olguların, hukuk âle minde hiç var olmaması, dolayısıyla işlem olarak varlığından söz edilememesi- dir.
Maddi yokluk, idari işlemi oluşturan iradenin yokluğu anlamınageldiğinden, ortada hukukilik denetimini gerektirecek herhangi bir işlem zatenmevcut değildir.Yok hükmünde sayılma yaptırımı kanunda düzenlenmemiş olup, yargı kararları vedoktrin tarafından geliştirilmiştir.
İdârî işlemlerin, doğurdukları hukuksal sonuca göre kendi aralarında yapılan tasnife, maddî açıdan tasnif denmektedir. Bu tasnife göre idârî işlemler, dörde ayrılmaktadır. Bunlar; genel düzenleyici işlemler, birel işlemler, karma işlemler ve birden çok ilgiliye yönelik bireysel işlemlerdir.
“Yokluk hali “yok hükmünde sayılma hali“ sadece fonksiyon gaspıyla sakat işlemler ile ağır ve bariz yetki tecavüzüyle sakat işlemler ile (fiili yol oluşturan işlemler, düzmece atamalar, yaş koşuluna uymayan atamalar) de söz konusu olabilmektedir.
İdare, 1982 Anayasasında düzenlenmiş olan Kanun Hükmünde Kararname, tüzük ve yönetmelikler dışında genelge, sirküler, talimat, tebliğ, yönerge, gibi isimler altında düzenleyici işlemler yapmaktadır. Doktrinde yaygın olarak bu işlemlere, Anayasada isimleri geçmediği için, adsız düzenleyici işlemler denilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
“Kural işlemler” olarak da ifade edilirler. İdare bu işlemlerle kurallar koyar. Kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik genel düzen- leyici işlemlerdir. Ayrıca karar, tebliğ, genelge, yönerge, sirküler gibi genel düzenleyici işlemler de mevcuttur.
Yönetmelik, kararname, yönerge, genelge, tamim, emir, talimat, karar gibi işlemler, idarenin düzenleyici işlemleri olup; bunlardan yönetmelikler dışındakilere, “adsız düzenleyici idari işlemler” denilebilir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
1.Yokluk: Hukuksal bir işlemin hiç gerçekleştirilmemiş ve hukuk alanında doğmamış sayılmasıdır. Bu durum hükümsüzlüğün en ağır türüdür. Bir sözleşmede yasanın aradığı temel şart yoksa hiç meydana gelmemiş sayılır.
İşlemin kurucu ya da esaslı unsurlarında noksanlık ve hukuka ağır aykırılık hali açıkça görülmekte ise, işlem “yok” sayılır ya da yok hükmünde kabul edilir. Yoklukla sakat işlemin geçersiz sayılması için iptal davasının açılması gerekmez, yokluk halini herkes ileri sürebilir.
İdarenin icrai olmayan işlemleri iptal davasına konu edilemezler: • Hazırlık işlemleri • Gösterici işlemler • İç düzen işlemleri bu kapsamdadır.
Kolektif İşlemler: Birden çok iradenin aynı anda aynı yönde açıklanmasıyla meydana gelen işlemlerdir. Tipik örnekleri meclis ve kurul kararlarıdır. Örneğin, belediye meclisinin kararları, fakülte yönetim kurulunun kararları.
Birel işlemler ise; belirli bir kişiye yönelen, özel durumlara ilişkin, somut ve münferit, her idari makam tarafından yapılabilen düzenlemelerdir. Bir öğrencinin bir öğretim kurumundan diploma alması, inşaat için ruhsat verilmesi birel işlemlere örnektir.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Hükümsüzlük yaptırımının; Yokluk, mutlak butlan, kısmi butlan, tek taraflı bağlamazlık şeklinde beş hali vardır.
Manevi yaptırım; hukuk kuralları dışındaki diğer sosyal kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Maddi yaptırım; hukuk kurallarına uyulmadığında karşılaşılacak tepkidir. Ceza, kanunun suç işleyen kişiye uygulanmasını öngördüğü yaptırımdır.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
Yokluk: İşlem hiç oluşmamış kabul edilir yani yok sayılır. Hukuki işlemin kurucu unsurları eksiktir. Yokluk en ağır geçersizlik türüdür.
Varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtilir. Bu anlamda felsefi bir kategori olarak anlaşılır ve yokluk ya da namevcudiyet şeklinde kullanılır.
Yokluk, yoktur.
Eğer yokluk denen bir şey var olsaydı o zaten varlık olmuş olurdu. O yüzden yokluk yoktur. Yokluk imkân dâhilinde değildir. Yokluk denen bir şey olmadığı için de varlık yokluktan meydana gelemez.
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu maddesinin (ç) fıkrasında; “Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler.”
Vergi hukukunda tahakkuk işlemi, belirleyici idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir[116], zira 213 sayılı VUK m. 22 tahakkuku, bir idari işlem olarak değil, bir aşama olarak tanımlamıştır[117].
1982 Anayasasının 124'üncü maddesine göre; “Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri