Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında ilk belirlemelere göre grizu patlaması meydana geldi. Olay yerine AFAD, Emniyet, itfaiye, jandarma ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Yaşanan patlamada 18 madenci hayatını kaybetti. Ekipler, mahsur kalan işçileri kurtarmak için yoğun çalışma yürütüyor.
Kaza. 14 Ekim 2022 günü TSİ 18.15'te Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında bir patlama oldu ve saatler sonra maden ocağı içinde yangın çıktı. Patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 110 işçi vardı ve yaklaşık yarısı 300 metre derinlikteydi.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Süreç Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra yaşamını yitirmişti.
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
İlgili 18 soru bulundu
Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden kazasında 41 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi ise yaralandı. Madende yaşanan patlamanın ardından işletme sahibinin Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden AŞ (HEMA) olduğu çeşitli basın kurumlarında yer aldı.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. Patlamanın yaşandığı madende 41 işçi hayatını kaybetti.
Tablo 1. 1900 Yılında Amasra ve Çevresinde Maden Ocağı İşleten İşletmeciler. Kaynak: Zaman, 2004: 48. faaliyete başlamıştır. Halen üretim çalışmalarının yapıldığı ocaklarda ilk galerinin sürülmesine 1964 yılında başlanmıştır.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Patlamanın meydana geldiği madenin ise geçmişte Erdoğan'la yakın ilişkide olan ve son olarak dünyada yayınlanan 'Pandora Belgeleri'nde adı geçen Mehmet Hattat'a ait olduğu ortaya çıktı.” İşbu aktarımın aksine maden kazasının yaşandığı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi (T.İ.
1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir.
Grizu patlaması kimyasal bir olay olarak ifade edilmektedir. Çeşitli gazların havada bulunan başka gazlarla tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir patlama olarak belirtilmektedir.
En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Metan zehirli olmamakla birlikte, maden havzasında oksijen oranını yüzde 12'nin altına düşürecek kadar yoğunsa boğucu özellik göstermektedir.
Metan Gazı Nasıl Oluşur? Metan gazı karbon ve 4 hidrojenin birleşmesi ile oluşmaktadır. Bunlar dışında metan gazı üretimi de söz konusudur. Hayvan atıklarının hammadde hale getirilip anaerobik çürütücü bakteriler ile dermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar.
Metan çöp sahasından basınç altında çıkarılıyor. Buradaki borularda, biyogazı elektrik üretilen biyoelektirik tesislerine aktaran negatif bir basınç ya da bir vakum gücü var." şeklinde açıklıyor. Metan havadan daha hafif bir gaz ve bu yüzden vakum pompalarına rağmen sızmaya devam ediyor.
Kömür veya kayacın bünyesinde bulunan yüksek basınç altındaki gaz basıncı ve bu basıncına karşı duran kömür ve/veya kayaç arazi direncinden fazla olması halinde ani püskürme (degaj) olur.
Bartın'da maden ocağında patlama: 22 kişi öldü, yer altında mahsur kalanlar var. Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada 22 kişinin öldüğünü açıkladı.
Kuruma bağlı 5 adet müessese vardır. Bunlar Armutçuk Müessesesi, Kozlu Müessesesi, Üzülmez Müessesesi, Karadon Müessesesi, Amasra Müessesesi'dir ayrıca Zonguldak Merkezde Beyaz Saray olarak bilinen Genel Müdürlüğü bulunmaktadır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri