İnsanın uygarca yaşamasını sağlayan bütün araçların ham maddesi madendir. Maden olmasaydı, cerrahlar hastanede ameliyat bile yapamazlardı. Köprüler, tüneller, makine, motor, otomobil, uçak, ev âletleri, her şey madenden yapılıyor. Bir otomobilin üretilebilmesi için yeraltından 10 ton maden çıkarılması gerekiyor.
Madencilik biterse hayat hemen felç olmaz. Ama en fazla üç ay dayanır. Stoklar bittiğinde otomobilden elektroniğe ilaçlardan yapı malzemelerine kadar her alanda faaliyetler sona erer. Petrolde dünyanın en geniş stoklarına (730 milyon varil) sahip ABD bile üç aydan fazla dayanamaz.
Madenler olmasaydı tüneller yer altı deniz altı tünellerin tasarlan- ması düşünülemezdi. Altın madenine herkes karşıdır ama bugün borsa altın rezerviyle ülkeler ekonomisini belirler. İstihdama dayalı ülkeye bağlı madenler vardır. Madenciler yol su elektrik ile ya- şadıkları yere hayat getirirler.
Kendi kaynaklarını yok sayan, kaynaklarını kullanmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Madenler, kalkınmanın temel unsurlarından en önemlisidir. Ülkelerin kalkınmaları ve yaşam seviyelerinin belirleyicisi olarak kabul edilen sanayi, enerji ve tarım sektörlerinin temellerini de madencilik oluşturmaktadır.
Gümüş olmasaydı, kimse telefon edemez, televizyon seyredemez, evde elektrik ışığını açıp kapayamaz, veya bir elektrik buz dolabını çalıştıramazdı. Bununla beraber bu meydana çıkarmıştı. Böylece 12.500 tonluk gümüş gizlice Darphaneden alındı, eritildi ve atom çekirdeği tesislerinde kullanıldı.
İlgili 35 soru bulundu
Altın madeninin çok yumuşak ve kolay işlenebilir olması, bu elementin doğada oldukça kararlı bir yapıda bulunması sebebiyle hava ve sudan çok fazla etkilenmemesi, paslanmaması, birçok aside karşı dirençli olması gibi sebepler altın madenini değerli kılan özelliklerdir.
Şu anda kağıt paralar ekonomiye hükmediyor gibi görünse de altın, küresel piyasaları bir bütün halinde tutan güvenli bir limandır. Güvenli limanın yok olması, ekonomileri ve yatırımcıları büyük bir boşluğa sürükleyecektir. Bir yatırım aracı olarak altının önemi de böyle bir durumda rtadan kalkacaktır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
Madencilik, yeraltındaki maden cevherlerinin araştırılması, çıkarılması ve işletilmesiyle ilgili teknik ve yöntemlerin bütünüdür. Yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde, kömür ve petrol gibi ekonomik ekli doğal hammaddeyi sağlamaktır.
Madenciliğin çevre etkileri su kirlenmesi, toprak kirlenmesi, hava kirlenmesi, gürültü ve titreşim, ekosistemlere zarar ve çevre estetiğinin bozulması olarak özetlenebilir. Çevredeki metal konsantrasyonlarındaki artışlar maden ve metallurji endüstrilerinin karşı karşıya olduğu en önemli güncel sorunlardan birisidir.
Madencilik: Ekonomik açıdan değeri olan petrol ve kömür gibi yeraltı zenginliklerin ortaya çıkarılması olarak geçmektedir. Rafineler (Petrol işleme kuruluşları) ile beraber sanayi kuruluşlarına satış üzerinden kazanç elde edilir. Maden arama ve çıkarma işlemleri konusunda giderler bulunmaktadır.
Madencilikle ilgili en önemli sorun tozdur. Tüm madencilik yöntemlerinde maden damarına ulaşıncaya kadar çok miktarda kayanın parçalanması ve taşınması söz konusudur. Bu işlemler sırasında ortamda oluşan tozlar çalışanlar tarafından solunmakta ve çalışanlarda solunum sistemi hastalıklarına neden olmaktadır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Ethereum Kazımı 15 Eylül 2022'de Sona Erecek
Ethermine bugün yayınladığı duyuruyla beraber Ethereum kazımının 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sonlanacağını duyurdu. Yani 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren Ethereum kazımı yapamayacaksınız.
Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, yer altı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde bilinen rezervler 18 yıl içinde tükenecek. Yani; 2040'ta yer altındaki altın madeninin tamamının bitmesi öngörülüyor.
Aynı şekilde gümüş de altın gibi düşük bir erime noktasına sahiptir. Böylece birçok farklı şekil alma imkanı ile beraber değişik biçimlerde kullanma olanağı tanır. Diğer yandan dünya çapında önemli bir para birimi olarak öne çıkar ve değerlendirilir.
Sümerler, sabit tartıma getirme tekniğini binlerce yıl önce bulmuştu. İlk insanlar altını metal külçeler halinde tesadüfen bulurdu. Sümerler ve Mısırlılar altının bulunduğu arazilerde madenciliği başlattı. Altın içerdiği bilinen kayalar, kölelere kırdırılır ve ardından toz hale getirilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri