Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Mika- Bu, elementlere maruz kaldığında bile iyi bir kararlı malzemedir. Yalıtkan olurken iyi bir ısı iletkenidir. Sac mika, elektrikli bileşenler için kolayca damgalanır ve şekillendirilir. Mika, en yaygın kapasitör türleri için çok önemlidir.
Hava, cam, seramik, plastik, mika ve kağıt gibi maddeler yalıtkanlar grubuna girerler. Elektrik akımını ileten maddelere iletken madde adı verilir. Maddelerin iletkenlik derecesi atomun son yörüngesinde yer alan valans elektron sayısı azlığına bağlıdır. Bakır, altın, alüminyum, gümüş iyi iletkenlerdir.
Elektriksel iletken, elektriği ileten maddelere verilen addır. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Gümüş, bakır ve altın iyi iletkenlerdir.
Silikon, yüksek bir saflık oranına sahipken oldukça parlak bir katı formundadır. Metal gibi görünmesine rağmen, bir metaloid olarak sınıflandırılır. Yani elektriği yalnızca belirli koşullar altında iletir. Bu da silikonu elektronik endüstrisi için çok uygun hale getirir.
İlgili 44 soru bulundu
Şeffaf soğuk silikon mükemmel elektriksel özelliklere sahiptir. Yüksek dielektrik dayanımı ile yalıtıcı veya tersine elektriksel olarak iletken olacak şekilde formüle edilebilir.
Hızlı bir şekilde kurur geride alev almayan ve iletken olmayan çok ince transparan film şeklinde kaplama bırakır.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Mika Kullanım Alanları
Sektör olarak bakıldığında da elektrik ve elektronik alanlarında, endüstriyel alanlarda, boya sanayi ve benzer birçok alanda, plastik ve kauçuk gibi pek çok geniş bir alanda da yine yalıtkan sanayi olarak kullanımı söz konusu olmaktadır.
Tümüyle yalıtımdan elektrik iletkenliğine kadar uzanan mükemmel elektriksel özellikleriyle plastikler, elektrik ve elektronik endüstrileri için vazgeçilmezdir. Modifiye edilmemiş plastikler doğası gereği elektrik yalıtımı özelliklerine sahiptir.
Cam ya da cam çubuk elektriği iletmez çünkü maddede bulunan elektronların hareket etmesi mümkün olmamaktadır. İletken maddelerde ise elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Cam ya da cam çubukların ise yalıtkan olduğu, elektriği iletmediği ifade edilebilir.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
Poşetler: Metalik Poşetler, sürtünmeden dolayı elektronik malzemenin üzerindeki statik elektriği önler, üç katmanlıdır, dağıtkan yüzey, iletken yüzey, dağıtkan yüzey. Pembe Poşetler; statik elektriğin dağıtımını sağlar, tek katmanlıdır. Siyah Poşetler; tek katmanlıdır, iletken ortam sağlar.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir. Dolayısı ile suyun iletkenliği ne kadar yüksekse bu su o kadar çok su olmayan madde içeriyor demektir.
Yarı iletkenler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere, iletkenlikleri iletken ve yalıtkan arasında değişebilen malzemelerdir. İletken ve yalıtkanlarda serbest elektronların yoğunluğu çok fazla değiştirilemezken yarı iletkenlere katkı atomları (doping) eklenerek serbest elektron yoğunluğu değiştirilebilir.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Süperiletkenler ve elektronlar
Süperiletkenlerde elektrik akımını oluşturan elektronlar atomların arasında hiçbir atoma çarpmadan akar gider. Elektronlar çarpışarak ısınıp enerji kaybetmez ki biz de elektronların serbestçe akmasına izin veren materyallere süperiletken deriz.
iletkenlik ise her zaman serbest kalan elektronların hareketi ile sağlanır. örneğin metallerin son yörüngesindeki elektronlar kolayca hareket edebilecek nitelikteyken, plastik, seramik gibi malzemeler güçlü iyonik veya kovalent bağlar yaptıkları için bu konuda başarısızdır.
Elektrik İletkenliği ve Manyetizma
Paslanmaz çelik, tüm metaller gibi elektriği iletir.
Grafit sahip olduğu özellikler nedeniyle sıra dışı bir malzemedir. Son derece yumuşaktır, kolayca parçalanabilir ve özgül ağırlığı çok düşüktür. Buna rağmen ısıya karşı son derece dirençlidir ve erime noktası yüksektir. Metaller gibi elektriği iyi iletir yani iyi bir iletkendir.
Silikon veya polisiloksan, siloksan'dan (−R2Si−O−SiR2−, burada R = organik grup) oluşan bir polimer'dir. Bunlar genellikle renksiz yağlar veya kauçuk benzeri maddelerdir. Silikonlar, dolgu macunlarında, yapıştırıcılarda, yağlayıcılarda, tıpta, pişirme kaplarında, ısı ve elektrik yalıtımında kullanılır.
Silikon bazı yüzeyleri birbirine yapıştırmak , dolgu ve yalıtım yapmak için kullanılan mükemmel bir malzeme cinsidir. Yüksek düzeyde elastik bir malzeme olup , kullanıldığı yüzeylerde dinamik hareketten dolayı kopmaz , çatlamaz , yüzeyle birlikte hareket eder ve güçlü yapışma mukavemetinden dolayı yerinden sıyrılmaz.
Yüksek akışkanlıklı bir silikon 40 dereceye kadar ısıtılarak akışkanlık arttırılabilir. Çok fazla ısıyı arttırmak silikonu akıcı hale getirirken, aynı zamanda katalizörle hızlı reaksiyona da yol açar. Bu da döküm yapamadan malzemenin donmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri