Hûd'un peygamber olarak gönderildiği kavme adını veren Âd da İrem'in büyük oğlu Avs'tan torunudur. İrem'in diğer oğlu Âbir'den torunu Semûd'un kavmi ise Hicr'de yerleşmiş olup onlara da Hz. Sâlih gönderilmiştir (Mes'ûdî, I, 41-42; Cevâd Ali, I, 299).
Hûd Peygamber Âd Kavmi: İremliler Tûfandan sonra yeryüzünde yeni bir hayat başlamıştı. İnsanlar yine eskisi gibi çoğalmış, dünya tûfan öncesi halini almıştı. Arap yarımadasının çeşitli bölgelerine dağılan âileler, gittikleri yerlerde yeni şehirler, binâlar, bağlar, bahçeler kuruyorlardı.
Bu şehrin adı Fecr suresinin 6. ve 8. âyetlerinde geçer ve Âd Kavmi'nin yaşadığı şehir olarak tanımlanır. Eski metinlerde şehir ve topluluk hakkında, hükümdarlarının Cennet'e benzetmek amacıyla bir bağ inşa ettirdiği ve bağa 'İrem Bağı' dendiği belirtilir.
İrem, "cennete özenilerek Şeddâd tarafından yaptırılmış yer" anlamındadır. Kur'ân-ı Kerim'de bahsolunan irem oradaki şekli ile divan şiirinde sıklıkla anılmıştır.
Kendi yaptıkları putlara taparak Nuh tufanından sonra putperestliği çıkaran kavim oldu. Zenginliklerinin kibrine kapılarak kendilerine gönderilen peygamber olan Hud'u yalanladılar. Bu sebeple Allah onları cezalandırarak helak etti. Ad kavminin helak olduğu Kuran'ı Kerim'de pek çok ayette geçmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Hz. Âdem (a.s.)'in boyunun altmış zira (arşın) olduğu, Buhârî'de kaydedilen haberlerle sabittir. Kendisinden sonra gelen nesillerin giderek kısaldığını iddia edenler, Âd kavminin boyunun altmış ziradan aşağı olduğunu ifade etmişlerdir.
Semûd kavmi çok şiddetli bir depremle helâk edildi. Âd halkı ise dehşetli bir kasırga ile yok ediliverdi. Allah o kasırgayı ardarda yedi gece, sekiz gün onların üzerine gönderdi.
Ad kavmi, Allah'ın verdiği nimetlere nankörlük etmeleri, peygamberlerini inkar ve isyanları sebebiyle, 8 gün- 7. gece ( hakka suresi) süren, şiddetli kasırga rüzgar. sebebi ile helak olmuş ve ardından bu kavimden geriye.
Âd Kavmi veya Ād (Arapça: عاد), İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da geçen ve Nuh kavmi gibi Allah'ın gazabına uğrayarak yok olan eski bir Arap kabilesidir.
Recfenin çok gürültülü ve dehşet verici bir sarsıntıyı ifade etmesinden ve Hicaz'da özellikle Medâinüsâlih denilen bölgedeki volkanik arazi yapısının varlığından hareketle Semûd kavminin volkanik bir patlama sonucunda helâk olduğunu söyleyenler de vardır (Muhammed Esed, I, 288).
İrem ismi Kuran ayetleri içinde geçen bir isimdir. Görkemli bahçe anlamında da kullanılan İrem ismi, ayetleri içinde de yer alan bir isimdir. Fecr suresinde aktarılan pek çok ayette Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak da ifade edilir. Bu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılıyor.
Kur'an-ı Kerim'de Fecr suresinde geçmektedir. Bir ismin konulabilmesi için anlamının güzel olması gerekir. İrem isminin manalarına bakıldığında kötü anlamlı bir ifade yoktur. Bundan dolayı İrem isminin çocuklara verilmesinin bir sakıncası olmaz.
(ﺍﺭﻡ) özel i. Efsâneye göre Ad kavminden Şeddâd'ın cenneti yeryüzünde kurmak maksadıyle yaptığı şehrin adı olup edebiyâtımızda “cennet bağı, dünya cenneti, cennet kadar güzel ve bayındır yer” anlamında ve genellikle bâğ-ı İrem şeklinde kullanılır.
“Memleketler içinde benzeri görülmemiş olan, sütunlarla dolu İrem'e” şeklinde çevrilen 7-8. âyetlerde, son derece mâmur ve azametli sütunlarıyla görkemli yapıları, rengârenk bağları ve bahçeleriyle tanınan İrem şehri söz konusu edilmiştir (bilgi için bk. Ömer Faruk Harman, “İrem”, DİA, XXII, 443).
Hz. İbrahim, Babil'e hicret ettikten sonra, gurur ve kibre kapılarak iman etmeyen Keldani kavmi üzerine toz hâlinde sivrisinek sürüleri indi. Bu sivrisinekler, putperestlerin kanlarını emdiler. Kavim, kurumuş insanlar haline gelerek helak oldu.
150 sene yaşayan Hûd (Sa'lebî, s. 50), kavmi helâk olduktan sonra bir rivayete göre kendisine inananlarla birlikte Mekke'ye gidip yerleşmiş ve orada vefat etmiş, Kâbe ile zemzem arasında Hicr'e defnedilmiştir (Ezrakī, II, 134; İbn Kuteybe, s. 28).
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Kur'ân-ı Kerîm'de kavim genellikle “topluluk” mânasında 383 yerde ve tekil olarak geçmektedir.
Hud, Hz Nuh'tan sonra, Hz. İbrahim'den önce yaşamıştır. O'nun yaşadığı dönem hakkında bilgi veren kitabeler, M.Ö. 1800 yıllarında yaşadığını işaret etmektedir.
Elçiler, on sene boyunca Antakya'ya tebliğde bulunmaya devam ettiler. Halkın Allah'ı inkârda direndiği bir sırada şehrin uzak bir yerinden Habib-i Neccar geldi ve onlara elçilere uymalarını öğütledi. İnkârcılar, Habib'e saldırıp onu öldürdüler. Bunun ardından Cebrail bir çığlıkla inkârcıları helak etti.
Allah'a meydan okuyan Nemrud'un burnundan başına giren bir sivrisinek tarafından öldürüldüğü kabul edilir.
Hz. Hud, Sam'ın torunlarından birisidir. Ahkaf bölgesinde doğan ve büyüyen bu peygamber, Ad kavmini Allah'a iman etmeye çağırmıştır. Ad kavmi toplamda 23 kabileden oluşan bir Arap kavmiydi.
Bu olaydan sonra Allah; Lût peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helâk olacağını bildirmiştir ve neticede Lut peygamberin eşi de Lût kavmiyle yok edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
Nahl Suresi 14-16.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri