Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Kabızlık benzeri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum benzeri mineralleri sayesinde kemik ve diş sağlığını koruyabilir. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde ulaşma olanağı tanıyabilir. Saçlarda oluşan kepek problemlerine çözüm getirebilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
İlgili 34 soru bulundu
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Diyetle, ihtiyaca uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya özen gösterilmelidir. Tiroit için önemli olan bir diğer mineral ise selenyumdur. Selenyum tiroid hormon seviyelerini dengelemeye, antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını önlemeye, dokuları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Uzmanlar her gün en az 1 bardak maden suyu içilmesini öneriyor. Maden suyu günün herhangi bir saatinde içilebilir.
Uzmanlar günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” tüketilmesini öneriyor. Vucudun mineral ihtiyacına göre tüketimi ayarlanabilir. Hamilelikte Maden Suyu İçilir Mi? Hamilelik, beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönem.
Sade soda, vücudun elektrolit dengesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylece sporcular ve egzersiz yapanlar için ideal bir içecek haline gelir. Ayrıca, sade soda, böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir ve böylece böbrek sağlığını korur.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir. İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bu durumu tetikleyen nedenler tam olarak bilinememekle birlikte genetik miras, stres, enfeksiyon, aşırı iyot maruziyeti gibi çevresel faktörler hastalığın sebepleri olarak düşünülür. Vücudumuz kendi tiroit dokusuna karşı, ANTİ-TPO ve ANTİ-TG denilen antikorlar üreterek tiroit hücrelerini yıkmaya başlar.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Düzenli aralıklarla egzersiz yaparak hipotiroidiye bağlı yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Selenyum tiroid hormonlarının çalışmasında görevli olan enzimleri olumlu yönde etkilemektedir. Yumurta, hindi eti, tavuk göğsü, ay çekirdeği, mantar selenyum kaynakları arasındadır.
İçeriğindeki bikarbonat sayesinde şişkinlik, hazımsızlık ve kabız gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asitlerini dengeleyerek midede oluşan yanmaları giderir. Fiziksel hareketlerin daha kolay yapılmasını sağlar, kaslarda meydana gelen kasılmaları önler. Cilt dostudur, kolajen üretimini destekler.
Limonlu soda, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. İçerisindeki limonun asitliği, mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Bu da midedeki yanma ve hazımsızlık gibi sorunları azaltabilir. Ayrıca limonlu soda içmek mide ve bağırsak hareketlerini de hızlandırır.
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Birlikte tüketeceğiniz maden suyu ve yeşil çay yağların yanmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak güçlü bir antioksidan etkisi oluşturur. Siz de gün içerisinde ya da gece yatmadan önce aşırıya kaçmamak şartı ile bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
Maden suyu içerisindeki Co2 gazının gün ışığından zarar görmemesi için cam şişede bulunması gerekir. Cam şişe, içinde muhafaza edilen gıdaya hiçbir şekilde koku, tat vb. karıştırmaz. Farklı maddelerin içerisinde bulunan maden suyuna, güneş ışınları sebebiyle şişenin hammaddesi karışacaktır.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Sarımsak, mantar, fasulye ve ıspanak gibi sebzeler ile deniz ürünleri beslenme programına dâhil edilmelidir. Lahana, turp, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar kontrollü tüketilmeli, gazlı içecekler, alkol ve sigara kesinlikle diyetten çıkarılmalıdır.
Özellikle hipotiroidi olan hastalar, kabızlıkla sık sık karşılaşır. Bu problemin gelişmesini önlemek için, gün içinde sık sık su içilmeli ve lifli besinlere yer verilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllı ürünleri tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri