Belirli bir zamanda aynı bölgede yaşayan ve aynı türe ait bireylerden oluşan topluluklara popülasyon denir. Popülasyonların kendi içinde farklı genetik çeşitliliğe sahip bireyler bulunabilir. Örneğin bir köyde, bir şehirde, aynı ülkede veya aynı yarım kürede yaşayan insanlar birer popülasyon olarak ele alınabilir.
Popülasyon (biyoloji), belli bir yerde belli bir zamanda bulunan, birbirleriyle çiftleşip üreyebilen ve aynı tür içinde yer alan canlıların oluşturduğu bireyler topluluğu.
Araştırmaya konu olan bir populasyondan, belli bir örnekleme yöntemi kullanılarak populasyonu temsil edebilecek büyüklükte seçilen, daha az sayıda birimlerin oluşturduğu topluluğa örnek denir.
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
Belirli bir alanda yaşayan, kendi aralarında çiftleşebilme yeteneğine sahip olan aynı türün bireylerinin oluşturduğu topluluğa populasyon denir.
İlgili 34 soru bulundu
Popülasyon; aynı türe ait, aynı coğrafyada yaşayan ve potansiyel olarak birbirleri ile eşleşebilen bireylerden oluşur.
Bu faktörlere popülasyon dinamikleri denir. Popülasyon Büyüklüğü: Popülasyonu oluşturan birey sayısıdır. Doğum oranı, ölüm oranı ve göçler olmak üzere üç temel etkenin kontrolünde değişir. ✔ Doğum oranı: Birim zamanda üreme yoluyla popülasyona katılan birey sayısıdır.
Belirli bir zamanda aynı bölgede yaşayan ve aynı türe ait bireylerden oluşan topluluklara popülasyon denir. Popülasyonların kendi içinde farklı genetik çeşitliliğe sahip bireyler bulunabilir. Örneğin bir köyde, bir şehirde, aynı ülkede veya aynı yarım kürede yaşayan insanlar birer popülasyon olarak ele alınabilir.
Populasyon : Belirli sınırlarda yaşayan ve aynı türden olan canlı topluluğudur. Komünite : Belirli bir alandaki populasyonlardan oluşan topluluktur.
Popülasyon: Belirli bir bölgede yaşayan aynı türe ait bireyler topluluğudur. Tür: Ortak bir atadan gelen çiftleştiklerinde verimli döller meydana getirebilen bireylerdir. Ekosistem: Belirli bir bölgede bulunan canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu yapıdır. Habitat: Bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer.
- Evrenin tümüne ulaşmanın gereksiz, pahalı ya da olanaksız olduğu durumlarda evrene ilişkin genel eğilimler çoğu zaman örneklem aracılığıyla belirlenmektedir. - Kavramsal olarak evren (population-populasyon), benzer özellikleri taşıyan bireylerin ya da öğelerin oluşturduğu bir bütündür.
Ana kütle araştırmanın ilgilendiği kişi, nesne veya olayların bütününe verilen isimdir. Eğer bir çalışmada ana kütlenin tümünden veri toplanırsa buna tamsayım denir. Örneklem bir ana kütleden seçilen elemanların oluşturduğu kümedir.
Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23). Örneklem hacmi ise ile gösterilir.
Bir populasyonun büyüme oranı (hızı) (r) her bir zaman biriminde her bir birey için populasyon büyüklüğündeki değişimin bir ölçüsüdür. Bu değer ;doğum oranından (b) ölüm oranının (d) çıkarılması ile tespit edilir. Bu örnekte populasyon büyümesi (rN); 0,10 x 10000 = her yıl 1000 kişiye eşittir.
Fransızca kökenli bir terim olan popülasyonun Türkçe karşılığı nüfustur. Biyolojide ise popülasyon, belirli bir yaşam alanını paylaşan aynı türdeki canlılara verilen isimdir.
Popülasyonun TDK kelime anlamları ise şu şekilde yer alıyor; Varlık. Nüfus. Belli bir bölgede yaşayan aynı türün bireylerinden oluşan yaşama birliği ve topluluğu, populasyon.
Karasal ekosistem aynı zamanda biyom olarak da isimlendirilebilir. Yerküre, başlı başına bildiğimiz en büyük ekosistemdir. Ekosistem içindeki su ekosistemler de sulak alanları kapsar.
Eğer doğum oranı ile içe göçün toplamı, ölüm oranı ile dışa göçün toplamına eşit ise popülasyon dengede demektir. Eğer doğum ve içe göç oranı daha fazlaysa popülasyon büyüyor demektir. Bu büyüme durmazsa popülasyon dengesi bozulur.
Mutualizm, değişik çeşitlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşıp her iki kısma da fayda sağlamasına yönelik bir ortak yaşam şekliidr. Kendi kendilerine de yaşamlarını sürdürme yeteneğine sahip olan iki canlı birlikte hareket ederek daha basit gıda bulmasına dayalı bir simbiyotik hayat şekli olarak ifade edilir.
Hızlı nüfus artışı, gelişmekte olan ülkelerde kaynakların yetmemesine, kalkınma hızlarının yavaşlamasına, ekonomik ve sosyal sorunların artmasına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkeler ise, bu artışın dünyanın sosyo-ekonomik dengelerini ve istikrarını bozabileceği endişesini taşımaktadırlar.
-Bir popülasyondaki bireyler üreme öncesi (genç), üreme dönemi (ergin) ve üreme sonrası (yaşlı) bireyler olarak üç gruba ayrılır. Her bir yaş grubundaki birey sayısı popülasyonun yaş dağılımını oluşturur.
İçe göç ile popülasyona yeni bireylerin katılması büyümeye, dışa göç ile popülasyonun birey sayısındaki azalma küçülmeye neden olur. Eğer popülasyonun çevresi değişmiyor, ölüm-doğum oranı ve içe göç-dışa göç oranı dengede ise popülasyonun büyüme hızı sıfırdır.
Belirli bir amaca göre belirlenmiş hayvan topluluğu popülasyonu oluşturur. Bir köydeki 150 koyun, bir kümesteki 100 tavuk, bir ülkedeki tüm atlar, bir şehirdeki tüm köpekler, bir akvaryumda yaşayan 10 balık popülasyonumuzun boyutlarını oluşturabilir.
Rekabet, aynı ya da farklı iki veya daha fazla türden canlıların aynı kaynağı kullanması durumunda, bu kaynağın yetersiz olması sonucu, her ikisinin de zarar görmesiyle sonuçlanan ilişkidir.
komüniteler popülasyonlardan daha büyük canlı topluluklarıdır -Ekosistem: Belirli sınırlar içinde etkileşim halinde bulunan farklı türden canlı toplulukları ile bu canlıları içinde barındıran cansız çevreye denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri