Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengindir. Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler.
Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir. Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır. Sodanın içine ise belirli bir mineral yoktur.
Mineral içeriği 50mg/l'den az olan sular 'Çok Düşük Mineralli', 500 mg/l'den az olan sular 'Düşük Mineralli' ve 1500 mg/l'den fazla olan sular 'Zengin Mineralli' olarak nitelendirilir. Mineral miktarı 250 mg/l'den fazla olan sulara 'Maden Suyu' adı verilir.
Maden sularında, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, maden sularında sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur.
İşlenmiş suya (şebeke suyu), litresinde en az 750mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Maden suyu litresinde en az 1000mg ve değişik mineraller içerir.
İlgili 15 soru bulundu
Doğal maden suyu, içme suyu yerine tüketilebilecek yegane besindir. Vücudun sıvı ihtiyacını doğal yoldan karşılarken zengin içeriği destekleyici etki sağlar.
Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlıdır..
Kula maden suyu yüksek kalsiyum, magnezyum , bikarbonat , potasyum mineralleri ile 3644 mg/lt ile TÜRKİYE'nin en yüksek zengin mineralli maden suyu grubundadır.
Soda ise işlenmiş suya, litresinde en az 750 mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4 g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Mineralli Maden Suyu litresinde en az 1000 mg değişik mineraller içerir. Oysa, soda sadece sodyum ve bikarbonat içerir.
Günde Ne Kadar Maden Suyu İçilmeli? Maden suyu yetişkinlerde günde en az 2 şişe tüketilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin günde 2 şişe maden suyu içmesi önerilmektedir. 7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir.
Başta kalsiyum, magnezyum, potasyum, bikarbonat, demir ve silikat olmak üzere Beypazarı doğal maden suyunun litresinde 3323,27 mg insan vücudu için faydalı onlarca mineral bulunmaktadır.
Vücut yağını dengeler; sülfat, bikarbonat iyonları içeriği ile vücuttaki yağı metabolize eden maden suyu, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yakma konusunda önemli bir takviyedir. Kan basıncını dengeler: magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncında dalgalanma sorunu yaşayan insanlar için bir nimettir.
Birlikte tüketeceğiniz maden suyu ve yeşil çay yağların yanmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak güçlü bir antioksidan etkisi oluşturur. Siz de gün içerisinde ya da gece yatmadan önce aşırıya kaçmamak şartı ile bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Elbette ki maden suyunu aşırı tüketmek de sorun yaratabilir. Örnek olarak çok fazla tüketim yapıldığında hipodermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşmesine yol açabilir. Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli.
İçeriğindeki asitik bileşenler sayesinde cilde olumlu katkılar sağlayan maden suyu, hem cilt temizliğinde hem de bakımında en doğal maddelerden biridir. Böbrekleri çalıştıran ve kanı temizleyen maden suyu, cildi içeriden de onarır.
Kızılay maden suyunu, diğer birçok markadan ayıran en büyük özelliğinin kimyasal prosese tabi tutulan soda olmadığını, doğal mineralli maden suyu olduğunu Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da her platformda dile getiriyor.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Listemizin ilk sırasında Beypazarı doğal maden suyu yer alıyor. Maden suları doğanın insanoğluna sağladığı doğal mucizelerden biri. Beypazarı da bu mucizeyi en doğal şekilde sunmayı hedefliyor. Öte yandan en iyi maden suları arasındaki yerini de yıllardır korumaya devam ediyor.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Her zaman doğallığın en sade halini size getiren Kızılay İçecek, 1926 yılından bu yana Afyon Gazlıgöl'den zengin mineralli ve 2014'ten beri Erzincan Akyazı'dan zengin magnezyumlu kaynakları ile özel tatları hijyenik kontroller sağlayarak sizlere ulaştırıyor.
Maden suyu içerisinde çözülmüş mineral sıvıları bulunduran elementlerden oluşan bir içecektir. Soda ise içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbonhidrat eklendiğinde elde edilir. Maden suyunun minerali çok zengin iken soda mineral içermemektedir.
Kızılay Maden Suyu, Türkiye'nin en zengin magnezyum oranına sahip maden suyudur. Zengin magnezyum oranı kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kas ağrılarının giderilmesinde ve krampların önlenmesinde yardımcı olur. Mineraller vücudun her dönem ihtiyaç duyduğu elementlerdir.
Maden suları, yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığından kemik erimesi sorunu için ciddi bir risk oluşturur.
LİMON VE MADEN SUYU BİRLEŞİMİ
Soda ile limon birleşirse; mide hazmı daha kolay olur. Mide şişkinliğine iyi gelir ve mideyi tüm gece rahatlatır. Soda ile limon karışımı; böbreklerdeki ve idrar yollarındaki iltihabı aynı zamanda da taş oluşumunu önler. Bunun dışında taşın kum haline dönüşerek, vücuttan atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri