Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulara verilen isimdir.
Uzmanlar, maden suyunun mideye, kemiklere ve dişlere herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını söylüyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; araştırmacılar, maden suyunun zararından çok yararının olduğunu vurgulayarak, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemler için sudan daha etkili bir içecek olduğunu söylüyor.
Maden sularında, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, maden sularında sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur.
Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır. Sodanın içine ise belirli bir mineral yoktur. İçme suyundan dahi soda yapımı mümkündür. Maden suyu ise doğal bir içecektir, içinde bulunan mineraller henüz kaynağındayken vardır.
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Günde Ne Kadar Maden Suyu İçilmeli? Maden suyu yetişkinlerde günde en az 2 şişe tüketilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin günde 2 şişe maden suyu içmesi önerilmektedir. 7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir.
*Sade soda, kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur. *Sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların üstesinden gelir. *Kilo kaybına yardımcı olur, yağ yakımını destekler. Bu nedenle diyette olanların vazgeçilmez içeceğidir.
Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlıdır..
Kızılay maden suyunu, diğer birçok markadan ayıran en büyük özelliğinin kimyasal prosese tabi tutulan soda olmadığını, doğal mineralli maden suyu olduğunu Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da her platformda dile getiriyor.
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Beypazarı sade maden suyu sülfat, florür, silikat, klorür ve bikarbonat gibi mineraller içerir.
4) Şişkinlik – Ödem Azaltıcı Detoks
Düzenli olarak tüketeceğiniz maden suyu, vücudun işleyişini düzenlemesi nedeniyle şişkinlikleri kısa sürede ortadan kaldırır.
İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
Fevzi Özgönül yanıtladı. “Ülkemizde maden suyu adı altında satılan sodanın içerisine katılan doğal olmayan aromalar, tatlandırıcılar ve aşırı bikarbonat içeriği nedeni ile zararı görülebilmektedir” diyen Dr. Fevzi Özgönül, gerçek maden suyunun sodadan daha faydalı olduğunu belirtti.
Maden suyu, sıvı bir maddedir.
Maden suyunun içerisinde asidik bir madde; suyun içerisinde çözünmüş bir haldedir.
Sade maden suyu saf olarak 0 kaloridir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri kalori almadan kazandırabilir. Ayrıca kalorisiz olması nedeniyle sade soda içmek kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra mideyi şişirmesi sebebiyle tok hissetmenizi sağlar ve zayıflamaya yardımcı olur.
Listemizin ilk sırasında Beypazarı doğal maden suyu yer alıyor. Maden suları doğanın insanoğluna sağladığı doğal mucizelerden biri. Beypazarı da bu mucizeyi en doğal şekilde sunmayı hedefliyor. Öte yandan en iyi maden suları arasındaki yerini de yıllardır korumaya devam ediyor.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Yapılan araştırmalarda sağlıklı bireyler için Mineralli Maden Suyu tüketimi 600 ml olarak belirlemiştir.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Soda gece veya gündüz fark etmeksizin dilediğiniz zaman içeceğiniz su ve sıvı tüketiminizi arttıran bir içecektir. Ancak ne yazık ki sadece yatmadan önce tek başına soda içerek zayıflamanız mümkün değildir.
Yüz bölgesine pamuğa sürülerek uygulandığında temizleyici olarak kullanılabilir. Yağ yakıcı etkisinin yanı sıra temizleyici etkisiyle cildi kirlerden arındırır. Sprey olarak kullanıldığında ciltte ferahlatıcı bir etki yaratır. Yüz kenarlarında gülmekten oluşan mimik çizgilerinin giderilmesine yardımcı olur.
Gaz söksün diye asitli ve şekerli içecekler içmek yanlıştır. Ama maden suyu sanılanın aksine asidik değildir ve gaz sökmeye yardımcı olabilir.
Limonlu maden suyu, enfeksiyonlara karşı önemli bir mücadele sergilemektedir. Kansere karşı etkili olduğu çeşitli araştırmalar ile ortaya konmuştur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı etkin bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra tansiyon düşürücü bir etkisinin bulunduğunun altının çizilmesi gerekmektedir.
7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir. İçeriğinde fazla florür bulunan maden sularında, 'Bebekler ve 7 yaşından küçük çocukların düzenli tüketmesi uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri