Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir. Ama bu kola benzeri asitli içecekler kadar yüksek olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten koruyor.
Buna bağlı olarak doğal maden sularının ph derecesi, 6,3 ile 7,1 arasında olmalıdır.
Maden suları genellikle karbonat, sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller içerir. Bu mineraller maden suyunun pH değerini belirleyen esas unsurdur. Örnek vermek gerekirse karbonatlar ve bikarbonatlar maden suyunu alkali (bazik) yapabilirken, sülfatlar maden suyunu daha asidik yapabilmektedirler.
Beypazarı maden suyu ph değeri 6.3-7.1 arasında değişmektedir. İçerdiği mineraller ph değerinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu yüzden de içeriğindeki magnezyum, kalsiyum ve sodyum oldukça önemlidir.
Peki maden suyu alırken nelere dikkat etmeliyiz? Son olarak Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L, kalsiyum için en az 150 mg/L , bikarbonat için 600 mg/L , sülfatlı mineralli sular için kabul edilen Avrupa Birliği değeri ise en az 200 mg/L dir.
İlgili 18 soru bulundu
İçme suyu seçerken vücudun ihtiyaçlarına ve en önemli vücut sıvısının yani kanın pH değerine en uygun olduğu unutulmamalıdır. Çağdaş kan pH standardı, değerinin 7,35 ila 7,45 arasında olması gerektiğini ve her gün içtiğimiz suyun asitliğinin de öyle olması gerektiğini gösterir.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
TDS (Total Dissolved Solids) ölçümleri yapıldıktan sonra belirlenen PH değeri, ölçüm sonucu suyun asidik, alkali ya da bazik olduğunu belirten bir ölçüm değeridir. TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor.
Genel olarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, sindirim sistemini destekleyen ve ferahlık veren maden suları oldukça sağlıklı içeceklerdir. Beypazarı, Özkaynak, Kızılay, Sarıkız, Sırma, Uludağ, Freşa en iyi maden suyu markalarıdır.
Sade maden suyu su yerine geçer mi? Yapılan araştırmalara göre maden suyu faydaları sayesinde su yerine tüketilebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su ihtiyacının giderilmesini sağlar.
İçerdiği zengin kalsiyum ve florür gibi mineraller nedeniyle özellikle çocuklar, bayanlar ve yaşlıların daha fazla maden suyu içmeleri gerekir. Uzmanlar günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” tüketilmesini öneriyor. Vucudun mineral ihtiyacına göre tüketimi ayarlanabilir.
Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler. Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.
Limonun suyu yaklaşık %5 ila %6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığından kemik erimesi sorunu için ciddi bir risk oluşturur. Bu yüzden günlük maden suyu tüketiminizi sınırlamalı veya düşük sodyumlu olanları tercih etmelisiniz.
Maden suyunun içinde gereğinden fazla sodyum olması kan basıncını yükseltebilir. Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin yüksek sodyumlu maden sularını kesinlikle tüketmemesi gerekir. Maden suyu alırken, sodyum oranı az olan bir alternatifi tercih ettiğinizden emin olun.
Alkali suyun zararları dendiğinde akla ilk gelen soru ise alkali su kimler içemez sorusudur. Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği, böbrek taşları olanlar ve hamile ile emzikli kadınların doktor kontrolü olmadan içmeleri önerilmemektedir.
Yağmur sularının pH değerleri 4.8-8.5 arasında değişmektedir ve hacim ağırlıklı ortalama pH 6.1'dir.
Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir. Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH'nin 7.35'in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45'in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir. Su satın alırken üzerindeki etikete göz attığınızda eğer pH değeri 7.2 ile 8.5 arasında ise güvenerek tüketebilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Sırma Su son laboratuar analiz sonuçlarına göre yine en sağlıklı ve lezzetli içme suyu olarak öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri