Mekanik havalandırma; yer altı maden ocaklarında, vantilatörler yardımıyla yapılan havalandırma yöntemidir. Bu işlem aksiyal ve radyal vantilatörler yardımıyla gerçekleştirilir. Bunlar emici, üfleyici, hem emici hem üfleyici olarak çalıştırılabilirler.
Maden ocağı havasında % 19 dan az oksijen, % 2 den çok metan, % 0.5 den çok karbondioksit, 50 ppm (%0.005) den çok karbonmonoksit ve diğer tehlikeli gazlar bulunan yerlerde çalışılmaz.
Doğal Havalandırma, • Doğal-Mekanik Havalandırma • Mekanik Havalandırma • Lokal Havalandırma Sistemleri • Merkezi Havalandırma • Davlumbaz Havalandırma olarak 6 grupta ele alınmaktadır.
Hava akımı anemometre yardımıyla ölçülür.
Mekanik havalandırma yönteminde iç ortamdaki kötü havanın ve dış ortamdan içeriye alınacak taze havanın mekanik yollarda yapılması sağlanır ve bu sistem bize aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nem koşullarını da kontrol etmemizi sağlar. Bu yöntemde her iki hareket de fanlar yardımı ile yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Havalandırma, mekanik veya doğal olarak iki şekilde yapılabilir. Isıl ve konfor şartlarının korunması bağlamında ülkemizin birçok yerinde doğal havalandırma kesin çözüm olmayıp, sadece mekanik havalandırmada enerji tasarrufuna destek sağlayabilmektedir.
Mekanik havalandırma; yer altı maden ocaklarında, vantilatörler yardımıyla yapılan havalandırma yöntemidir. Bu işlem aksiyal ve radyal vantilatörler yardımıyla gerçekleştirilir. Bunlar emici, üfleyici, hem emici hem üfleyici olarak çalıştırılabilirler.
Tali Havalandırma: Kapalı işletmede ana hava- landırma şebekesi dışında kalan yani normal ha- valandırmanın ulaşamadığı galeri, kuyu, lağım vb. yerlerin ana havalandırma ile irtibatlı olarak temiz hava tarafına kurulan ek havalandırma düzenleri ile havalandırılmasıdır.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Havalandırma süresi, oda içindeki havanın tamamen değiştirilmesine yeterli olmalıdır. İdeal olarak, bir odanın havalandırma süresi 10 ila 20 dakika arasında olmalıdır. Bu süre, taze hava girişi için yeterli zaman sağlar ve kirli havanın etkili bir şekilde çıkarılmasını sağlar.
Fanlar sayesinde istenilen havanın aktarılması sağlanır. Bu yüzden ilk olarak dışarıdan hava üfleme işlemi yapılmaktadır. Bu yapıldıktan sonra da hava akımı hem filtreden hem de ısıtıcıdan geçirilerek gerekli derecelendirmeler yapılır. Bu sayede gerekli temizlemeler yapılarak havanın içeri aktarılması sağlanır.
Her türlü binada hava bacalarının asgari ölçüsü (0,50x0,60) m.'dir. Hava bacalarının içinden tesisat geçirilemez.
Her ana hava kanalı, düz kanalın son bölümüne yakın olan bölümden ve düz parçasının hava akış yönünden hız ölçümü yapılır. Ölçüm, kalibre edilmiş olan bir velometre ya da anemometre, pitot tüpü sayesinde yapılır. Gerçekleştirilen ölçümlerin ortalaması alınarak kanal kesitine göre geçen havanın da debisi bulunur.
Havalandırma ustası, sorumlu olduğu bölgelerde yer alan ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü sağlayan, projeye en uygun şekilde araçların seçimini ve kurulumunu yapan kişidir.
Kapalı bir ortamın havasını değiştirmek amacıyla çeşitli yöntem ve araçların kullanılmasına havalandırma denir. Ortamdaki kirli havayı temizlerken diğer yandan ise biriken gazların çekilmesini sağlar. Canlılar için sağlıklı hava ortamı sağlar. Kötü kokuları çeker ve ortama oksijen girmesini sağlar.
Havalandırma Sistemleri Nedir? Kapalı ya da insan kullanımına açık olan herhangi bir ortamın, zararlı gazlardan, uçucu maddelerden, kirli hava faktörlerinden ve daha birçok maddeden arındırılması, sonrasında ise temiz havayla beslenmesi konusunda kullanılan sistemlere havalandırma sistemleri adı verilmektedir.
Değişken Hava Hacimli (Debili) (VAV- Variable Air Volume) hava çıkış üniteleri (terminal), basınçtan bağımsız olarak hava hacmini hassas olarak ölçer ve kontrol eder. Isı yüküne bağlı olarak hava hacmini kontrol eder. Bu tip hava çıkış ünitelerine “VAV terminali”, “VAV Kutusu” ya da “VAV Ünitesi” denir.
Kömür yıkama / zenginleştirme tesisinde ayrıştırma işlemi kömürün fiziksel özelliklerinden olan yoğunluk farkından yararlanılarak yapılır. Ağır ortama beslenen tüvenan malzemedeki kömürler yüzerken şist (atıklar) batar ve bu ürünler ayrı ayrı alınarak zenginleştirme işlemi gerçekleşmiş olur.
İnce kömür zenginleştirme yöntemleri olarak, ağır ortam siklonlarını, ince kömür jiglerini, sallantılı masaları, su siklonlarını, olukları, spiralleri, konileri ve flotasyon yöntemini vermek mümkündür. Kömür yıkama ve hazırlama sırasında oluşan atıklar farklı karakterlere sahiptirler.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Doğal havalandırmada daha çok sıcaklık farkından ve rüzgâr etkisinden yararlanılır. Bilindiği gibi sıcak ve soğuk hava arasında yoğunluk farkı oluşur. Bu fark havanın baca etkisiyle hareketini kolaylaştırır. Eski Harran Evlerinin kubbe şeklinde yapılması bu etkiden faydalanmak içindir.
PASİF İKLİMLENDİRMEDE DOĞAL HAVALANDIRMA
Açık pencerelerden, kapılardan veya doğal olarak havalandırma sağlamak için açılan bölgelerden sağlanan hava akımı ile iç ortamda uygun sıcaklık seviyesi sağlanabilir ve iç ortamdaki kirleticiler ortamdan uzaklaştırılabilir.
Suni (yapay) havalandırma sistemlerinde, havalandırma vantilatör, aspiratör vb. araçlarla olur. Genellikle mutfak, banyo, WC gibi fazla koku olan yerlerde yapılır. Kirli hava, vantilatörlerle dışarı atılır. Temiz hava, kapı ve pençelerden içeri girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri