Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişmektedir. Tadı çoğunlukla ıspanağa benzetilmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulup çayı da yapılabilmektedir. Çiğ bir şekilde salatalarda kullanılabilir.
Zeytinyağlı, pastırmalı, yumurtalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis yemeği de sık sık yapılanlar arasında. Kurutulmuş halineyse aktarlardan ulaşabileceğiniz madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilir, mide ve bağırsaklarınızı bu çay sayesinde rahatlatabilirsiniz.
Başta A, C ve E vitaminlerini bünyesinde barındıran madımak aynı zamanda B2 ve B6 vitaminlerini de içerir. Folik asit bakımından da zengin kabul edilen bu doğal bitki demir, fosfor ve kalsiyum gibi güçlü mineralleri de içerir.
* Madımak otu kurutulup çay olarak demlendiğinde sindirim sistemini rahatlatır. Ayrıca, gaz söktürücü özelliği vardır.
Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan yabanı otlar arasında yer alır ve hafif ekşimsi tadı ile tanınır.
İlgili 45 soru bulundu
Antioksidan özelliği nedeni ile madımak otu grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Bunun yanında özellikle ishal olan kişiler yemeğini veya çayını tükettiklerinde bu rahatsızlıklarından kurtulurlar. Madımak otunun gaz söktürme etkisi de bulunmaktadır.
Yaylalarda ve meralarda kendiliğinden yetişen madımak bitkisi mart ayının gelmesi ile toplanmaya başlayıp, haziran ayına kadar doğada bulunabiliyor. Vatandaşlar tarafından toplanan madımak bitkisi taze tüketilebildiği gibi kış ayları için kurutularak da pişiriliyor.
Bu mevsimlerde de kurusu satılır. İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz illerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır. Eskiden yalnızca köylerde rağbet gören madımak, köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
Madımak otu kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitkidir. Halk arasında keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği, çoban ekmeği olarak da bilinir.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Madımak otu şeker içermeyen bir bitki. Sakaroz, Glukoz ve Fruktoz içermiyor.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Madımak mevsiminde alınır seçilir yıkanır ve bıçak ve satır yardımı ile doğranır bu işlem uzun süre biliyor daha sonra tencerede çok az rengi değişene kadar kavrulur soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur kışa hazırdır buzluğa konulur ve mevsimi geçmek üzere nisan ayı ile Mayıs ayı arasında bulunur.
Bununla birlikte otun sağladığı pek çok faydalar da var. İdrar söktürücü özelliği olan Madımak otu aynı zamanda böbrek rahatsızlıklarının önüne geçiyor.
Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğunun bilindiğini belirten uzmanlar: "Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor.
Nihai kaynak olarak Kürtçe (Kurmanci) lox/loq (aynı anlamda) düşünülebilir. Madımak kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.
Madımak otu başta Sivas olmak üzere, Kayseri, Tokat, Amasya, Tunceli ve Gümüşhane illerinde yaygın olarak toplanır ve yemeği yapılır.
Madımağın 100 gramı 16 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 0.64 gram yağ içermektedir.
İshal sorununu çözmeye yardımcıdır. Madımak otunun bilinen bir zararı yoktur. Fakat her ot gibi ölçülü tüketilmelidir. Ayrıca madımak, yabani bir ot olduğu için, hamile kadınların tüketmeden önce doktora danışmaları önerilmektedir.
Orta Anadolu'da, insanları neredeyse aşkla bağlandığı, adına türküler yaktığı madımak, bu yabani otların en bilinenidir.
Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin Radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri