Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir. Meisn. Türkçedeki «madımak» adı etimolojik olarak Ermenice «madideğ» (մատիտեղ) kelimesinden kökenlenen bir alıntıdır.
Merak edenler için : Latince adı Polygonum Cognatum olan madımak otunun, yöreye bağlı olarak birçok farklı isim aldığı görülür. İç Anadolu yöresinin farklı bölgelerinde keçimemesi, kuşekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak isimleri ile anılan sebzenin isminin Ermenice'den geldiği bilinir.
Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili olduğu biliniyor. İdrar söktürücü özellik gösteriyor. Çayı yapılarak içildiğinde mide ve bağırsağı rahatlatıyor. Antiseptik özellikler gösterdiğinden mide ve bağırsakta oluşabilecek hastalıkların önüne geçiyor.
Madımak otu; Kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Doğa çağında kendi kendine yetişen, yeşil yapraklı, sert gövdesi bulunan ve çok senelik bir bitki türüdür. Madımak otu; Orta Anadolu mutfağında çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Madımak otunun, insan sağlığı açısından çok fazla faydası vardır.
Türkiye'de Batı, Orta, Doğu, Güney ve Güneydoğu Anadolu'da yayılım gösterir. Çoğunlukla Yozgat, Sivas, Amasya, Tokat, Kayseri ve Gümüşhane yörelerinde yetişir.
İlgili 27 soru bulundu
Genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, bahar aylarında yetişen madımak otu, kuzukulağı familyasından gelmektedir. Semizotu ve ıspanak ile yakın olan bu ot, görüntü açısından da semizotuna benzemektedir. Madımak otu, içerisindeki bileşenler sayesinde yabani bitki gelişimlerini engellemektedir.
İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Madımak ülkemizde Bursa -Uludağ ile Erzurum arasında kalan bölgede, 300–3000 m rakıma sahip yörelerde yetişmektedir (Davis, 1967; Baytop, 1984). Madımak bitkisi, genellikle çok yıllık, sürünücü gövdeli, kazık köklü, 50 cm'ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir.
Tazesinden kavurma, börek yapıldığı gibi kuru madımaktan da aynı şekilde yemekler, kavurmalar yapılmakta veya çayı demlenmektedir. Ayrıca yabani bir ot olan madımak, çiğ olarak da tüketilebilir.
Madımak otu kaynamış suyun içerisine uygun miktarda eklenmelidir. Bir süre bekletilen Madımak otları Yaklaşık 5 dakikanın ardından demlenerek içilir. Madımak otu çay olarak demlendikten sonra sindirim sistemi rahatsızlıklarını gideriyor. Bunun yanı sıra madımak otunun gaz söktürücü özelliği de bulunuyor.
Madımak tek tek ayıklanır. Bunun için üstten körpe filiz kısmı ve yaprakları kullanılır, sapları atılır. Birkaç su yıkanıp süzülür. Büyük yaprakları varsa doğranır, süzülmeye bırakılır.
Orta Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanımı yaygındır ve çiğ «madımak salatası» olarak yenir ya da pişirilerek «madımak aşı, cacığı, mıhlaması, çorbası, yahnisi, böreği, gözlemesi, bükmesi» yapılır.
Faydaları ile bilinen ot hakkında Yıldızdağ, “Madımak otunun bilinen bir zararı yok aslında ama tansiyonu yükselttiğini belirtenler oluyor. İçerisinde kullanılan diğer gıdalarda buna sebep olabilir.
Madımak, yemlik, kızamık bitkilerinin mineral içeriklerinin birçok kültür bitkilerine oranla da- ha yüksek olduğu söylenebilir. Bu yabani bitki türleri ayrıca çok büyük C vitamini kaynakları- dır; Ca ve Mg, dişler ve yapı iskeleti için gerek- lidir; bunlar ayrıca değişik enzim aktiviteleri de içermektedir (22).
Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan olayın üzerinden 30 yıl geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas'ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.
Madımağın oldukça faydası vardır. Madımağın güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Bununla birlikte kan şekerini dengeler, mide ve bağırsakta oluşabilecek hastalıkları engeller.
Madımak mevsiminde alınır seçilir yıkanır ve bıçak ve satır yardımı ile doğranır bu işlem uzun süre biliyor daha sonra tencerede çok az rengi değişene kadar kavrulur soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur kışa hazırdır buzluğa konulur ve mevsimi geçmek üzere nisan ayı ile Mayıs ayı arasında bulunur.
Madımağın güçlü antioksidan özelliğinin kanser ve damar sertleşmesine karşı sağladığı koruma birçok akademik çalışmada yer alıyor. Bunun yanında madımak özellikle yüksek kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, idrar söktürücü özellik gösteriyor.
Çoğunlukla bu ottan yapılan yemekler zeytinyağlı olarak yapılmaktadır. Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişmektedir. Tadı çoğunlukla ıspanağa benzetilmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulup çayı da yapılabilmektedir.
Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde yaz aylarında 1700 rakımlı yaylalardan toplanan madımak sofraları süslüyor. Doğada kendiliğinden yetişen madımağı toplamak amacıyla kadınlar, yaz aylarında yaylalara çıkıyor. Sabah erken saatlerde hasat edilen madımağın yıkanıp ayıklandıktan sonra yemeği yapılıyor.
Toprak üzerinde yatık bir şekilde büyüyen madımak, yol kenarlarında, tarla sınırlarında ve bahçelerde yetişir. Anadolu'da oldukça geniş bir coğrafyada yetişen madımak, genelde ilkbaharda büyür ve bahar yağmurları ile birlikte nisan ve mayıs aylarında toplanmaya başlanır.
Bazı bölgelerde madımak olarak da anılan bu bitkinin sağlık için çok faydalı olması sofralarda yer almasını sağlamaktadır. Verimi ve ürün kalitesi oldukça yüksek doğal ata tohumlardan üretilmiştir.
Madımak Yemeği Nasıl Hazırlanır? Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
Madımak; ilkbahar mevsiminde yeşeren, yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları toplanıp yemeği, çorbası ve böreği yapılır. Sivas, Tokat ve Yozgatın sevilen bir yemeğidir. Bazı yörelerde soğanı kavurduktan sonra az miktar kıyma veya ince kesilmiş pastırma da ilave edilip, pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri