Düzenli Egzersiz Yapabilirsiniz Yapılan egzersizler sayesinde terleme yoluyla vücuttaki fazla sıvı atılabilir8. Ayrıca hareket halinde olmak, özellikle bacaklardaki ödem oluşumunu önleyebilir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir. Bunun sebebi vücudunuzun antrenman esnasında kas dokusunun tahribi nedeniyle yaşadığı inflamasyondur. Bu vücudun su tutmasına sebep olur.
İkinci soru: Kreatin Su Mu Tutar? Burada çok önemli bir tespit ile başlayalım: kaslarınız, tüm vücudunuz gibi zaten %70 oranında suda oluşur. Yani vücudunuz 1 kg kas oluşturduğunda yaklaşık%70'i sudan oluşur. Pek çok makro besin öğesi, vitamin ve mineral bu su tutum miktarını değiştirebilir.
Hareketinizi arttırın: Lenf sistemi, vücuttaki fazla sıvıların atılmasında son derece önemli. Uzun süre hareketsiz kalınması lenf dolaşımını azaltarak ödeme neden oluyor. Düzenli spor yapılması ise ödemi azaltıyor. 3. İlaçlarınızı gözden geçirin: Bazı romatizma ilaçları ve tansiyon ilaçları ödeme neden olabiliyor.
Egzersiz, vücudunuzun daha fazla oksijen kullanmasına ve daha fazla karbondioksit üretmesine neden olur. Egzersiz esnasında hızla alınan hava ise doğrudan akciğerlerinize gitmek yerine sindirim sisteminize gidebilir. Bu durum ise, şişkinlik yaşamanıza neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Kısa vadede ödem atmak için en iyi yollardan biri de düzenli spor yapmaktır. Spor terleyerek su atmaya yardımcı olur. Bir saatlik antrenman ortalama 0,5-2 litre kadar su kaybettirebilir. Ancak bu durum yapılan sporun türüne, ortam sıcaklığına ve kıyafetlere bağlı bir şekilde değişebilir (3).
Hareket etmek: Vücuttaki kasları hareket ettirmek, yürüyüş yapmak gibi egzersizler fazla sıvıyı kalbe geri pompalama konusunda yardımcı olmaktadır. Tuz tüketimini azaltmak: Tuz tüketimini en aza indirgeyin. Tuz, vücudun fazla oranda su tutmasına sebep olmaktadır.
Düzenli Egzersiz Yapabilirsiniz
Vücudumuzdaki sıvı çıkışı, idrar ve solunumun yanı sıra terleme yoluyla da gerçekleşir. Yapılan egzersizler sayesinde terleme yoluyla vücuttaki fazla sıvı atılabilir8. Ayrıca hareket halinde olmak, özellikle bacaklardaki ödem oluşumunu önleyebilir.
Yeni bir egzersiz rejimi, kas liflerinize stres getirir. Bu, mikro travma olarak da bilinen küçük yırtıklara ve mikrop içermeyen bir iltihaplanmaya neden olur. Kas liflerinizdeki bu iki durum kilo almanızın nedenidir.
Sıklıkla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenlerinden.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Bu enerji açığını oluşturmak için yediklerinizi düzenlemenin yanı sıra spor yaparak kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Terlerken yağ yakımının daha fazla olduğu ya da daha çok terleyenin daha fazla kilo verdiği gibi bir gerçek yoktur. Fakat terleyerek vücudun fazla su ve tuzlardan arındığı için hafiflediği ve ödem attığı doğrudur.
Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Eğer aç karnına ve susuz olmadığın varsayarak bir bardak su içtiğini düşünürsek. Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
O nedenle yeterli oranda su tüketmek çok önemli. Nitelikli su tüketen insanın aktiviteleri de dengeli hale gelir. Su beynin daha üretken ve yaratıcı olmasını sağlar, Düşünme sürecini hızlandırır, zihni canlandırır, tüm beyin fonksiyonlarında bize güç ve enerji verir.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri