Madımak Yemeği (Sivas)
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
İlgili 29 soru bulundu
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Sivas, ülkemizin doğrudan kullanıma uygun demir cevheri rezervinin % 36'sının ve işletilen stronsiyum yataklarının bulunduğu tek bölgedir. Aynı zamanda en kaliteli talk (kozmetik ve elektro-porselende kullanılan) ve asbestin bulunduğu önemli maden bölgelerimizden biridir.
Sivas'ın kellesi, kahvaltıda çok meşhurdur. Herkesin tatması gerekir. Bildiğim kadarıyla 200 yıllık bir gelenek" diye konuştu. Her sabah kahvaltıda kelle yediğini kaydeden Hayrettin Demirel de"Her sabah kelle yiyoruz.
Yabani bir armut çeşidi olan ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan Ahlat, yöresel adı ile Çördük Sivas perakande sebze haline geldi.
Meşhur Kangal koyunlarını otlatan çobanların destekçisi, Kangal köpekleridir. Sivas deyince ilk akla gelen kangal köpekleri, dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olup normal köpeklerden biraz daha irice ve cesur görünümlü olurlar.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz illerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır. Eskiden yalnızca köylerde rağbet gören madımak, köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
Sivas'ın En Meşhur Tatlısı: Sivas gezinizde deneyebileceğiniz tatlılar arasında kelle tatlısı, gazete baklavası ve kalburabastı tatlıları yer almaktadır. Tüm bu tatlı türlerini şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkün.
Geleneksel Sivas yemek kültürünün vazgeçilmeyen pide çeşitleri ile Zaralıların hizmetinde. Fırınımızda günlük katmer, pide, lavaş, patatesli pide, peynirli pide çeşitleri taş fırınımızda odun ateşinde itina ile pişirilmektedir. Düğün, sünnet, cenaze, mevlid, toplantı gibi özel günlerinizde toplu sipariş alınır.
Karadeniz yöresel ürünlerinden oluşan kahvaltısı ile hem gözlere hem mideye hitap ediyor. Haftanın her günü serpme kahvaltısı var. Kahvaltıda kaymak, Karadeniz yayla balı, Hemşin mıhlama, kavurmalı yumurta, yöresel çeçil peyniri, yöresel tereyağı, likapa (yaban mersini) reçeli var.
Krom; Eskişehir, Kayseri ve Sivas'ta çıkarılır. Lületaşı, bor ve amyant; Eskişehir'den çıkarılır.
Bakırtepe altın işletmesi, Sivas ili, Kangal ilçesinde bulunan altın ve gümüş madeni.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri