Kapadokya, Türkiye'nin orta Anadolu bölgesinde yer alan tarihî ve doğal güzellikleriyle ünlü bir bölgedir. Bu büyülü coğrafyada yer alan en ilgi çekici yapılar arasında Mağara Evler önemli bir yer tutar.
Tüf formasyonlarının oyulması ile inşa edilmiş birçok mağara ev, günümüzde mağara otele dönüştürülerek turizmde pazarlanmaktadır. Mağara oteller, 1985'lerden günümüze hizmet vermekte olup, bu tip mağara otellerin sayısı bölgede her geçen gün artmaktadır.
Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir. Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır.
Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı kenarında İnönü mevkiinde bulunan, Bizanslılar döneminden kaldığı tahmin edilen, dağın içini oymak suretiyle yapılan bu mağaralarda, merdivenlerle kat kat yukarılara çıkılmaktadır.
Türkiye'de mağaralar açısından düşünülecek olursa, en çok karstik oluşuma Orta ve Batı Toroslarda rastlanmaktadır. Bu kapsamda en çok dikkat çeken iller; Isparta, Antalya, Burdur, Konya, Adana, Mersin, Muğla ve Karaman olarak bilinmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Mağara, Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.
Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyorlar. Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam'da bir bölgede bulunuyor.
İstanbul'un 22 kilometre kuzeybatısında Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Altınşehir mahallesi civarında ve Kayabaşı-Şamlar Köyü yolu üzerinde yer alıyor. Denizden yüksekliği ortalama 15 metre olan mağaralar, 1838'den günümüze dek birçok jeolog ve antropolog tarafından incelendi.
Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Çoğunluğu Batı ve Orta Toroslar'da olmak üzere 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmıştır.
Yeri: Isparta Yenişarbademli İlçesi Yenişarbademli'nin 11 km. batısında yer almaktadır. Pınargözü Mağarası 16.000 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağarası konumundaki Pınargözü Mağarası bu özelliği ile de Kızıldağ Milli Parkı'nın en önemli kaynak değeri, tescil sebebini oluşturmaktadır.
İlçeye yaklaşık mesafesi 18 km ilçenin güneyinde yer alan Yardibi Köyünde yapılan çalışmalarda Örülü Mağara olarak adlandırılan alanda Orta Çağ'da kullanılan bir mağara tespit edilmiştir. Örülü Mağara olarak adlandırılan mağaranın içi oldukça geniş olup mağara girişi taş duvarlarla örülmüştür.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde, dünyanın en uzun 2'nci mağarası olan, sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile ilgi çeken Çal Mağarası'na yılın 11 ayı 182 bin 511 turist geliyor. 'Yer altındaki saklı cennet' olarak nitelendirilen mağara, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaret ediliyor.
Yaz aylarında dışarıda 40 derece sıcaklığının yaşandığı saatlerde, mağaranın içi 10 dereceye kadar düşerken, kış aylarında ise soğuklara rağmen mağaranın içi 23 dereceye kadar sıcak kalabiliyor. Yaz aylarında sıcaktan bunalan ziyaretçiler mağarada serinleme imkanı bulurken, kış aylarında ise mağara sayesinde ısınıyor.
Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
Mağaralar oluşum şekillerine göre; Doğal ve Yapaya Mağaralar olarak iki gruba ayrılır. Kaya mezarları, volkanik tüf veya marnlarda açılan yer altı şehirleri, kaya evleri ve tapınaklar gibi insan eliyle kazılarak oluşturulan mağaralar yapay mağaraları oluşturur.
Erzurum'un Uzundere ilçe merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta, doğanın derinliklerinde yer alan Köptek Mağarası, gizemi ve tarihi ile dikkat çekiyor.
Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesindeki turistik mağara. Mağara 665 m uzunluk, 95 m yüksekliğe sahiptir. Oylat Deresi'nin batı kenarında, Kanyon yamacında asılı durumda, yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır. Oylat Mağarasını çevreleyen Oylat Dağı.
Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahiptir. Antalya merkez ilçeye bağlı Yağca köyü sınırları içinde bulunan Karain Mağarası, Alanya'da bulunan Damlataş ve Dim mağaraları turizme açık mağaralardır.
Perovo-Speleo Kulübünün araştırması sırasında, 2212 metre derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarası olan Veryovkina'nın 1100 metre derinliğinde, bir kişinin cansız bedeni ile karşılaşıldı.
Karaman İli, Ermenek İlçesi, Görmeli Köyü sınırları içerisinde bulunan, giriş ağzı koordinatları X:4047362.94 Y:499021.47 (UTM 6° - ED 50) olan Çetince (Dipsiz) Mağarasının “Tabiat Varlığı – B Grubu Mağara” olduğuna ve grubu göz önüne alınarak belirlenen koruma alanı sınırının uygun olduğuna ilişkin Konya Tabiat ...
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi'nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi'nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacındadır. Mağara içerisinde çok miktarda dikit, sarkıt ve sütun bulunmaktadır.
Aynalı Mağara, Amasya'da bir mağaradır. Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan 70 metre derinliğinde ve 385 metre boyundaki Ejder Çukuru diğer adıyla Ejder Mağarası ve 4 metre yüksekliğinde kalker kütlesinden oluşan Mantar Mağarası ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Çan'a bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan 'Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması' sırasında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri