Dış kaleye giriş tek yol iki kapı ile, iç kaleye giriş tek kapı ile sağlanmıştır. Dış kalenin hemen her yönünde sarnıçlar yer almıştır. Yapılan incelemeler ve mimari tarzından anlaşıldığı üzere kale Romalılar tarafından yaptırılmıştır.
Şebinkarahisar Kalesi - Giresun
İhtişamlı kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunmaktadır. Özellikle Mengücekli hükümdarlarından Fahrettin Behramşah'ın 1184 yılında kaleye önemli eklemeler yaptırdığı belirtilir.
Ertuğrul Danık 52 Karahisar'dan bozulma “Garasaris” adını kullanmışlardır10. Osmanlı Dönemi kayıtlarında Karahisar-ı Şarki olarak kullanılan11 kent adı, Cumhuriyet Dönemi başlarında Atatürk'ün istek ve talimatları12 sonucunda, “şap”tan bozulma “şeb” eki alarak “Şebinkarahisar” olarak değişmiştir.
Antik kaynaklarda "Bronz Duvarlı Kale" olarak anlatılan Giresun kalesi, muhtemelen Pontus Kralı I. Farnekes zamanında yapılmıştır. Trabzon İmparatorluğu'nun 1300'lü yıllarda Türklere karşı en son sınır kalelerinden birisidir. Bu nedenle 1301 yıllarında Trabzon İmparatoru II. Aleksios tarafından tamir ettirilmiştir.
Şebinkarahisar Vilayet haline getirildiği 1923 yılına kadar Sivas'a bağlı kalmıştır. Şebinkarahisar, tarihi içinde pek çok yangın atlatmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Çepni folkloru üzerine yakın geçmişte araştırma yapmış olan Abanoz Küçük'ün tespitine göre Giresun ilinde bir tanesi Dereli ilçesinde, diğer dördü Şebinkarahisar ilçesinde olmak üzere toplam beş tane Alevi inancına sahip Çepni yerleşimi vardır (Küçük, 2011: 231).
Şebinkarahisar, Giresun'un bir ilçesidir. 1923 yılında il olmuş, 1933 yılında Giresun vilayetine bağlanmıştır. 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet, Otlukbeli Savaşı'ndan sonra İstanbul'a dönerken Şebinkarahisar'a uğramış ve üç gün kaldığı bu şehir devrin vekayinamelerinde Karahisar-ı Şarki adıyla kaydedilmiştir.
Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur.
GELİN KAYASI EFSANESİ
Giresun'un Mesudiye köyünün Taşhan bölgesinde bulunan iki dev kaya, dik bir yamaçtaki fizik kurallarına aykırı duruşu nedeniyle halk arasında dolaşan efsaneler yüzünden Gelin Kayası olarak biliniyor.
Giresun Gönüllü Alay Komutan ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Yarbay Osman Ağa'nın ölümünün 98'inci yıl dönümü münasebetiyle 2 Nisan Cuma günü Giresun Kalesi'nde bulunan anıt mezarında düzenlenen anma programına katılarak dua etti.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Akkoyunlu Devletinin 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'e Otlukbeli Savaşı ile yenilmesinden sonra, Şebinkarahisar Osmanlı Devlet idaresine girdi. Şehzadeler Şehri olarak anılan Karahisar, Karahisar-ı Şarkî adıyla anılmış ve yönetim açısından sancak durumuna getirilerek yönetilmiştir.
Şebinkarahisar'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Şebinkarahisar Kalesi, Meryem Ana Manastırı, Taşhanlar, Atatürk Evi ve Müzesi, Fahrettin Bemrahşah Camisi, Licese Kilisesi, Çatalgöl Şelalesi ve Çağlayan Şelalesi yer almaktadır.
Şebinkarahisar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Giresun iline bağlı ilçelerden biri.
Bu ziyaretin hatırası olarak Karahisar-ı Şarki olan şehrin ismi Şebinkarahisar olarak değiştirilmiştir. 1923 yılında il olan Şebinkarahisar, 1933 yılında ilçe haline getirilerek Giresun iline bağlanmıştır.
Özellikle Mengücekli hükümdarlarından Fahrettin Behramşah'ın 1184 yılında kaleye önemli eklemeler yaptırdığı belirtilir. Kalenin günümüzdeki girişi ve surları Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine aittir. Kale kapısı üzerindeki kitabe ve çift başlı kartal kabartmasının 1896 yılında yok edilmiştir.
Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugünkü Giresun kentinin olduğu yerde kurulduğu üzerinde durmuştur. Romalı idareci Arrien Farnakia´nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.
Giresun'un eski adı, Yunanca "boynuz" anlamına gelen "keras" sözcüğünden türetilen "Kerasus"tur. Bu isim, şehrin yer aldığı yarımadanın şekline benzetilerek verildi. Kerasus, M.Ö.
Kıyıdan 1.6 km açıkta bulunan ada 40. 000 metre karelik yüzölçümüne sahiptir. Bir söylenceye göre ada kentin güneydoğusunda yer alan ve görünümü bir kartal gagasını andıran Gedikkaya'dan kopan bir parçanın denize yerleşmesiyle oluşmuştur.
I.Mahmud (1699-1754) tarafından çıkan bir ayaklanma sırasında gönderilen donanma ile yakıldı ve geriye kalan halk da şimdiki Görele'ye (Elegü) yerleşti. Gerek I.Mahmud, gerekse II. Mahmud zamanında çıkan olaylar sebebiyle eski Görele dağılmış ve geriye kalan halk da şimdiki Görele'ye (Elegü) yerleşmiştir.
Görele'nin Rum nüfusu Lozan antlaşması sonrasında yapılan mübadele ile burayı terk etti. 1869'da Görele'de tüfek çakmağı, karakulak denilen bıçak ve makas yapılır, civar kaza ve nahiyelere satılırdı.
Giresun'da kiraz yetiştiriciliği çok eski tarihlerden bu yana yapılmaktadır. Bu nedenle de Giresun'un eski adı "kiraz" anlamına gelen Yunanca "Kerasus" veya "Keresaea" kelimelerinden gelmektedir. Giresun'un adı tarih boyunca bu şekilde kullanılmaya devam etmiştir.
Günümüzde resmi rakamlara göre; toplam nüfusu 61 bin 833 olan ve 39 bin 160 şehir nüfusuna (1), sahip olan Bulancak ilçesinin yüz ölçümü 608 km2'dir. 16 Mahalle (2), ve 61 Köyü (3), bulunan Bulancak, Giresun'un gerek nüfus gerekse ekonomik olarak en büyük ilçesidir.
Şebinkarahisar; Cumhuriyet'le beraber 1923 yılında il yapılmış, 1933 yılında gelirleri giderlerini karşılamadığı için ilçe durumuna getirilmiş ve Giresun iline bağlanmıştı. Şebinkarahisar il olamaya çalışan ilçelerden değildir. Müktesep hakkı elinden alınmış ve idesi için 84 yıldır mücadele veren eski bir ildir.
Şebinkarahisar'da üretilen meyveler genellikle aile ihtiyaçlarını karşılarken, meyvelikler genellikle bahçe içinde küçük alanlarda bulunmaktadır. En fazla bulunan meyve ağaçları elma, armut, ceviz, dut, kiraz, kızılcık ve vişnedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri