Cemil Meriç'in hakikatte içi de, dışı da bir mağarayı anlattığı kitap Mağaradakiler bir geniş ufuk kitabı. Bu üründen 8.306 adet satın alınmıştır.
Cemil Meriç'in Türkiye ve Avrupa'daki entelektüelleri, aydın zümreleri anlattığı ve analiz ettiği kitabı.
Eser, ikisi de kendi içinde birçok alt başlıktan oluşan iki ana bölümden müteşekkil: Mağaranın Dışı; ve Mağaradakiler. İki türü birden barındıran eserimiz: Mağaranın Dışı araştırma-inceleme; Mağaradakiler ise deneme türüne girer.
Kırk Ambar "bütün eserleri"ni yayımladığımız Cemil Meriç'in dokuzuncu ve -belki de- en önemli kitabı. Adeta bir "mefhumlar kamusu", "dağınık ve derbeder bir ansiklopedi". Üstada göre, "kurmak istediği abidenin birkaç sütunuyla birkaç odası".
Hüseyin Cemil Meriç (12 Aralık 1916; Reyhanlı, Hatay - 13 Haziran 1987, İstanbul), Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog. Başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Cemil Meriç tarih, sosyoloji, edebiyat gibi alanlarda sayısız eserleri kaleme almıştır. Doğu ve batı kültürünü eleştirel bir tarzla konu edinmiş ve batı medeniyetinin temellerini araştırmıştır. Milletin özünün dil olduğunu savunan Cemil Meriç, sansüre de şiddetle karşı çıkmıştır.
Dev, papağanlaşır.” (Cemil Meriç, “Umrandan Uygarlığa”, İletişim Yayın- ları, İstanbul, 1998, s. 9.)
Cumhuriyet Dönemi Türk Düşünürü. Cumhuriyet dönemi Türk düşünce hayatının önde gelen isimlerinden biri olan Cemil Meriç, 1916 yılında Hatay'da dünyaya gelmiştir.
Hüseyin Cemil Meriç (12 Aralık 1916, Reyhanlı - ö. 13 Haziran 1987, İstanbul), Türk yazar, şair ve düşünür.
Batı düşüncesinin önemli bir yönünü aydınlatmayı amaçlayan Meriç'in "Saint Simon-İlk Sosyolog İlk Sosyalist" eseri 1967'de okurla buluşurken, yazı ve çevirileri 1965-1973'te çeşitli dergilerde yayımlandı. Usta edebiyatçı, Hisar dergisinde "Fildişi Kuleden" başlığıyla denemeler yazdı.
umran, kubbealtı lügati'ne göre, 1. bayındırlık, mamurluk. 2. medeniyet ilerleme.
Umrandan Uygarlığa zengin bir birikimin ürünü olan denemelerden oluşmaktadır. Bu ülke ile aynı yıl yayımlanan bu kitap öncelikle Umran kavramına ışık tutuyor. Yunan mucizesi başlığını attığı ilk konusunda Avrupa'nın bizi nasıl tanıdığını tespit ederek başlar.
Yunan Mucizesi, Hangi Batı, Medeniyetlerin Ölümü, Halkın Selameti, Bir Kelimenin Serüveni gibi öne çıkan inceleme, ve deneme başlıklarıyla uygarlık kavramına ışık tutan bir kitap. Birçok dünya düşünürü ve fikirleri hakkında bilgi edinilebilecek bir kaynak.
Cemil Meriç'in doğu-batı mevzusu, sağ-sol çatışması gibi mevzulara değindiği kitabı. Cemil Meriç kitabında Türkiye'deki edebiyat ve siyaset dünyasını, doğunun fikir alemini ve önemli düşünce insanlarını ele almaktadır.
Cemil Meriç, Türk düşünce dünyasında önemli rol oynamış büyük bir irfan adamıdır. Batı düşüncesine olduğu kadar Doğu düşüncesine de onun kadar kucak açan, düzyazıya şiir dilini onun kadar başarıyla aktaran, insanları ve düşünceleri tarif ederken onun kadar orijinal terkipler öneren başka birini bulmak zordur.
Umrân, ilerleme, refah ve mutluluk, bayındırlık, bayındırlaşma demektir. İmar (bir yeri mamur kılmak, şenlendirmek, mamur bulmak, bayındır hale getirmek), imâret (bayındırlık), ma'mûre (bayındır, şenlikli yer, şehir, kasaba) kelimeleri de aynı kökten türemişlerdir.
Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir. Bu kelimenin yer aldığı ''Dört Başı Mamur'' deyimi ise 15. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Umrân genellikle ikincil literatürde soyut kalan, neyi ifade ettiği tam anlamıyla belli olmayan, farklı yaklaşımlara göre değişkenlik arz eden bir kavramdır. Türkçe literatürde bu genellikle “medeniyet/uygarlık” ya da “toplum” olarak karşılanırken, İngilizce literatürde ise “civilisation” ile karşılanmıştır.
Kısa süre sonra eleştiri, deneme türlerine yönelmiştir ve denemeci kimliğiyle tanınmıştır. Başta şiir ve dil olmak üzere birçok konuda toplam sayısı dört bini aşan yazı yazmıştır. Öz Türkçeciliğin en önemli savunucularındandır. Nurullah Ataç, edebiyatımızda modern anlamda "deneme" türünün öncülerindendir.
Denemenin edebî bir tür olarak Dünya edebiyatında öncülüğünü Fransız yazar Michel de Montaigne (1533-1592) yapmıştır. Onun Essais (Kalem Denemeleri ya da Denemeler) adlı eseri, bu türün ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Ataç'ın deneme-eleştiri türünde yayımladığı eserleri şu şekilde sıralayabiliriz: Günlerin Getirdiği (1946), Sözden Söze (1952), Karalama Defteri (1952), Ararken (1954), Diyelim (1954), Söz Arasında (1957), Okuruma Mektuplar (1958), Prospero ile Caliban (1961), Dergilerde (1980).
Cemil Meriç'i okumaya başlamanın en iyi yolu, Bu Ülke'dir. Benim 'DÜşÜncenin Gökkuşağı' adlı derleme calışmam Cemil Meriç'i butun olarak tanımak acısından yararlıdır. Bir de söyleşilerinden yola cıkmak iyi bir yol olabilir. 'Bulutları Delen Kartal' adıyla Ufuk Yayınlarında cıkan kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri