Kişinin kullandığı maddeye göre değişmekle birlikte genellikle 3 günlük kullanım hakkında bilgi verir. Örneğin eroin idrarda 2-4 gün arasında kalır, bu süre geçtikten sonra verilen idrar testi negatif çıkar. Esrar 1-3 gün, kokain 12-48 saat idrarda kalmaktadır.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Ortalama 2 ile 4 gün öncesine kadar uyuşturucu kullanımı hakkında bilgi vermektedir. Ancak sağlıklı bir sonuç için idrar örneğinin analizden hemen önce verilmesi idealdir. Bu süre 2 ile 3 saati geçmemelidir. İdrarda eroin, esrar ve kokain gibi uyuşturucu maddeler tespit edilebilir.
Alınan uyuşturucunun türüne, miktarına ve kişinin bireysel özelliklerine göre idrarda kalma süresi farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, esrar 3-4 gün, kokain ise ortalama 24 saat kadar idrarda kalır. Uçucu maddeler kullanımdan sonra sadece birkaç saat içinde idrarda tespit edilebilir.
Esrar idrarda kullanımdan sonraki yaklaşık 3-30 gün içinde tespit edebilir. Tükürük testlerinde ise esrarı kullandıktan sonra yaklaşık 24 saat pozitiflik elde edilebilir. Bazı tükürük testlerinde bu süre 72 saate kadar çıkabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer idrar testi pozitif çıkarsa bu durumda tedavi tedbiri uygulanabilmekte ve bu süreçte yeniden idrar testi yaptırılmaktadır. Tedavi sürecinde yükümlülüklere bir kez uymazsa uyarıda bulunulmakta, ancak ikinci kez ihlalde bulunulursa bu defa dosya kapatılıp savcılığa gönderilmektedir.
Yine negatif çıkarsa yani temiz çıkarsanız iki hafta içinde tekrar idrar tahlili istenecektir. Kısacası 3 idrar tahlili sonucundatemiz çıkarsanız süreç hızlanacak, denetimli serbestliğe tekrar başvurmanız istenecektir.
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.
Uyuşturucu madde çalışmalarında güncel uygulamada olduğu gibi, idrar bütünlüğünün kanıtı olarak kullanılan idrar kreatinin testinin kesme değeri 20ng/ml olarak alınmıştır.
Trafikte ön uyuşturucu testi pozitif çıkan kişiler için kan ve idrar testi istenmektedir. Bu test sonucunun da pozitif çıkması durumunda kişinin uyuşturucu aldığı kabul edilir.
Örneğin eroin idrarda 2-4 gün arasında kalır, bu süre geçtikten sonra verilen idrar testi negatif çıkar. Esrar 1-3 gün, kokain 12-48 saat idrarda kalmaktadır. Bu nedenle testin sonucunun negatif gelmesi o kişinin madde kullanmadığı anlamına gelmez. İdrar testlerinde en son madde kullanılan zamana dikkat edilmelidir.
İdrarda Drug Testi legal ve illegal ilaçların idrarda tespiti amacıyla kullanılan bir testtir.Test idrar örneğinden çalışılır. Ayrıca mide içeriğinden de bakılabilir.
Ancak özellikle kötüye kullanım sonrası yapılan ilaç testlerinde metamfetamin atıkları pozitif çıkabilir. 4 güne kadar idrarda pozitif test görülürken saç testi ile metamfetamin kullanımı 3 ay sonra bile tespit edilebilir.
Üç başvurulu programda, en fazla iki haftalık aralıklarla toplamda üç defa idrarda madde değerlendirmesi için örnekler verilir. Üç idrar analizi sonucu da negatif ise tedavisine gerek olmadığına karar verilmekte ve kişinin DS tedbir süreci takiplerine DS müdürlüğü tarafından devam edilmektedir.
İdrar örneği hastanın genital bölgesini temizledikten sonra steril kabın iç kısmına dokunmadan idrarın ilk kısmını dışarı atarak sonraki bir miktar idrarını kaba boşaltması şeklinde olmalıdır. Daha sonra dikkatli bir şekilde idrar kabının kapağı kapatılarak, değerlendirilmek üzere laboratuvara teslim edilir.
Bu test, böbrek fonksiyonlarını, idrar yolu enfeksiyonlarını, diyabeti ve diğer çeşitli sağlık durumlarını değerlendirmek için kullanılabilir.
İdrar tahlili hastalığı teşhis etmek veya sağlık problemlerini taramak için kullanılır. İdrar testlerinin sonuçları diyet, dehidratasyon, ilaçlar, egzersiz ve diğer faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle idrar verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda hastanın bilgi sahibi olması önemlidir.
Testin negatif çıkması sadece, belli sürede o uyuşturucu maddenin kullanılmadığını gösterir. Bu nedenle idrar testlerinin düzenli olarak alınması ve belirsiz zamanlarda tekrarlanması yararlıdır.
Uzman doktor ilacı kullanımı ile ilgili detaylı bilgi ulaşmak için uyuşturucu test isteyebilir. Uyuşturucu test, motorlu taşıt kazası veya herhangi bir ceza soruşturmasından da kişilerden talep edilebilir. Uyuşturucu test, özel laboratuarlarda yapılır.
Dolayısıyla uyuşturucu ile yakalanmak sicile derhal işlemeyecektir. Ancak kişinin bu durum sonucunda ceza alması halinde bu hal sicile işleyecektir.
Bu doğrultuda ortaya çıkan bazı genel belirtiler; gözlerde kızarıklık ve kanlanma, göz bebeklerinde büyüme ya da küçülme, iştahta artma ya da azalma, terleme, ağız kuruluğu, kalp atışında hızlanma, saçlarda dökülme, kilo kaybı olarak sıralanabilir.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
İlk Kez Uyuşturucu Kullanma Cezası
Savcılık tarafından verilecek erteleme kararı beş yıl süreyle uygulanır. Bu beş yıllık sürenin ilk 1 yıllık bölümünde şüpheli için denetimli serbestlik tedbirleri uygulanmaktadır.
1- En az altı aylık bir izlem süresi önerilir. Arındırılma süreci sonunda (idrarda madde metabolitleri negatifleştikten sonra) 6 aylık süre içinde en az 6-10 sürpriz idrar tetkiki yapılmalıdır. Sürpriz idrar tetkikleri, telefonla çağrılarak yapılmalıdır.
Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri