Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.
Çıvgın, "Yasa gereği mağdur çocukların ifadeleri avukatsız alınamaz. Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir.
Yetişkinlerin mağdur veya tanık olma halinden farklı olarak, çocuk mağdur/tanık olduğunda farklı hükümler uygulanmaktadır. Buna göre, 15-18 yaş gurubundaki mağdurların ifadeleri avukat huzurunda kolluk tarafından alınabilecektir.
Yönetmeliğin 19/6-4. Maddesine göre kanuni bir engel yoksa ve çocuğun kendisinin yararına aykırı olduğu saptanmıyorsa, ifade alma esnasında on iki yaşını doldurmuş, on beş yaşının doldurmamış küçüklerin ana-babasının veya vasisinin bulunması mümkündür.
- Çocuğun ifadesinin alınması vb. işlemler müdafi eşliğinde yapılabilir. - Görevli kolluk, çocuk şubelerdir. - İfade ve diğer işlemler sırasında çocuğun yanında uzman bulundurulabilir. İfade işlemi için adli görüşme odaları kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Mağdur çocuğun ifadesinin alınması esnasında avukat bulunması zorunludur. Ayrıca pedagog, sosyal çalışma görevlisi, adli tıp görevlisi, psikolog eşliğinde bir uzmanla dinlenmesi gerekir.
Mağdur çocuk; bir suçtan doğrudan zarar gören çocuktur. Yani suçun mağduru olan çocuk, suçun konusu olan davranışın etkisini doğrudan kendisinde hisseden çocuktur.
İfadeye çağrılmak çoğunlukla karakola çağrılmak şeklinde olur. Ancak kişinin ifadesi kimi zaman savcı tarafından alınabilir. Özellikle ifadesi alınacak kişi çocuksa yani 18 yaşından küçükse ifadesinin savcı tarafından alınması zorunludur. Tabii ki bu kural yalnızca şüpheli çocuk için geçerlidir.
Merhaba meslektaşım, pekala mağdur dediğiniz gibi ifadesini değiştirebilir. Lakin, mağdur bu yönde ifade verdiği takdirde savcılığın iftira suçundan dolayı mağdur hakkında resen soruşturma işlemlerini başlatma ihtimali yüksek.
Yaşınız 18 ve üzerindeyse %95 ihtimalle ifadeniz karakolda alınır. 18 yaş altı insanlarda ise ifade, suçluluk şüphesi var ise her zaman için savcılar tarafından alınır. Bazı durumlarda 18 yaş üzerinde de insanlarda olaydaki suç unsurunun boyutuna göre ifadelerde savcılar devreye girer.
Fail ve mağdur arasında daha önce bir husumet bulunuyorsa, bu durumda mağdurun beyanı suçun ispatı için tek başına yeterli olmayacaktır. Ancak mağdur ile fail arasında geçmişe yönelik herhangi bir husumet yoksa, bu durumda mağdurun beyanına itibar edilmektedir.
Ceza muhakemesi hukukunda mağdur beyanının sanık beyanından bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, mağdur beyanının tek başına mahkûmiyet kararına esas alınması şüpheden sanık yararlanır ilkesine açıkça aykırı olacaktır.
Arapça asıllı bir kelime olan “mağdur”, “haksızlığa uğramış (kimse), kıygın” olarak tarif edilmektedir.19 Ceza hukuku bakımından mağdur, suçun maddi unsurlarına ait bir kavram olup,20 suçun maddi konu- sundan farklıdır. tutulup ceza alması sayesinde suçu önlemeyi temel alır.
Suç mağduru olan çocuk, adalet sistemi içerisinde kaç kez dinlenir? Mağdur çocukların tanık olarak beyan vermeleri sırasında yanlarında bir uzmanın ve vekilinin bulundurulması ve beyanın kamera ile kaydı ZORUNLUDUR (CMK 52 – 236). çok önemlidir! aranmaksızın avukat (vekil) görevlendirilir (CMK m. 234/2).
2- Mağdur tanık olarak dinlenebilir.
Olayın mağduru olan kişi ya da kişilerin tanık olarak dinlenmesi mümkündür. Zira CMK'nın 236. Maddesinde; “mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde, yemin hariç, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanır.” Şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.
CMK 235'e göre şikayetçinin dinlenmesi gerekip gerekmediğine mahkeme karar verir.
İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma evresinde kural olarak bir kez dinlenir. Ancak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından tekrar dinlenmesi zorunluluk arz ediyorsa tekrar dinlenir.
Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.
Olay yerinde bulunan kanlı bir bıçak veya tespit edilen parmak izleri somut delil olarak kabul edilirken; bazen de özellikle cinsel suçlarda, kadının ve çocuğun beyanı somut delil olarak kabul edilmektedir.
15-18 yaş aralığı: Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin algılama ve irade yeteneğine sahip olduğu varsayılarak ceza ehliyetinin varlığı kabul edilmiştir. Ancak işbu yaş aralığı için de ceza indirimi uygulanacaktır.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Gerçek mağdurlar içinde özel olarak cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, çocuk istisması mağdurları, yaşlı mağdurlar, işsiz mağdurlar ve bunların aile yakınları üzerinde özel olarak durulur. Potansiyel mağdur ise kendi eylemleri, hali tavrı ve yaşam biçimi nedeniyle tehlike taşıyan kişilerdir.
Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz. Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.
Mağdur kişi tazminat davasını açarken Adli Yardımdan faydalanabilmektedir. Ayrıca kanun uyarınca mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde tanıklığa ilişkin hükümler uygulanmalıdır. Mağdur olarak çağrı kağıdı ile çağrılırsınız. Çağrı kağıdında mahkemeye gelmemenin sonuçları bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri