Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum formları. Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz.
Magnezyum takviyesi alırken, magnezyum sitrat, glisinat, aspartat gibi daha emilebilir formları tercih etmeniz öneriyoruz. Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum çeşitleridir.
En çok kullanılan magnezyum çeşidi magnezyum sitrattır. Kolay emilimi sayesinde kabızlığı engelleyerek vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Benzer şekilde magnezyum oksit de sindirim sorunları ve kabızlık tedavisinde ek takviye olarak verilebilir. Ters durumlardaysa müshil olunması için magnezyum malat kullanılabilir.
Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar : Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.
Besinleri kaynatmak ve rafine etmek magnezyum içeriklerini düşürür. Gazlı içeceklerin içindeki fosforik asit magnezyum emilimini bozar. Gazlı içecek içmeyin. İşlenmiş etler ve peynirlerin içinde fosfor düzeyleri yüksektir, magnezyum emilimini azaltırlar.
İlgili 33 soru bulundu
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
EN İYİ FORMLAR. 1-MALAT= Enerji ile bağlantılı sorunlar, depresyon, fibromiyalji, kronik yorgunluk, kas ağrısını azaltır. 2-GLİSİNAT= Bağırsaklardan emilimi yüksektir. Sinirsel ağrılarda sakinleştirir, uyku sorunları, pms, fibrokist, kramp, aşermede etkilidir.
MAGNEZYUM GLİSİNAT: Uyku sorunları, kronik stresle mücadele, âdet sancıları ve sakinleşme ihtiyacı durumlarında tercih edilmelidir. MAGNEZYUM OROTAT: Kalp kaslarını koruyup kollama, kalp ve dolaşım sistemini destekleyip yorgunluk ile mücadele etmede diğerlerinden daha etkilidir.
Magnezyum malat, Magnezyum L-treonat, Magnezyum Glisinat, Magnezyum Orotat.
4- Mg BİSGLİSİNAT: Magnezyumun glisin aminoasidi ile şelat formudur. İyi emilen bir formdur ve minimum müshil etkisine sahiptir. Glisin, detoksifikasyon ve hücresel fonksiyonu desteklemenin yanı sıra sakinleştirici etkisi ile bilinir.
Magnezyum takviyelerinin ne zaman alınacağı kullanılan magnezyum takviyesi formuna göre değişiklik gösterebilir. Magnezyumun malat, sitrat ve taurat formlarının sabah alınması gün içinde daha enerjik olunmasına katkıda bulunur.
1- Magnezyum içeren destekleri doktor tavsiyesi olmadan yutmayın. Aşırı magnezyum huzursuzluk, kas krampları, bulantı, ishal yapabiliyor. 2- Kullandığınız magnezyum haplarının dozları ve yapısının seçimini de doktorunuza bırakın.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, baklagil ve deniz ürünlerinde yüksek magnezyum oranı bulunur. Bu gıdaları tüketirken aşırıya kaçmamanız son derece önemlidir. Bol magnezyum içeren besinler tüketerek, kas ve kemik ağrılarınızı giderebilirsiniz. Çünkü magnezyum, kas ve kemik sistemine iyi gelen bir vitamin türüdür.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum malat formu enerji metabolizmasında rol oynadığı için gün başlarken kahvaltıdan önce veya sonra alınmalıdır.
Vücudumuzda birçok işlem için magnezyuma ihtiyaç duyuluyor mesela sağlıklı DNA'nın korunması, kan şekerini kontrol etme, protein yapımı, kaslarınızın daha verimli çalışmasına yardımcı olmak, kan basıncını korumak ve sinir hücrelerini yönetmek gibi. Magnezyum sitrat: Uyku ve sakinlik için kullanmanız gerekiyor.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Migren ağrılarını hafifletebilir. Kandaki düşük magnezyum seviyeleri (diğer bir deyişle, magnezyum eksikliği) migren kaynaklı baş ağrıları ile ilişkilidir. Magnezyum takviyesinin migrenli bireylere fayda sağladığı çalışmalarda gösterilmiştir. İçeriğindeki glisin sayesinde sakinleştirici özellik taşır.
Magnezyum glisinat bağırsaklardan kolayca emilir ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Glisin; anksiyete, uyku problemi, depresyon, stres, kalp hastalığı ve diyabet dahil çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılabilmektedir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Magnezyum ve D3 vitamini takviyeleri, vücudun yeterince işlev görmesini sağlamak için birlikte alınabilir.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri