Özel atık, elektrik atığı, büyük atıklar ve eski kıyafetler ev çöp kutularına atılmamalıdır. Özel atık ve elektrik atıkları özellikle doğaya ve sağlığa ciddi zarar verebildiğinden ev çöplerinden ayrı olarak atılmalıdır. Çoğu belediyede, bu tür atıklar geri dönüşüm depolarında atılır.
Öncelikle şunu belirtelim ki belediyeler eşyalarınızın değerli olup olmadığına bakmaz, ücretsiz alır. Çünkü belediyeler ikinci el eşya alım satım yapan yerler gibi kar amaçlı çalışmaz, kamu hizmeti verirler. İkinci el eşya alanlar ise eşyalarınızı nakit bedelini ödeyerek alır.
Biriktirilen bu eşyalar, işleme tesislerine ulaştırılmak üzere günümüzde neredeyse tüm belediyelerin yaygınlaştırdığı tekstil geri dönüşüm kutularına atılabilir. İplik fabrikaları ile tekstil üreticileri de kırpıntı, parça ve elyaf gibi artıkları doğrudan işlemeyi yapacak tesise ulaştırabilir.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
İçerisinde çok az miktarda gaz kalmış olan çakmaklar bile yangın tehlikesi oluştururlar; bu yüzden çöpe atmadan önce tamamen bitmiş olduklarından emin olmalısınız. Su filtreleri eskiyene kadar çok kullanışlıdırlar. Bu büyük, pahalı filtreleri çöpe atmak yerine geri dönüşüm merkezlerine yollayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Cevab: Gece çöp atmanın cinlere zarar verdiğine dair bir kanaat vardır. Bu sebeple atılırsa, destur deyip öyle atmalıdır.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşların veya lisanslı firmaların belirlemiş olduğu toplama noktalarına (atık getirme merkezleri, AVM vb.) götürülür veya götürülmesi sağlanır.
Geri dönüşüme yollamadığınız her atık sonunda doğaya gidiyor. Çöpü karışık attığınızda hepsi beraber toplanarak belediyelere ait atık depolama alanlarına götürülerek toprağa gömülüyor. Bu gömme işlemi düzenli depolama alanlarında yapılsa bile aslında geri dönüştürülebilir atıkları doğaya bırakmış oluyoruz.
Bundan sonraki işlem aşamalarında bu değerli hammadde otomobil endüstrisinde, bilgisayar yapımında ve medikal cihazların üretiminde kullanılıyor. Eken, CD'leri geri dönüştürmek isteyen duyarlı kişilerin, CD'leri biriktirip elektronik atık şirketlerine kargo ile yollayabileceğini söylüyor.
Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.
Eski veya kullanılmayan eşyaları bağışlamak
Eğer kullanılmayan eşyalarınızdan herhangi bir gelir elde etmek gibi bir amacınız yoksa, bunları bağışlayarak, tekrar kullanılmalarını ve ihtiyaç sahiplerine devredilmelerini sağlayabilirsiniz. Genelde belediyelerin bu tarz eşyaları aldıkları birimleri bulunur.
Arızalı Beyaz Eşya Alanlar
Arızalı yani hurda beyaz eşya alan yerler genelde tamirciler veya hurdacılardır. Arçelik, Bosch, Siemens, Beko, Vestel gibi markaların yetkili servisleri değil de şahısların işlettikleri özel servislerle irtibata geçerek bu tarz ürünlerinizi satabilirsiniz.
Bunun için en ideal olan kapaklı çöp kovalarının, lavabo altlarını değerlendirecek şekilde, mutfak dolabı içerisine monte edilmesidir. Ayrıca mutfak çöplerinizin mümkün olduğunca, yiyecek, içeceklerinizi hazırladığınız alanlardan uzakta olması da önemlidir.
Ambalaj Atıkları
Kağıt, Karton, plastik, metal, kompozit atıklarınızı mavi renkli Ambalaj Atık Kutularına atabilir, binlerce ağaç kurtarabilir, tonlarca petrol tasarruf edebilirsiniz.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
-- Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
Cildi tahriş eder. Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır. Altenatifi: Toluen içermeyen ojeler daha az tehlikelidir. Potansiyel tehlikeleri: Yüksek konsantrasyonlarda ya da uzun süre solunması halinde akciğerlere zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri