Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Magnezyum eksikliğine bağlı olarak sinir fonksiyon bozukluğu ortaya çıkabilmekte, bazı insanlarda ise zihinsel problemlere sebep olabilmektedir. Kemik yapısında zayıflama durumu kemik erimesi olarak adlandırılmaktadır. Kemik erimesinin ilerleyen evresinde, kemik kırılma riski ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
Kuruyemişler, badem, susam, kaju fıstık günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini Kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %35 ini karşılar. Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır. magnezyum tablet olarak da bu vitamini alabileceğiniz gibi gıdalardan almanızın son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Stres, hamile ve emziren annelerin magnezyum ihtiyaçları artar. Kişinin dengesiz ve yanlış beslenmesi durumunda vücuttaki magnezyum seviyesi azalır. Kişide magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bazı belirtiler görülür. Kişiden alınan idrar ve kan örnekleriyle magnezyum testi yapılır.
İnsan vücudunda magnezyumun % 60'ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40'ı yumuşak dokularda (kas) ve ancak % 1'i kanda bulunmaktadır. Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun olarak bulunur. Kan tahlilleri, kanda magnezyumun az miktarda bulunmasından dolayı magnezyum eksikliği için bir gösterge değildir.
Magnezyum vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinler ya da takviyeler aracılığıyla mutlaka günlük olarak alınması gereken önemli bir mineraldir.
Magnezyum içeren besinler Saraçoğlu tarafından da araştırılmış bir konudur. İbrahim Saraçoğlu magnezyum eksikliği için yoğurt ve soda kürünü önermektedir. Bir kase yoğurdu 1 şişe soda ile karıştırarak gün içinde istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Magnezyum Nedir? Magnezyum, vücudun işlevi için çok önemli bir mineraldir ve vücutta en bol bulunan 4. mineraldir. Vücut bu minerali kendi başına üretmediği için gıdalar ve gerektiğinde de takviyeler vasıtasıyla alınması gereklidir.
Bundan dolayı bazı besinler ile vücuda magnezyum takviyesinde bulunmak gerekir. Magnezyumun cilt için en önemli faydası, cilt neminin korunmasını sağlamaktır. Cilt için gerekli mineraller, cilt güzelliğini destekleyerek cildin her zaman dinç görünmesini sağlamaktadır.
Magnezyum eksikliği zamanla kemikleri zayıflatabilir, şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir ve hatta kalbe zarar verebilir. Bu durum zaman içerisinde vücut için önemli olan diğer minerallerin de seviyelerinde azalmaya neden olabilir.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.
Ancak bazı takviyelerin etkili olması için alınması gereken özel zamanlar vardır. Birden fazla çeşidi olduğu için özellikle magnezyum takviyelerini kullanma zamanlarına dikkat etmeliyiz. Magnezyum glisinat formu hücre içine hızlıca ulaşarak daha iyi uyumanızı sağlayacağı için gece yatmadan önce alınmalıdır.
magnezyum suyu (50 mg/l'den fazla magnezyum) floratlı su (1 mg/l'den büyük florür) demirli su (1 mg/l'den fazla iki değerlikli demir içeriği) sodyum su (200 mg/l'den fazla sodyum)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri