Anne ve babaların çocuklarına isim verirken dikkat ettiği bir konu Kur'an'da geçip geçmemesidir. Fatih ismi, Kur'an'da Araf suresi 89. ayette geçmektedir. Fatih ismi, İslam'da isim olarak konulmaması gereken kelimelerin arasında yer almaz.
Fatih isminin TDK sözlük anlamı ele geçiren, fetheden ya da açan anlamındadır. Cenab-ı Hakk'ın sıfatlarında biri olması nedeniyle dinimizce maneviyatı yüksek isimler arasında sayılabilir. İstanbul'u fetheden yedinci Osmanlı Devleti padişahı Sultan Mehmet Han için de fethinden dolayı Fatih unvanı verilmiştir.
Fatih kelime anlamı ile bir ülkeyi veya şehri kaleyi zapt eden kimse anlamına gelmektedir. Bunun dışında Osmanlı Devletinin Padişahlarından İstanbul'u fetheden II. Mehmet'in lakabıdır.
Rasulullah (sav)'ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.
Türkiye'de Fatih ismini kullanan 255.805 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Fatih ismini kullanan 54.620 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Fatih ismini kullanan 19.591 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Fatih ismini kullanan 10.532 kişi bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Fatih isminin anlamı, zafer kazanan, güçlü karaktere sahip kişi ve fetheden anlamlarına gelmektedir. Birden fazla anlamı bulunan bu isim kişilerde karakter özelliklerini de ön plana çıkarmaktadır. Arapça kökenli isimlerden biridir. Kapıları açan kimse olma özelliği taşımaktadır.
Fatih isminin karakter özellikleri
Ev yaşamına düşkündür ve sorumluluktan kaçmaz. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Başkalarının fikirleri doğrultusunda hareket etmeye çok eğilimlidir; içe kapanık ve çabuk yönetilebilen bir yapısı vardır.
Evet insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetlikse cennette, cehennemlikse cehennemde beraber olacaklar. Kaş almak ve saç ektirmek günah mı? Saç ektirmenin ve kaş aldırmanın herhangi bir sakıncası yok. Burun estetiği için de, eğer burunda büyük bir çirkinlik varsa düzeltilmesinde bir mahzur yoktur.
- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.
İşte Abdullah ibniMesud (ra) rivayetiyle Peygamberimizde (asm) Cennete en son giren kişi ile ilgili şu hadisi söylemiştir; “Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der.
Klasik kitap sanatlarına yarım yüzyılı aşkın süredir hizmet eden sanatkâr İslam Seçen, 1936 yılında Kosova'nın Priştine kentinde doğdu. 1952 yılında Kosova'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine başlamış, 1957'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne geçiş yapmış ve 1960 yılında da mezun olmuştur.
29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti, 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nu yıktı ve fetihten sonra "Fâtih" unvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir.
Fatih Sultan Mehmet fethin onuncu yılında yıktırdığı Havariyun Kilisesi'nin yerine kendi adıyla anılan büyük bir külliye yaptırdı. Fatih Külliyesi'nin çevresinde zamanla bir Müslüman mahallesi ortaya çıktı. Külliyenin adıyla anılmaya başlayan bu mahalle Fatih semtine ve ilçesine adını vermiştir.
Yavuz ismi Kuran'da geçmeyen bir isimdir. Anne ve babaların çocuklarına bu ismi vermesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Caiz bir isim olup olmadığı da sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Yavuz ismi Türkçe kökenli olan bir isimdir.
Selim ismi genel olarak Kuran-ı Kerim içerisindeki pek çok ayette geçmektedir. Temiz, arınmış ve berrak anlamı taşıyan Selim ismi Kuran-ı Kerim içerisinde çokça kullanılan bir kelimedir. Kuran-ı Kerim'de geçen bu isim günümüzde pek çok kişi tarafından da kullanılmaktadır.
Enes, Arapça kökenli bir erkek ismi olup, "insanlarla iyi geçinen", "dostluk eden", "sevimli", "canlı" ve "samimi" gibi olumlu anlamlara gelir. İslami literatürde de olumlu konotasyonlarla kullanılmış ve Hz. Muhammed'in sahabesi olan Enes bin Malik ile özdeşleşmiştir.
Enerjisi yüksek
Alfabemizde yer alan bazı harflerin sesleri çok yüksek enerjiye sahip olduğunu anlatan Efeçınar, "K,M,S,A,Ş,U,V harflerinin sesleri kariyer, başarı, şan, şöhret enerjilerini yayan seslerdir. Bu harflerden oluşan isimlerin ve soyadların enerjisi yüksek oluyor.
Evet. Hem kişi isminin ifade ettiği anlamı rol model olarak alabiliyor hem de seçilen isimler kişinin karakter yapısını etkileyebiliyor. Aile ve çevre, ismin anlamı paralelinde kişiye davranırsa o anlam o kişiyle özdeşleşiyor.
İsmin çocuğa hatırlattığı mananın ve ismin teleffuzunun karakterler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bir insana isim konulması ihtiyari kaderdir. Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.
Eski müfessirlerin ifadesi olan "cennette çoğalma olmayacağı için çocuk da olmayacak" fikrini Üstad Hazretleri kabul etmeyip, cennette de çocuk sevgisinin ve lezzetinin bulunacağını ve bununda bu suretle temin edileceğine işaret ediyor.
Allah'ın rızası dahilinde yuva kuran ailelerin, Cennette bir olmaları mümkündür. Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de Cennete liyakat kazanmaları halinde ebediyen beraber olarak kalacaklardır.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Kur'an-ı Kerim'in 36. Suresinin başlangıcı olan Yasin kelimesi, erkek çocukları için oldukça fazla kullanılmaya başlamıştır. Yasin kelimesinin genel olarak anlamı ise; ey insan, Ey Seyyid anlamları olarak bilinir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Alparslan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Korkusuz, yiğit, soylu, aslan anlamlarında. Büyük Selçuklu hükümdarı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri