İçerisindeki magnezyum, flüorür, kalsiyum ve magnezyum gibi çok değerli minerallerin olduğu maden suyu, vücudunda bu maddelerin eksikliğini yaşayan bireyler için ciddi bir destek kaynağıdır.
Günlük magnezyum tüketimi yetişkin erkeklerde 324 mg, yetişkin kadınlarda ise 260 mg düzeyinde. Maden suyu ise bu eksikliği gidermek için en sağlıklı ve kolay yollardan birisi. Vücudun besin dengesini sağlayan maden suyu, doğal yollarla magnezyum takviyesi yapma imkanı veriyor.
Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir. Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır.
sülfatlı su (sülfat içeriği 200 mg/l'den fazla) klorlu su (klor içeriği 200 mg/l'den fazla) kalsiyum suyu (150 mg/l'den fazla kalsiyum içeriği) magnezyum suyu (50 mg/l'den fazla magnezyum)
Magnezyum maden sularında yüksek miktarda bulunur. Türkiye'de piyasada en yaygın satılan mineralli sular incelendiğinde en yüksek magnezyum içeriğine sahip olanın Kızılay Erzincan maden suyu olduğu görülmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir. Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, bol miktarda magnezyumda içerir. Ortalama bir muz günlük magnezyum ihtiyacının %10'unu karşılar.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Kızılay Maden Suyu, Türkiye'nin en zengin magnezyum oranına sahip maden suyudur. Zengin magnezyum oranı kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kas ağrılarının giderilmesinde ve krampların önlenmesinde yardımcı olur. Mineraller vücudun her dönem ihtiyaç duyduğu elementlerdir.
Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.
Günde bir bardak içilen maden suyu günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca kalsiyum içeriği ile kemikleri kuvvetlendirerek osteoporozdan korur. Özellikle çocuklarda büyüme döneminde ve hamilelikte artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar.
Sade soda, vücudun elektrolit dengesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylece sporcular ve egzersiz yapanlar için ideal bir içecek haline gelir. Ayrıca, sade soda, böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir ve böylece böbrek sağlığını korur.
Birçok gıdanın tüketimi ile birlikte doğal olarak magnezyum alınabilir. Bunlardan bazıları fıstık, fındık, kepekli tahıllar, süt, muz, ıspanak, fasulye ve somondur. Bir kişi için önerilen magnezyum miktarı yaş, boy ve kilo gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Magnezyum eksikliği kalp krizi, felç, diyabet veya osteoporoz gibi sağlık sorunlarına yakalanma riskini yükseltir. Bunların yanında düşük magnezyum seviyesi kısa vadede belirtilere neden olmasa da tip 2 diyabet, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olarak bilinir.
Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
Stres, hamile ve emziren annelerin magnezyum ihtiyaçları artar. Kişinin dengesiz ve yanlış beslenmesi durumunda vücuttaki magnezyum seviyesi azalır. Kişide magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bazı belirtiler görülür. Kişiden alınan idrar ve kan örnekleriyle magnezyum testi yapılır.
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
Magnezyum içeren besinler arasında; yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri, muz, yulaf ezmesi, kabuklu patates ve tam tahıllı besinler yer alır. Bu besinlerin yanı sıra, kabuklu yemişler de magnezyum içeren besinler listesi içinde yer alır. Magnezyum eksikliği çeşitli hastalıklara neden olur.
Kuruyemişler: Badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemişlere örnektir.
Özellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklanan krampların tedavisinde dışarıdan alınan magnezyum takviyelerinin yanı sıra, doğal minerallerden biri olan magnezyum içeren maden suyu içilmesi de önerilir.
Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir.
Öte yandan Posta'da yayınlana bir haberde; Maden suyunun uyku öncesi içilmesi durumunda sağladığı faydalardan da bahsedildi. Uzmanlar her gün en az 1 bardak maden suyu içilmesini öneriyor. Maden suyu günün herhangi bir saatinde içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri