Nişasta, parça ve taneleri birbirine bağlayan ve lezzet katan bir maddedir. Bu nedenle nişasta çoğunlukla hamur işleri, tatlılar, soslar ve kurabiyelerde kıvam vermek için kullanılır. Aynı zamanda, nişasta hamur işlerinde kullanıldığında hamur işlerinin bayatlamadan daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Mutfakta kullanımı
Mısır nişastası sıvı bazlı gıdalarda (örneğin, çorba, soslar, salça, muhallebi) düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle yemeklerde malzeme olarak kullanıldığını bildiğimiz mısır nişastası; aslında temizliğe kadar birçok alanda oldukça yararlı bir malzeme.
Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur. Muhallebilerin, peltelerin o hafif parlak görünümü, kurabiyelerin ağızda dağılması, sosların kıvamı ve hatta böreklerin çıtırlığı ondan sorulur.
- Özellikle direngen nişastanın yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. - Nişastalı yemekler kan şekeri yükselmesini yavaşlatarak enerji sağlamaktadır. - Nişasta kişilerde açlığı bastırır. - Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer alıyor. Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir.
Soğuk suda çözünmez, sıcak suda kısmen çözünür ve pelte oluşturur.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Pişirilmiş ya da ezilerek püre haline getirilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve tane olarak yenilen besinlere göre daha kolay sindirilirler. Örneğin; patates nişastası çiğken sindirilemez durumdayken pişirildiğinde hızla sindirilebilir hale geçer, soğutulduktan sonra yenildiğinde ise sindirimi daha yavaştır.
Nişasta beyaz renkli, kokusuz, lezzetsiz bir maddedir. Mısır, arpa, buğday, patates gibi besinlerde bulunur. Mısır, patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden izole edilen nişastadan elde edilen ve temel olarak glukoz ve/ veya fruktoz içeren şekerlerdir.
İnsülin direncini artırarak şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Dengeli tüketimde ise bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Gıda sektöründe önemli bir yere sahip olan buğday nişastası, güzellikten tutun da sağlığa varıncaya kadar büyük bir öneme sahiptir.
Nişasta soğuk suda erimez, fakat ısıtıldığında su alarak şişer ve belli bir sıcaklıktan sonra jelleşmeye başlar.
Pek sık kullanılmayan mısır nişastası, alındıktan sonra neredeyse uzun bir süre dokunulmadan erzak dolabında bekler. Sonra da ihtiyaç halinde bozulmuştur diye yenisi alınır. Aslında mısır nişastası bir kavanozda serin bir şekilde, nem almadan saklıyorsanız, asla bozulmaz.
Nişastayı doğrudan tatlıya ekleyecekseniz tamamen dibe çökmesini de bekleyebilirsiniz. Dibe çöktükten sonra dikkatlice karıştırarak açabilirsiniz. Nişastanın topaklanmasını önlemek için, sıvı malzemelerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen gösterin. Nişastayı her zaman azar azar olacak şekilde ilave edin.
İshali kesmek için şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Nişasta ve yoğurdu bir kap içerisinde karıştırın. Püre haline geldikten sonra tüketebilirsiniz. İshali kesmede oldukça yaygın bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Bunun biyokimyasal olarak açıklaması şöyledir: Diyet ile aldığımız nişasta ağızda tükürük amilazı ve pankreastan salgılanan pankreatik amilaz neticesinde yapı taşı olan glukoza kadar parçalanır ve üst ince bağırsaktan (jejenum) emilir.
Sporcunun itici gücü; karbonhidrat
Çünkü alınan karbonhidrat, egzersiz esnasında kullanılan glikojen depolarını tekrar doldurur. Proteinlerde olduğu gibi karbonhidrat alımında da sağlıklı olanlar tercih edilmelidir. Bunlar; tahıllar, nişastalı sebzeler, meyve, süt vb.
Tatlıların içerisine sonradan nişasta ilave etmeniz gerekirse kaynayan sütünüzden bir miktarı kaseye alın, üzerine ılık süt de ekleyin ve nişastayı eleyerek ilave edin. Bu sırada çırpma teli yardımıyla güzelce karıştırın veya tamamen dibe çökmesini bekleyin.
Tane mısırdan elde edilen kokusuz, tadı nötr, rengi beyaz doğal mısır nişastasıdır. Hazır çorbalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılır.
Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri