Aksoylu, ödem azaltmada, magnezyumdan zengin besinleri tüketmenin önemine işaret ederek, "Magnezyum, vücutta çok sayıda tepkimede rol olan önemli bir mineraldir. Günlük magnezyum alımını artırmak ödem oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Magnezyum desteği kullanabileceğiniz gibi magnezyumdan zengin beslenmenizde ödem atılmasına fayda sağlar. Bitter çikolata, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve tam tahılları beslenmenize ekleyin.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
Ödemin özellikle kadınlarda görülen şikayetlerin başında geldiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, magnezyum eksikliğinin de ödeme neden olduğunu söyledi.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
İlgili 26 soru bulundu
Zayıflama diyetini desteklemek için iyi emilen bir form olan organik magnezyum sitrata başvurmak mümkündür. Bir yetişkin için günlük maksimum magnezyum miktarı yaklaşık 430 mg'dır. Toz olarak alınıyorsa, biraz sıcak suda eritilmesi ve öğün aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.
Çok sık görülmese de vücutta aşırı miktarda magnezyum olması çeşitli yan etkilere neden olarak ishal, kusma ve kan basıncında düşüşe sebep olur.
Metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız yüksek magnezyumlu yiyecek tüketiminizi artırmalısınız.
Bireyin uzun süre boyunca beslenme ile protein almamasından kaynaklanan aşırı protein eksikliği sıvı birikimine ve ödem gelişmesine neden olabilir.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Magnezyum vücudu ve beyni rahatlatır
Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler. Magnezyum, gama-aminobüritik asit(GABA) reseptörlerine bağlanır.
Magnezyum vücudunuzda yeterli bir miktarda varsa, depresyon ve kaygı bozukluğu ihtimalinin yaşanma ihtimali azalmaktadır. Vücutta yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Elektrolit dengesine katkıda bulunur. Diş sağlığının korunmasında etkin bir elementtir.
Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
İshal, böbrek hastalığı (özellikle böbrek yetmezliği), ülseratif kolit için magnezyum takviyeleri kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı ilaçların (antibiyotikler, digoksin, osteoporoz tedavisi için kullanılan ilaçlar vb.) kullanılması durumunda magnezyum gıda takviyeleri kullanılamaz.
Eksikliğinde ne olur? Eksikliğinde, huzursuzluk, uyku bozuklukları, kalp çarpıntısı, dalgınlık, hafıza zayıflığı, yorgunluk, migren, bacak krampları, titreme, iştah kaybı, anksiyete, kusma ve bulantı gibi şikâyetlere neden olur.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmakla beraber çok daha az emilebilir magnezyum formları. Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Aslında hafif ödem genellikle kendiliğinden geçebilmektedir. Yoğun bir işgünün sonunda ayaktaki ödem basit uygulamalarla giderilebilir. Soğuk ayak masajı, bacakların kalp seviyesinden daha yüksekte bir süre tutulması gibi kolaylıkla yapılacak uygulamalar kişiyi rahatlatır ve ödemi ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri