Magnezyum takviyesi kullanmak saç sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca magnezyum saça faydaları için yağ formu doğrudan saç köklerine uygulanabilir. Saç köklerinde biriken kalsiyum tuzlarının temizlenmesini sağlayabilir ve saç derisinde kan akışını artırarak saçların daha hızlı uzamasını destekleyebilir.
Saçlarınızın uzarken genç ve parlak kalmasında rolü olan kolajen oluşumuna C vitamini katkıda bulunur.(8) C vitamini eksikliği saçların yaşlanmasına ve hacmini kaybetmesine neden olabilir. Güçlü bir antioksidan olan C vitaminine, saç yapısının önemli bir parçası olan kolajen oluşumu için günlük olarak ihtiyaç duyulur.
Saçlarda kayıp olmaması için çinko alımına özen göstermek gerekir. Ayrıca beyazlamayı da geciktiren çinko için yumurta, istiridye, kuruyemiş, nohut, ıspanak ve tatlı patates tüketebilirsiniz. Saçların uzamasına yardımcı olmak için magnezyum desteği alınması gerekir. Çünkü bu mineral, folikül sağlığını geliştirir.
Sağlıklı beslenin
Özellikle günlük aldığınız protein miktarı saç uzamasıyla doğrudan bağlantılı. Belirli vitaminler, mineraller, yağ asitleri, biotin, omega 3 ve 6 gibi bileşenler saçların daha hızlı uzamasını sağlar. Hazırladığınız beslenme programında bu bileşenlerin olmasına dikkat etmelisiniz.
Saçların sağlıklı ve parlak uzaması için elbette ilk olarak beslenme çok önemli. Ağız yoluyla vücudumuza giren her şey saçlarımızı da etkiliyor. Sağlıklı bir cilt ve saçlar için dengeli bir diyet, taze meyve ve sebzelerden oluşmalıdır. B12 vitamini, çinko, demir ve kalsiyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
İlgili 18 soru bulundu
Biotin (B7 Vitamini)
H vitamini olarak da adlandırılan biotin, saç derisindeki dokuyu güçlendirme etkisine sahiptir. Saçların daha sağlıklı, dolgun ve canlı görünmesini sağlar. Saç gelişiminde son derece önemli bir rol oynaması nedeniyle, biotin eksikliğinde saçların normalden hızlı beyazladığı görülebilir.
Çinkonun saça faydaları da bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, çinko takviyesinin saç dökülmesinde ve tırnak kırılmasında azalma sağladığı gösterir. İşte, bu yüzden çinko eksikliğine bağlı alopesi (saçkıran) görülen bireylerde çinko takviyesi ile saçlarda yeniden uzama sağlanabilir.
Saçı en iyi besleyen bir diğer madde ise yağdır. Bu nedenle özel yağ karışımları da küsen saçların tedavisinde etkilidir. Biberiye yağı, jojoba yağı, lavanta yağı gibi yağlar saçlara en iyi gelen maddelerdendir. Bu yağların düzenli aralıklarla kullanılması küsen saçı eski sağlığına kavuşturur.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.
SAÇ UZATMA, VİTAMİNLER OLMADAN DÜŞÜNÜLEMEZ
Biotin bu vitaminlerin başında gelir. Biotin saçlara olduğu kadar, cilt ve tırnaklar için de oldukça faydalıdır. Piyasada kolayca bulunabilen biotin tabletlerini doğrudan kullanabilir ya da şampuan, saç bakım yağları gibi ürünlere ilave edebilirsiniz.
Bunlardan birisi de D3 vitaminidir. D3 vitamininin saç kökleri oluşumuna yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle D3 vitamini eksikliğinde saçkıran gibi sağlık problemleri olmaktadır. Ayrıca D3 vitamini saçların daha sağlıklı ve daha canlı olmasını sağladığı için çok önemli bir vitamindir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
D vitamini
Ayrıca yeni saç foliküllerinin oluşmasını destekler. Yani saç gelişimi için çok önemli katkıları vardır. Araştırmalar D vitamininin saç dökülme sürecini iyileştirmede etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca D vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor.
Vücutta eksikliği ile saç uzamasına engel olan diğer maddeler ise demir ve çinko. Bu nedenler eğer saçların düzenli şekilde uzaması problem oluyorsa, demir ve çinko yetersizliğini de önlemelisin. Bunun için dışarıdan aldığın demir ve çinko maddeleri ile vücudunun sağlığına kavuşmasını sağla.
Argan yağı, biberiye yağı, limon yağı, lavanta yağı, çörekotu yağı, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı şampuanın içine ekleyebileceğiniz yağlardır. Yağları doğrudan şampuan şişesine eklemek yerine her kullanımdan önce yeterli miktarda almanız daha iyi olur.
En iyi sonuçlar için saç diplerinize masaj yaparak, saçınıza sürerek uygulayın. Tarak yardımıyla yağı saçınıza homojen şekilde dağıtın. Uygun şekilde en az bir saat bekleyin. En iyi sonuçlar için yağı gece boyu saçınızda tutun ve haftada iki kez rutin haline getirin.
Saç dökülmesini durdurur. Saç beyazlamasını yavaşlatır. Saç derisini besler ve yeni saç oluşumunu destekler. Saçların kırılmadan uzamasını sağlar.
Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar. Böylelikle kısa zamanda yüksek verim alınmasına yardımcı olur.
Erkeklerde saçın uzunluğunun saç dökülmesine etkisi bilim insanları tarafından da araştırılmıştır. Saçını uzatan erkeklerin saç dökülmesi ile ilişkisi doğrudan saptanmamıştır. Bir başka deyişle erkeklerde saç uzatma ile saçın dökülmesi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.
B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir.
Saçlarda yüksek biyosentez ortamı demirin yeterli oranlarda gerekliliğini doğurmaktadır. Kanda oksijeni taşıyan hemoglobin-Hb yapımı için gerekli olan demirin kanadan daha yoğun kullanıldığı anatomik birim kıl follikülleridir. Dolayısıyla demir eksikliğinde kanda anemi görülmeden çok önce saçlarda dökülme görülebilir.
Omega 3'ün besleyici ve yenileyici özelliği sayesinde saçlar uzarken aynı zamanda daha parlak ve daha yumuşak bir form alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri