mahalle - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥll kökünden gelen maḥalla(t) محلّة “konaklama yeri, konak, durak” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḥalla حلّ “kondu” fiilinin mafˁala(t) vezninde ism-i zaman ve mekânıdır.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
sulak - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sula- fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.
'"Uçak"' kelimesi, Türkçe uç- fiiline -(a)k fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
“Mihnetle gül koklama, dikeni sancar.” Türkçe Sözlükte sançmak fiil kökünden türemiş olan sözcükler, sancak/sancak beyi/sancaktar/sancı/sancı otu/ sancılanma /sancılanmak /sancılı /sancıma/sancımak/sancısız (Türkçe Sözlük: 1696) şeklindedir.
Saymak fiilinden türetilmiş olan saygı, 1932 yılında gerçekleştirilen Dil Devimi ile birlikte literatüre girdi.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Batı Türkçesinde yalnızca 'büyük kapı, kale kapısı' vs. anlamlarını aynı kökten türemiş kapıg>>kapı kelimesine bırakmıştır.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
toprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toprak “toz, kuru toprak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe topra- “tozlanmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Kuyumcu kelimesi kuyum üzerinden türemiş bir sözcük olarak ön plana çıkar.
''göz" isminden ''gözlük", ''gözlük'' isminden ''gözlükçü" olmuştur. Görüldüğü gibi ''-Iük" eki sözcüğün köküne, ''-çü" eki gövdesine eklenmiştir. Elbette sözcük yine türemiş bir isimdir.
İzlemek; seyretmek manasında kullanılsa da asıl anlamı arkasından gitmek, tâkip etmek demektir. Sözcüğün kökü ayak izi ya da yara izi anlamlarına gelen iz- kökünden geliyor.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir.
Farsça ātaş آتش “ateş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen ātarş veya ātaş sözcüğünden evrilmiştir.
Modern Türkçedeki "ağrı" isim olarak, "ağrı-" fiilinin yaptığı hareketin veya işin soyut ismidir. olarak fiilin yaptığı işi bir soyut durum olarak gösteren isiındir. isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir.
Düşman sözcüğü köken itibarıyla Farsça'dır. Avesta dilindeki duşmānah (kötülük düşünen) sözcüğünden gelir. Dus- "kötü, bozuk" biçiminden evrilmiştir.
tekerlek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tegrek “çember” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *tegir- “dönmek” biçiminden Türkiye Türkçesi +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
parmak: sakak. taşak: Sarılmak' anlamına gelen *kuç- köküne -ak ekinin eklenmesiyle üretilen sözcük ET'de 'göğüs', 'koyun' anlamında kullanılmaktadır (Clauson 591). Clauson (621) sözcüğün kul-gak sözcüğünden geldiğini belirtirken, kökenine ilişkin yorum yapmaz.
sürü- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) sürü- “gütmek, sürüklemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen sür- fiili ile eş kökenlidir.
terlik - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe terlik “ter tutan, keçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ter “yaş” sözcüğünden Eski Türkçe +lIk ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri