Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mahkemede hakime soru sorulur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mahkemede hakime soru sorulur mu?

Ayrı ayrı açıklamak gerekirse: Hakim veya mahkeme başkanı duruşmada dinlenen herkese soru sorma yetkisine sahiptir. Cumhuriyet savcısı da iddia makamı olarak sanık, katılan veya duruşmaya çağrılan kişilere soru sorma yetkisine sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Hâkim yönlendirici soru sorabilir mi?

Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir. Yöneltilen soruya itiraz edildiğinde sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine mahkeme başkanı karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkemede sanık soru sorabilir mi?

Sanığın ve katılanın ise; doğrudan soru sorma hakkı olmayıp, CMK m.201 uyarınca mahkeme başkanı veya hakimi vasıtasıyla soru sorma hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Mahkemede hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Mahkemede hâkim ne sorar?

Hakim tarafından sorulacak sorular yargılamanın yapıldığı suç tipine veya dosyanın kapsamına göre öngörülebilir. Sanığa duruşmada sorgusu yapılırken hakim tarafından ceza dosyasının aydınlatılması, delillerin toplanması için sorular yöneltilir. Taraflar veya avukatları da soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Ceza Mahkemesi Süreci Nasıl İşler? Neler Yaşanır? Neler Yapılmalıdır? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Mahkemede ilk kim dinlenir?

Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Hâkim karşısında nasıl Durmali?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Hâkim kadına nasıl hitap edilir?

Dolayısıyla geldiği köke göre hakime hanım kullanımı doğru bir kullanımdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkemede ne renk giymeli?

Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Mahkemede kanıt yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Sanık her duruşmaya gelmek zorunda mi?

-Delillerle birlikte suçlamanın niteliği anlatılır. -Sanık, açıklama yapmak üzere hazır olduğunu bildirdiğinde sanığın sorgusu yapılır. Kovuşturma aşamasında kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılamaz. Mahkeme, sanığın hazır bulunmasına her zaman karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Bir sanık mahkemeye gitmezse ne olur?

Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Davacı tanığa soru sorabilir mi?

(1) Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkim mahkemeyi nasıl başlatır?

Sanık tek başına olarak duruşmaya alınır. Hakim iddianameyi okuyarak duruşmayı başlatır. Sonrasında tanıklar tekrar çağırılıncaya dek dışarıda bekletilirler. Duruşmanın başlaması ve duruşmada hazır bulunacak kişiler arasında hakim, yargılamayı yapacak heyet, zabıt katibi, cumhuriyet savcısı bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Davalı davacıya soru sorabilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “hâkimin davayı aydınlatma ödevi” başlıklı 31. maddesi ise şöyledir: “Hâkim, uyuşmazlığın aydınlatılmasının zorunlu kıldığı durumlarda, maddî veya hukukî açıdan belirsiz yahut çelişkili gördüğü hususlar hakkında, taraflara açıklama yaptırabilir; soru sorabilir; delil ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim kadınlara ne denir?

Anaerkilliğe dayanan, ana erki temelli olan oluşumlara "anaerkil", "maderşahi" veya "matriarkal" denir. Çoğu zaman anaerkillik ile karıştırılan çeşitli terimler vardır; jinekokrasi (kadınların yönetimi) ve matrilokalite (evlilikte kadın veya anne tarafına yerleşme) bu terimlerden bazılarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Erkek hakime nasıl hitap edilir?

bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Kimlere siz diye hitap edilir?

“Siz” hitabı, sadece mesafeyi değil, saygıyı da ifade eder. Bu yüzden hanımlara, yaş ya da statü bakımından büyüklere; tanımadığımız ve yeni tanıştığımız kişilere “sen” diye hitap etmek doğru değildir. 18 yaşından büyüklere “siz” diye hitap edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Duruşmada ilk söz kime verilir?

Duruşmada söz sırası, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve avukatına veya kanunî temsilcisine verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ilk duruşmada tutuklama olur mu?

Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Hakimin yanında kim oturur?

Hâkim ve Cumhuriyet savcısı “Kürsüde” oturur. Normalde bir, heyet halindeki mahkemelerde ise üç hâkim kürsüde oturur. Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuki.net

Ilk duruşmada karar çıkar mı?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Duruşmada ilk olarak ne yapılır?

Duruşmada öncelikle sanık sorgulanır ve sanığın savunma yapmasına izin verilir. Sanığın savunması alındıktan sonra şikâyetçi olan tarafa söz verilir ve şikâyetçi olan davacı taraf, sanıkla ilgili şikâyetlerini ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Duruşmada son söz kime verilir?

maddesinin üçüncü fıkrasında; "hükümden önce son söz, hazır bulunan sanığa verilir" düzenlemesi yer almaktadır. Delillerin tartışılmasında ilk önce söz katılana veya vekiline, daha sonra Cumhuriyet savcısına ve en son olarak da sanığa ve müdafisine veya kanunî temsilcisine verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net
Önceki makale
Rumca somun ne demek?
Sonraki makale
What is your first name ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT