Belli bir şeyden kendisinde olmayan, belli bir şeyin yokluğunu çeken, mahrum. Mahrûm.
Türk Dil Kurumu açısından mahrum kelimesine Türkçe üzerinden karşılık olarak, 'Yoksun' kelimesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda cümle içerisinde bu kelime sıfat olarak kullanılmaktadır.
Arapça ḥrm kökünden gelen maḥrūm مَحْرُوم “yoksun, dışlanmış, nasipsiz” sözcüğünden alıntıdır.
Mağrur, sözcük anlamıyla kendi başarılarıyla gururlanan kimse demektir. Kendisini beğenen, yaptıklarıyla onurlanan kimseler mağrur olarak tanımlanır.
Uzman, işini iyi bilen, usta.
İlgili 31 soru bulundu
Mahir Arapça kökenli bir isimdir. Arapçadan gelerek Türkçede yaygın olarak kullanılan bu güzel isim özellikle anlamları ile ön plana çıkıyor.
Mahir ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Mahir adını koymak caizdir.
Hodbin Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Hodbin olmak, her zaman, her koşulda maddi çıkar gözetmek anlamına gelir. Hodbin kişiler için yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemlerin hiçbir önemi yoktur.
Türk toplumunda hem suçsuz kişilere hem de çocuklara masum denir. Çocuklara masum denmesinin nedeni onların günah işlemeyecek kadar saf ve temiz olmalarıdır.
Hazin son, beklenenin tam aksine, hüzünlü bir şekilde biten, sona eren anlamına gelir.
mahrum / mahrûm / محروم / مَحْرُومْ
Felâhtan nasibsiz olan.
murad / murâd / مراد / مُرَادْ
İstenerek, ümid ederek beklenen. Arzu edilen şey.
muarız / muârız / معارض / مُعَارِضْ
Bir şeyden yan çizen. Muâraza eden. Karşı gelen.
Mahsur kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir yerden çıkamamak. kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Yoksun. Maddi veya manevi nimetlerden uzak kalmak.
aşırı tutkuları olan (kimse). Elindekilerle yetinmesini, şükretmesini ve kanaat etmesini bilmeyen, bu nedenle beklentileri çok yüksek olan kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Muhteris olarak adlandırılan kişiler elindekinin kıymetini bilmezler ve hep daha fazlasını isterler.
Şımarık çocuk, genellikle gereksinimlerinin karşılanması konusunda belirli bir düzen bulunmayan çocuktur. Çok kere kendi istediğinin yerine, anne babasının kendisine vermek istedikleriyle yetinmek zorunda kalan, yanlış şeyler aldığı için de devamlı istekte bulunan çocuk şımarıktır.
Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
Höt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Korkutmak veya dikkati kendi üzerine çekmek için söylenen bir söz.
Kötümser, ümitsiz, karamsar anlamlarında kullanılan Bedbin Farsça kökenli bir kelimedir. Bedbin Kime Denir? Üzgün ve karamsar kimseler için Bedbin kelimesi kullanılmaktadır. Cümle içerisinde karamsar ve kötümser birinden bahsetmek istenmesi halinde Bedbin kelimesinin kullanılması doğrudur.
Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te bencil insanlar hodbin, hodkâm ve egoist olarak nitelenirler.
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
Zayn, Arapça kökene sahip olan bir isim olarak bilinir. Zeyn kelimesi, Osmanlıcada da sıkça kullanılan kelimeler arasında yer alır.
Aren ismine ait tüm detayları derledik. Aren ismi, Farsçada parlak renkteki kum tanesi anlamındadır. Bu ifade ile kastedilen kum, çöl kumudur. Ve Aren çöl ortamında yer alan en görkemli ve parlak kum tanesinin adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri