Afyon,tıpta ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin öz suyuna verilen addır.Latince'de "Opium" denilen haşhaş bitkisinin M.Ö. 2.yüzyıldan itibaren bu topraklarda ekildiğini, üzerinde haşhaş kabartması bulunan Synnada (Şuhut) kentine ait sikkeden anlamaktayız.
II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Büyük Atatürk'ün Nutku'nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950'den sonra Afyonkarahisar'a bağlı ilçeler kurulurken, 'Afyon iline bağlı falan ilçe' kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
İlgili 37 soru bulundu
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
İ. Ö. 3400'lerde, Aşağı Mezopotamya'nın Dicle-Fırat akarsu sistemlerinde afyon haşhaşı ekimi yapılmaktaydı. Dünyada ilk kez uygarlığı kurup tarımı geliştiren Sümerler, haşhaş için hul ve gil ideogamlarını kullanmıştır ki, bunun çevirisi “keyif bitkisi”dir (Köknel, 1976).
Afyonkarahisar ilinin bulunduğu toprakları ilkin Hitit İmparatorluğu'nun sınırları içinde görüyoruz. Sonra Frig ve Lidya'lılara geçen bölge, M.Ö. 6. Yüzyılda tüm Anadolu ile birlikte Pers egemenliğine geçiyor.
Osmanlı döneminde afyona 'tiryâk', afyonu kullanana ise 'tiryâki' denirdi. İstanbul'da esnâf-ı bengciyan adı verilen bir sınıf bulunuyordu. Bunlar Süleymaniye semtindeki Tiryâkiler Çarşısı'nda yer alan dükkânlarda şurup, macun, levha gibi esrar ihtiva eden müstahzarlar hazırlayıp tiryâkilere satıyorlardı.
Giriş: fyon: Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çizintilerden sızan, içinde morfin ve kodein gibi uyuşturucu maddeler bulunan katılaşmış süt1 olarak tanımlanan afyon'un aslı Grekçe opion olup anlamı 'süslü bitki'dir.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı.
Sâhib Ataoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasında sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulan II. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürdü.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Bugün Afyon ve çevresin de 300'den fazla yerleşme yerinin bu dönemde kurulduğu görülür. Xi. yüzyılda başlayan Yörük göçleri ve iskanı 1930'lara dek sürmüştür.
Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
Dönemin Hitit İmparator olan 2. Murşil tarafından yaptırılan bu kale, 226 metre uzunluğundaki volkanik bir dağın üzerinde bulunması daha fazla ilgi çekmesini etken olmaktadır. Afyon Kalesi M.Ö. 1350 ye kadar uzanan ve Hitit İmparatorluğu 2. Murşil tarafından yaptırılmış olan bir kaledir.
Afyon Savaşı, 19. yüzyıl ortalarında yapılan ve Batılı devletlerin Çin'de ticaret ayrıcalıkları kazanmalarıyla sonuçlanan savaş. Afyon Savaşı 1839-1842'de, Çin'le İngiltere arasında yaşandı.
Esrar, eroin, amfetamin-metamfetamin, kokain, kubar, haşhaş, afyon, bonzai (sentetik kenevir) vs. isimlerle tanınırlar ve genellikle bitkisel kaynaklı maddelerden elde edilirler. Bazıları sağlık açısından zararlıdırlar. Dünyada hızla yayılmaya başlamıştır ve günümüzde daha çok gençler arasında yaygındır.
Afyon TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,kimya Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çiziklerden sızan, güçlü bir zehir olmakla birlikte içinde morfin, kodein vb. uyuşturucular bulunan madde.
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin son idari yapısında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı iken, Cumhuriyet'ten sonra 1924 yılında oluşan yeni idarî yapı ile Afyonkarahisar adını alan il, 5 ilçe, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).
Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun. Büyük Önder Atatürk, 30 Ağustos 1924 tarihinde büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “ Afyonkarahisar Dumlupınar meydan savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.
[1] Türkçe: Osmanlı devrinde ramazan ayında keşler oruç tutmak için içi afyon dolu kapsülleri sahur vakti yutarlarmış. Öğlene doğru kapsüller midede patlar ve etkisini gösterirmiş. Böylece hem oruç tutmuş olur hem de kafa çekerlermiş.
AfyonkarahisaFın Yunanlılar tarafından ilk işgali 28 Mart 1921'de olmuştur. On gün süren işgal sonunda 7 Nisan'da Yunanlılar şehri boşaltmışlardır.
Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921'de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri