Ceza Hukukunda Mahsup Nedir? (TCK m.63) Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63).
Mahsup Edilen Ne Demek ? Mahsup edilen, alacağı olanın borcunu tahsil etmesi anlamına gelmektedir. Borcun alacak tutarından düşülerek tahsilatını gerçekleştirme işlemine mahsup etme denmektedir.
Anasayfa » Yayınlar » Mahsup Nedir? Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ceza hukuku çerçevesinde mahsup etmek mahkumiyet cezası alan bir hükümlünün cezasından belirli kalemleri düşürmek anlamını taşır. Buna göre ceza hukuku bağlamında mahsup etmek mahkum edilen hükümlünün cezasının düşürülmesidir.
Mahsup işleminin yapılabilmesi için hükmedilen cezanın kesinleşmiş olması ve aynı zamanda infaz kabiliyetine haiz bulunması gerekir. Mahsup işlemi yapılabilmesi için mahkeme tarafından bir karar verilmiş olması gerekir. Bu karardan sonra infazı icra eden savcılık tarafından mahsup işlemi yapılabilecektir.
Mahsup Kararını Hangi Mahkeme Verir? Mahsup, mahsuba ilişkin sürenin ortaya çıkmasından sonra kişi hakkında verilecek ilk ceza mahkemesi kararında dikkate alınmalıdır. Bu yargılama, hürriyeti sınırlandırmaya sebep olan yargılama olabileceği gibi başka bir yargılama da olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
Mahsup işlemi yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir. Mahsubu yapılacak vergi borçları için vade tarihinden, yıllık beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra söz konusu vergi borçları için gecikme zammı uygulanmaz.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
Toplama sonucuna göre kurumda infazı gereken süre tamamlandığında; hükümlü hakkında yeniden denetimli serbestliğe ayırma kararı verilebilir, ancak bu durumda hükümlünün faydalanabileceği denetimli serbestlik süresi baştan başlamaz, önceki denetimli serbestlikte geçen süre mahsup edilir.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla yapılır. İkmalen veya resen yapılan tarhiyatlarda mahsup işlemi, mahsup talebine ilişkin dilekçe ve eklerinin eksiksiz olarak vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak yapılır.
Mahsup süresi, avansın verildiği veya kredinin açıldığı güne, son ayda tekabül eden günün mesai saati bitiminde; sürenin bittiği ayda avansın verildiği veya kredinin açıldığı güne tekabül eden bir gün yok ise, süre o ayın son gününün mesai saati bitiminde sona erer.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Kural olarak mahsup yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılır. Ancak mahsup işleminin yapılması ilgili kişi tarafından da her zaman yetkili ve görevli mahkemeden talep edilebilir. Bu talep ise bir dilekçe ile yapılır.
Vergi dairelerinde mükellefler adına emanete alınmış tutarlardan vergi veya diğer borçlarına mahsubu gerekenler ve mahsuben yapılan diğer tahsilat için “Mahsup Alındısı” (Örnek: 9) düzenlenir.
Takas ve mahsup bir defidir. İleri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.
İşbu hükümler 14.07.2021 tarihi itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenleme ile getirilen değişiklikler aşağıdaki gibidir; Ev Hapsinde Geçen Tutukluluk Süreleri de Cezadan Mahsup Edilecektir.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
Denetimli Serbestlik Sırasında Hükümlünün Suç İşlemesi
Hükümlü hakkında kovuşturma yapılarak beraat kararı alınırsa veya dava reddedildiğinde ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair karar alınırsa hükümlünün cezası denetimli serbestlik yasası kapsamında infaza devam edilir. Bu kararı infaz hâkimi verebilir.
b) Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, diğer şartları da taşımaları hâlinde denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibariyle yapılacaktır. Yıllık beyanname ile beyan edilen gelir veya kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir.
Takas ödeme aşamasında (tahsil) yapılırken mahsup borcun hesaplanması (tarh) aşamasında yapılmaktadır. Takasla mahsubun arasındaki son fark ise, takasın kamu alacağını koruyan bir yol olması, mahsubun ise kamu alacağının korunmasıyla ilgili olmamasıdır.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
Mahsup TCK'nın 63. maddesinde düzenlenmiştir. Kurumun amacı her- hangi bir nedenle hürriyeti sınırlanan kişilerin, bu bağlamda geçirdikleri süreleri mahkûm oldukları cezadan indirilmesini sağlamaktır.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Hayır, bahse konu kanun kapsamında yapılacak ek vergi ödemesi gider ve indirim olarak dikkate alınamayacağı gibi herhangi bir vergiden de mahsup edilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri