Bu sözlüğü incelediğimizde mahvetmek TDK'ye göre anlamı şu şekildedir: Ortadan kaldırmak veya yok etmek. İşe yaramayacak artık çalışmayacak bir hale getirmek. Onmaz bir hale dönüştürmek.
mahvetmek ne demek? Yok etmek. Bozup işe yaramaz duruma getirmek.
Yok olmak, heba olmak ve yararsız duruma gelmek gibi anlamlara gelen mahvolmak kelimesi, konuşma yani telaffuzda dahi yanlış dile getirilen kelimelerden birisidir. Mahvolmak kelimesinin en doğru şekilde örnek yazımı ''mahvolmak'' olarak görülmektedir.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
KASTETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Kötülük etmek, kıymak, zarar vermeyi istemek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kast etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kastetmek şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Bu sözlüğe baktığımızda mahvetmek kelimesinin bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin “mahv etmek” tarzındaki kullanımı doğru değildir. Buna göre mahvetmek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Mahvetmek (doğru kullanım)
Mahvolmak kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mahvolmak kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maḥv + Türkçe olmak şeklindedir.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
Ad. [1] harab olma, yıkılma, ortadan kalkma, çökme, bozulma. [2] insansal noksanlıklardan kurtulma durumu.
Mahv kelimesi Türkçe'de "yok olma" anlamına gelir. Arapça mḥw kökünden gelen maḥw محو z "yok olma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça maḥā محا z "yok etti" fiilinin masdarıdır.
Üzgün kelimesi aynı zamanda mahzun kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığıdır. Aynı anlamları taşımaktadır. Ayrıca Mahzun kelimesinden türemiş mahzun olmak deyimi kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde üzgün durumda olmak veya boynu bükülmek şeklinde açıklanmıştır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır. Bazı kelimelerin yanlış yazılması o kelimenin anlamının değişmesine sebep olabilir.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri