TDK sitesinde mahfolmak kelimesinin doğru yazım şekli ''mahvolmak'' şeklinde karşımıza çıkmakta ve mahfolmak, maf olmak gibi yazım şekilleri tamamen yanlıştır.
Mahvolduk kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli mahvolduk şeklindedir. Bu kelime bitişik yazılmaktadır. Kelimenin ayrı yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendirilmektedir.
Mahvolmak kelimesi, heba olmak, yok olmak ve yararsız bir hale gelmek gibi çeşitli anlamlarda konuşma yani telaffuzda da yanlış bir şekilde dile getirilen kelimelerden arasında yer alır. Mahvolmak kelimesinin en doğru bir şekilde örnek yazılış şekli ise, ''mahvolmak'' şeklinde bilinir.
Bu sözlüğe baktığımızda mahvetmek kelimesinin bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin “mahv etmek” tarzındaki kullanımı doğru değildir. Buna göre mahvetmek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Mahvetmek (doğru kullanım)
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
TDK Pekçok Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Pek çok kelimesinin yazımı ile ilgili tereddütte kalınan nokta bu kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması ile ilgilidir. TDK bu anlamda aradığınız bilgiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu kaynak incelendiğinde pek çok kelimesinin ayrı yazılması gerektiği anlaşılır.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ad. [1] harab olma, yıkılma, ortadan kalkma, çökme, bozulma. [2] insansal noksanlıklardan kurtulma durumu.
Yazım kuralları baz alındığında bu sözcük bitişik kullanılması gereken bir kelimedir. Yani bu kelimenin “mahv olmak” şeklindeki ayrı yazımı yanlıştır. Buna göre mahvolmak doğru yazılışı şu şekildedir: Mahvolmak (doğru kullanım)
Doğrulanmış Cevap. Ünlü düşmesi ---> Bazı birleşik sözcüklerin oluşumunda I,i,u,ü ünlü düşmesi olur.
Mahluk kelimesinden türemiş olarak TDK'ya göre aynı zamanda mahlukat kelimesinin anlamını da öğrenebilirsiniz. Bu doğrultuda mahlukat diğer bir değişle mahluk kelimesinin kısaltılmış halidir.
Farsçada yek bir demektir. Pare ise hem parça hem de adet ve sayı manasına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan yekpare sözcüğü, cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: ''Yekpare ev'' - ''Yekpare kalem'' Ek olarak bu kelime, birinin özel olduğunu söylemek için kullanılan sevgi sözcüklerinden biridir.
MÜPTEZEL NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, müptezel şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "mübtezel, muptezel" gibiyazımlar ise imla hatasıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ayyuka çıkmak deyimi hem geçmişte hem de günümüzde sıkça kullanılmış bir kelimedir. Ayrıca kullanımı hala devam ediyor. Ayyuka kelimesi ayyuk kelimesinden gelir. Ayyuk Arapça kökenli ve yüz yılda bir görülen bir yıldızın ismidir.
Normal şartlar altında bülbülyuvası kelimesinin bülbüllerin yuvası anlamında kullanılması beklense de bu birleşik kelimede bülbül ve yuva kelimeleri anlamını tamamen kaybederek farklı bir anlam kazanır. Bu doğrultuda da bülbülyuvası TDK kuralları gereğince ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
DÜŞEYAZMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Düşme tehlikesi atlatmak anlamında kullanılır. -eyazmak eki ile oluşan bir kelimedir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle düşe yazmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı düşeyazmak şeklinde olmalıdır.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Mahmur kelimesi, hamr sözcüğünden türetilmiştir. Hamr, insanın aklını örten ve düzgün düşünmesine engel olan alkollü içki demektir.
“Evde mahzur kalmasının bence bir mahsuru yok.” cümlesi yanlış yani. Mahzur kelimesini mazur ile karıştırmamak gerek. Hatırlayın o mazereti olan demekti. Mahzur; arada “h” harfi var ve ek aldığında “u” sesi uzun söylenir.
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri