Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır.
Mai ve Siyah kitabının yazarı Halid Ziya Uşaklıgil. Nesir romanı olarak kabul edilir. Bu yapıt batı tarzdaki Türk romanının ilk örneğidir.
Bir sanatçı romanı olan Mai ve Siyah, “bireyleşme hikâyesi olarak karakter kurulumun yetkin bir örneğidir.” (Usal, 2014: 196). Sanat ve edebiyat konusundaki idealleri, romanın başındaki ziyafet sahnesinde ortaya konulan Ahmet Cemil'in en önemli arzusu bir şiir kitabı çıkarmaktır.
Mai ve Siyah konu olarak: Yazı hayatına atılmak isteyen Ahmet Cemil'in hayalleri ve ideallerinin hayatın soğuk gerçekleriyle karşılaştıktan sonra yıkılışını ele almaktadır. Mai ve Siyah romanı, Servet-i Fünun edebiyatının temel konusu olan hayal-hakikat çatışmasını işlemiştir.
Romandaki Mai (mavi), hayal ve ümitleri temsil eder. Siyah ise, hayal kırıklıkları acı gerçekler ile hayatın maddî tarafını temsil eder. Bu hayaller ve hayal kırıklıkları da Ahmet Cemil'e aittir.
İlgili 28 soru bulundu
Türk edebiyatında modern romanların öncülerinden olan Mai ve Siyah, ağırlıklı olarak realist bir yapı gösterir. Roman tematik düzlemde “mai” ve “siyah” tezadı üzerine kurulmuş olup mai, Ahmet Cemil'in arzu ve hayallerini, siyah ise gerçekleşemeyen, yıkılan hayalleri sembolize eder.
Dili ağır bir edebi eser ama okumaya engel değil. Kelimelerin yanında türkçesi yazıldığı için anlamakta zorlamıyor. Modernleşen Türk Edebiyatını anlamak ve günümüz edebiyatını da değerlendirmek için okunması gereken bir kitap. Türk romanının başlangıç noktalarından birisi olarak kabul edilebilecek.
Mai ve Siyah romanında lise son sınıfta babasını kaybetmesi üzerine ailesinin geçim yükünü omuzlarına alan hayalperest Ahmet Cemil'in, bu zorluklar altında ezilişi ve hayallerinin nasıl yok olduğu gözler önüne serilir. Bir yazar olan Ahmet Cemil'in üzerinden bir yazarın zorluklarla dolu hayatı anlatılır.
Mai ve Siyah Kitabı Kimler İçin Uygundur? Mai ve Siyah romanının hem günümüz Türkçesine uygun sadeleştirilmiş biçimi hem de sadeleştirilmemiş biçimi bulunmaktadır. Bu da romanı her yaş gurubuna uygun hâle getirmiştir. Tüm edebiyatseverler için uygundur.
Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır. Roman, o dönemin basın yayın (Bâbıâli) dünyasını ve bu dünyanın acımasız, ikiyüzlü gerçekleri karşısında yenik düşen Ahmet Cemil'in hayalci kişiliğinde Edebiyatı Cedide'nin bakış açısını yansıtır.
Roman, yazarın en olgun eseri olarak kabul edilir ve Servet-i Fünûn dönemi Türk edebiyatının şaheserlerinden biri olarak değerlendirilir. Batılı anlamda ilk roman örneği olduğu bilim çevrelerince kabul görmüştür.
Servet-i Fünun edebiyatının en büyük yazarı kabul edilen Halid Ziya Uşaklıgil'in 1898-1900 arasında yazdığı ve Servet-i Fünun'da tefrika edilen Aşk-ı Memnu ilk büyük Türk romanı kabul edilir.
Mai ve Siyah romanı Mayıs 1896 ile Mart 1897 tarihleri arasında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmiş; daha sonra eski alfabeyle farklı basımları yapılmıştır. Dil ve üslûp olarak Halid Ziya'nın mensubu olduğu Servet-i Fünûn akımının anlayışını en koyu biçimde yansıtmaktadır.
Batılı anlamda ilk roman örneği Halit Ziya Uşaklıgil tarafından kaleme alınan Mai ve Siyah'tır. Psikolojik tahlillerin ön plana çıktığı eserde, karakterlerin belli başlı özellikleri detaylı bir şekilde okura aktarılmıştır. Toplam 328 sayfadan oluşan Mai ve Siyah ilk kez 1898 yılında yayımlandı.
Gemide, hayallerine karşı gerçeklerin galibiyetini, yaşadığı hayal kırıklıklarını bir bir düşünen Ahmet Cemil, o mavi geceyi anımsayarak ve yıldızlara bakarak geceyi bu sefer "bârân-ı dürri siyah" olarak adlandırır, yani siyah inci yağmuru.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Halid Ziya Uşaklıgil'in İzmir dönemi romanlarından olan Bir Ölünün Defteri, aynı zamanda Servet-i Fünun dönemi romanını müjdeleyen bir örnek olması bakımından önem taşımaktadır.
Mai ve Siyah, Batı roman tekniklerine uygun ilk modern Türk romanıdır.
Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil'in olgunluk dönemi eseri olan Mâî ve Siyah, bu çalışmada Fransız roman kuramcısı René Girard'ın eleştiri yöntemiyle değerlendirilmiştir.
Eser, Servetifünun Dönemi'nin önemli kalemlerinin hayatlarını ve hayal kırıklıklarını psikolojik bir altyapıyla sunar. Bu sebeple Mai ve Siyah, Servetifünun neslinin otobiyografik romanıdır.
Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Göstergebilim anlamlı yapıları çözmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır. Anlatılar da anlamlı yapılardan biridir. Bu çalışmada, Halit Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanı göstergebilimin sunduğu yöntem ve araçlarla çözümlenmeye çalışılmıştır.
Yazar 1943 yılında diğer bazı eserleri gibi Nemide'yi de sadeleştirmiştir. Roman, iki genç kız olan Nemide ile Nahit ve ikisinin de âşık olduğu Nail arasındaki üçlü bir aşk ilişkisini konu alır. Nemide heyecanlı, duygularını hemen belli eden asabî bir kişiliğe sahiptir. Fiziksel olarak sarışın ve zayıftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri