Eğitimli kişi, eğitilmiş, eğitimden geçmiş yani eğitim edinmiş kişi demektir. Eğitimli bir köpek, eğitimli bir toplum bireyi. Okul, eğitimin düzenli ve planlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar fakat eğitim sadece okulla sınırlı değildir. Aile içindeki eğitim, okulda alınan eğitim.
Daha kısa deyişle Platon için eğitilmiş insan, İdeaların bilgisini elde eden insandır.” (Arslan, 2010: 309). Platon uyguladığı eğitimle yurttaşları yeteneklerine göre sınıflara ayırdıktan sonra, kabiliyeti olduğunu düşündüğü kişilere felsefe eğitimi verir.
Eğitmen, herhangi bir alanda eğitim veren kişiye denir.
Teorik olarak; aklı başında, düşünme melekesi açık, konuşmasını bilen veya bilmeyen bütün canlılar eğitilebilir. Bu canlılara insanlar ve hayvanlar dâhildir. Zaten bunun böyle olduğu çevremize baktığımızda açık ve seçik olarak görülmektedir.
Eğitimi etkileyen felsefi akımlar: İdealizm, realizm, pragmatizm ve varoluşçuluktur.
İlgili 36 soru bulundu
Eğitimin temel işlevi, insan kültürünün temel ögelerini, özünü korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Eğitimin amacı, geçmişte yararlı olan bilimlerin, sanatların ve temel yeteneklerin gelecek kuşaklara aktarılması olarak görülmektedir. Okulun görevi, kültürü korumak ve onu aktarmaktır.
Eğitim, pek çok konuda insana bilgi sağlar. Değerleri, toplumsal normları öğretir, inançları şekillendirir, iletişimimizi kuvvetlendirir. Hayata daha farklı bakabilmek, yeni bakış açıları kazanabilmek, kişisel gelişim noktasında kendimizi daha iyi geliştirebilmek için eğitim hayati bir gerekliliktir.
Yönlendirme ve yetiştirme, eğitimin iki temel niteliğidir.
Eğitmen mesleği, bir kişinin eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılarak, insanların öğrenme süreçlerine yardımcı olmayı içeren bir meslektir. Eğitmenler, çeşitli eğitim kurumlarında veya özel dersler verirler ve öğrencilerine bilgi ve beceriler kazandırmaya çalışırlar.
Eğitim, bireylerin dünyaya bakış açısını, kültürünü, inançlarını, yaşam tarzını belirlemesini ve sosyalleşmesini amaçlar. Öğretimden farklı ve daha kapsamlı olan eğitim anne karnındayken başlar, ölüme kadar devam eder.
Genel olarak bir otodidakt, çalışacağı konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma sıklığını ve çalışma zamanını kendi belirleyen kimsedir. Eski Türkçede bu şekilde kendini yetiştiren kişilere hüdayinabit denir.
Eğitim, bireylerin dünyaya bakış açısını, kültürünü, inançlarını, yaşam tarzını belirlemesini ve sosyalleşmesini amaçlar. Öğretimden farklı ve daha kapsamlı olan eğitim anne karnındayken başlar, ölüme kadar devam eder.
Böyle bir yol haritasına sahip olan insan, bile bile kötülük yapmaz. İnsanın bile bile kötülük yapmayacağına inanan Sokrates'e göre insan doğası iyidir. Her insan, doğuştan iyi bir insanî öz yapıya ve mutlu olma iradesine sahiptir.
Rousseau genel olarak özgürlüğe çok önem verir ve özgürlüğün de doğada mevcut olduğunu düşündüğünden dolayı eğitimin de doğal, özgür olmasını ve bu karakterde yurttaşlar yetiştirmesi gerektiğini savunur.
Varoluşçuluk Bu eğitim felsefesine göre, insan hangi yolu seçeceğine karar verebilir ve bu seçme özgürlüğü onu evrendeki diğer tüm varlıklardan ayırmaktadır. Herkes kendi doğru ve yanlışının yargıcıdır. Okulun temel işlevi bireysel otonomiyi geliştirmektir.
Dewey pragmatist felsefeyi eğitime uygulamıştır. Ona göre; eğitim, yaşam boyu süren bir eylemdir. Bu yüzden en etkili öğrenme, yaparak ve yaşarak edinilir. Çocuğun doğal yapısı, bireysel farklılıkları dikkate alınmalı ve eğitimin merkezi çocuk olmalı, dersler de onun ilgi ve yeteneklerine göre düzenlenmelidir.
Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
Özet: Platon egitimle insanı bilgilendirmekten daha çok ruhu yüceltmeyi hedefler. Egitim ruhu iyiye dogru yönlendirmedir.Yani ahlaksal bir etkinliktir, bu yüzden egitimli insan aynı zamanda erdemli insandır. Egitimle insan iyi olana yani Tanrı'ya benzemeye çalısmalıdır.
1844 Elyazmaları'nda genç Marx şöyle yazmıştır: « İnsan doğrudan doğal bir varlıktır. Doğal bir varlık ve yaşayan doğal bir olgu olarak doğal güçlerle ve yaşamsal güçlerle donatılıdır, - aktif bir doğal olgudur. Bu güçler onda eğilimler ve yetenekler olarak – içgüdüler olarak var olur.
İNSAN KALMANIN TEK YOLU OKUMAKTIR
Programda İbn-i Arabî'nin sözünü hatırlatan Erdim, “İbn-i Arabî buyuruyor ki, 'İnsan bedeni bir memlekettir. Eğitilirse medeni olur, eğitilmezse ormana döner ve ormanda orman kanunları geçerli olur. ' Dolayısıyla kendimizi eğitmek için hiçbir fırsatı kaçırmamalıyız.
Eğitim insana belirli konularda bilgi sağlar, değer sistemlerini ve inançlarını etkiler ve her açıdan hayata bakışını belirler. Belki bütün bunlardan daha da önemlisi eğitim, kişinin mesleğini ve toplumdaki statüsünü, kendi ailesine sağlayacağı imkân ve itibarı belirler.
Eğitim, bireylerin bilgi, beceri, düşünce ve değer yargıları kazanarak topluma uyum sağlamalarına yardımcı olan süreçtir. Toplum ise, eğitimli bireylerin oluşturduğu sosyal yapıdır. Bu bağlamda, eğitim ile toplum arasında karşılıklı etkileşim ve bağımlılık olduğunu söylemek mümkündür.
Ancak bunu başarabilmek için öncelikle üç koşulun oluşması gerekiyor: Kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakabiliyor olmak, karşımızdakilerin duygu ve düşüncelerini doğru olarak hissedebiliyor olmak ve karşımızdakini anladığımızı ona açıkça ifade edebiliyor olmak.
Marx'ın ateist bakış açısı din hakkında şu genelleme- lere ulaşır: Din, insanî bir üründür, ancak “dini yapan insan” soyut bir var- lık değil devletle ilişki içinde olan toplumsal insandır. Devlet ve toplum, din aracılığıyla gerçekliği tersine çevirir, ancak din, sadece devlet var olsun diye var olmamıştır.
Karl Marx (Almanca telaffuz: [ˈkaɐ̯l ˈmaɐ̯ks]; 5 Mayıs 1818, Trier – 14 Mart 1883, Londra), 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri