10.e posta ve mesajları büyük harfle yazmak, bağırmak ve azarlamak anlamına gelir. Bu, artık yerleşmiş bir kuraldır. Yazışmaları büyük harf kullanarak yapmak, konunun önemli olduğunu değil; bunu yazanın bilgisizliğini ya da kabalığını anlatır.
* Mailde mutlaka konu olmak zorundadır. Konu da yine düzgün yazılmalıdır. Mail konusunda da gövdesinde de büyük harflerle yazı yazılmaz. Tamamı büyük harflerle yazılmış bir konunun oldukça önemli ve acil olması gerekir.
Bir sonraki ise konunun ne olduğu. Sürekli anlattığımız gibi mail yazarken Subject yani konu kısmı büyük önem taşır. Mail hakkında ön fikri konulardan ediniriz. Seçeceğiniz konu mail ile alakalı olmalıdır ve karşı tarafın göreceği şekilde ilk harfleri büyük harflerle yazılabilir.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
İlgili 17 soru bulundu
sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir.
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
e-Posta Mesajı Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar. Bir mesaj yollanırken mesajın ilk satırına bir hitapla başlamak ve sonra mesajı yollamanın nedenini belirtmek gerekir. Daha sonra soru/dilek/öneri vs.nin belirtilmesi beklenir. Son kısımda ise bir saygı ifadesi ile ismin yazılması gerekir.
10.e posta ve mesajları büyük harfle yazmak, bağırmak ve azarlamak anlamına gelir. Bu, artık yerleşmiş bir kuraldır. Yazışmaları büyük harf kullanarak yapmak, konunun önemli olduğunu değil; bunu yazanın bilgisizliğini ya da kabalığını anlatır.
Her türlü özel adın başında kullanılır. Ulusal ve dinsel bayramlarla, bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar.
İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
Hayır, e-posta adreslerinde büyük harfler önemli değildir ve mesajların alınmasını etkilemez. Bunun nedeni sistemin hem büyük hem de küçük harfleri aynı şekilde tanımasıdır.
İnternete bağlı tüm bilgisayarlar, aynı işletim sistemlerini kullanmadıkları için Türkçe karakterleri okuyamayabilir. Bu nedenle elektronik posta yazarken mümkün mertebe Türkçe karakterler (ç,Ç,s,S,ğ,Ğ,i,İ,ö,Ö,ü,Ü) kullanmayın.
Büyük/küçük harfe duyarlı düzen
Access değerlerin ilk düzenini dikkate alır. Ön-sıralama düzeni sütununda “a” “A”dan ve “B” “b”den önce gelir. Büyük/küçük harfe duyarlı sıralama işleminde ASCII değerleri metin değerlerinin yerine geçer. Örneğin, A = 65, a = 97, B = 66, b = 98, vb.
Tercihen okul hesabınızdan yoksa da adınızı ve soyadınızı düzgün bir şekilde içeren bir gmail hesabından mail atabilirsiniz. Maile başlarken saygı içeren bir ifade yazmak gereklidir. Samimiyetinize göre “Merhaba hocam” veya “Sayın Prof. Akyaz” yazabilirsiniz.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır. Tavsiye edilmez ama “FYI”, “FYA” ya da “Bilginize” kısaltmaları ile önyazı eklemeden e-posta iletilebilir.
Konu (Subject) Kısmına mutlaka konuyu yazınız, boş göndermeyiniz. Örneğin bir dersle ilgili dönem raporu gönderirken konu kısmına dersin kısaltılmış adını ve ne raporu olduğu yazılabilir.
Gönderen adının yanında soru işareti görürseniz iletinin kimliği doğrulanmamış demektir. Böyle bir durumda, iletiyi yanıtlama veya varsa iletideki ekleri indirme konusunda dikkatli olun.
Kurumsal mailler genellikle kısa ve öz maillerdir. Yoğun bir iş ortamında ne yöneticiniz ne de iş arkadaşlarınız büyük ihtimalle uzun bir metin okumak istemeyecektir. Kurumsal mail yazarken mümkün olduğunca ana konuya odaklanmalı ve tüm metninizi yalın; yani herkesin anlayabileceği bir dilde oluşturmalısınız.
Elektronik ortamda bu adres, e-mail (e-posta) adresi olarak adlandırılır. E-posta adresi, çoğunlukla, kişinin kullanıcı numarası ve kullandığı sistemin internet/bitnet vb adresinden oluşur. [email protected] , [email protected], [email protected], örnek e-mail adresleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri