İnme veya
Kişi daha önce inme veya geçici iskemik atak geçirmiş ise tekrar inme geçirme riski artmış olacaktır. Türkiye'de her sene 250,000 kişi inme geçirmektedir. Özellikle inme sonrasında geçen 5 senenin içinde ikinci bir inme geçirme riski %40 oranında artar.
İnme veya geçici inme geçiren kişiler, inme tekrarlaması açısından risk altındadır. Bu nedenle koruyucu tedavi yaklaşımları ile önlem almak gerekir. Her yıl meydana gelen inmelerin %25'i tekrarlayan inmedir. İnmeden sonraki 5 yıl içinde ikinci kez inme oluşması riski %40'a kadar yükselebilir.
Geçici iskemik atakta belirtiler genellikle 1 saat içinde iyileşir. Ancak bazı durumlarda belirtiler 24 saate kadar sürebilir. İnmede ise belirtiler o kadar çabuk kaybolmaz. İnmede kan dolaşımı normale dönmeden önce beyin dokusunda kalıcı hasar meydana gelmiştir.
Hipertansiyon: Hipertansiyon inme için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Uzun süre yüksek seyreden kan basıncı damarlarda tıkanıklığa veya damarların aşınmasına neden olabilir. Diyabet: Diyabet beyin ve boyun damarlarında yağlanmaya ve daralmaya neden olabilir. Bu durum inme riskini artırabilir.
İlgili 24 soru bulundu
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir.
Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur.
Vücudun yarısında ya da bir bölümünde güçsüzlük, konuşmada bozulma, konuşulan dili anlamakta güçlük, dengesizlik, görme kaybı, vücudun yarısında hislerin algılamasında anormallik inmenin sık belirtileridir.
En hızlı iyileşme genellikle felçten sonraki ilk üç ila dört ay içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, iyileşme birinci ve ikinci yılda da devam edebilir. Erken müdahale, başarılı bir iyileşmenin anahtarıdır.
Yapılan araştırmalarda, inme geçiren hastaların %10-15'inin tamamen iyileşebildiği görülmektedir. Bu kişiler felci yenebilir, kaybettikleri tüm fonksiyonları geri kazanabilirler. İnme hastalarının %25-40'ı ise kısmen iyileşir.
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
Hemorajik inme, beyin kanamasına bağlı inme demektir.
Beyindeki bir kan damarı yırtılır ve bu damarın beslediği beyin bölgesi kanlanamamaya başlar; bu sırada damardan taşan kan çevre beyin dokularına da baskı yapmaya başlar. Hemorajik inme, acil tıbbi müdahale gerektiren hayati bir durumdur.
İnme önlenebilir mi? İnmelerin %50 kadarının önlenmesi mümkündür: Bunun için inmeye yol açan risk faktörleriyle mücadele önemlidir: Kontrol edilebilir risk faktörleri: Hipertansiyon.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasıyla inme riskinin % 35-45 oranında önlenebilmektedir. Bilimsel çalışmalara göre, inmenin önlenmesi için kan basıncının 140/90'ın altında tutulması gerekmektedir. Sigara kullanmak, içmeyenlere oranla inme riskinin iki kat artıran bir nedendir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Hipertansiyon inmeyi tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Tansiyonu düzenli kontrol ettirmek ve takip etmek oldukça önemlidir. Kanda şeker ve yağ değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmek inmeden korunmada etkilidir. Sigara kullanımı, sigara içilen ortamda bulunmak inmeye sebep olabilir.
İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında
İnme geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilinirken, risk faktörlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamış bir rahatsızlıktır. Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir.
İnme sonrası en hızlı iyileşme ilk 3 – 6 ayda görülmektedir. Ancak bu, 6 ayın ardından hala duyu kusuru olan hastaların iyileşemeyeceği anlamına gelmez. İnme ve beyin hasarında, kapsamlı rehabilitasyon programı ve bol tekrar iyileşmenin anahtar elemanlarıdır.
55 yaş üzeri kişilerin, gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek seyretmesine rağmen kadınlarda inmeden dolayı ölüm oranları erkeklerden fazladır. Östrojen içeren doğum kontrol haplarının veya hormon tedavilerinin kullanılması felç riskini artırır.
Sık görülen inme belirtileri şunlardır: Kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu ya da konuşmayı anlama zorluğu. Yüz felci veya uyuşması, kol veya bacak uyuşması, his kaybı Bir veya iki gözün bulanık görmesi veya görme kaybı
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Aşırı stres, ani kan basıncı yükselmelerine neden olur. Bu nedenle beyin kanamasının, hatta beyin damar tıkanıklığının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Stres, çoğunlukla kalp ritim bozukluklarını arttıran bir durumdur. Bu yolla da inme riskini tetikleyebileceğini söylemek mümkün.
Hafif belirtilerin gözden kaçabildiği ya da beynin nispeten sessiz kalan bir bölgesinin tutulduğu durumlarda tesadüfen görüntülemelerde tespit edilen inmelere sessiz enfarkt ya da sessiz inme denmektedir.
Doğrusu: İnme sonrasında oluşan güç kaybı, konuşma bozukluğu ve görme kaybı gibi hasarlar erken müdahale edildiğinde tedavi edilebiliyor. Ancak hasarlar bazı hastalarda günler haftalar içinde düzelirken, hasar ağırsa bu durum aylarca sürebiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri