Elektrik sigortası, devreden geçen akımın belli bir değerin üstüne çıkmasını engelleyerek devre elemanlarının ve devreye bağlı alıcıların zarar görmesini meydana gelebilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlayan açma elemanlarına “sigorta” denir. Sigortalar devreye seri bağlanarak fazla akımın geçmesini engeller.
Sigorta, kısa devrelere ve devrelerin aşırı yüklenmesine karşı elektrik devrelerini koruma aracıdır. Elektrik devresine koruyucu cihaz olarak yerleştirilen, düşük erime noktasına sahip metal bir tel ya da ince metal şeritten oluşur.
Otomatik sigortalar ya da diğer adıyla minyatür devre kesiciler, elektrik tesisatını ve sistemi aşırı akım ve kısa devrelere karşı korumak amacıyla tasarlanmış koruma ve anahtarlama devre elemanlarıdır.
Elektrik şebekesinden gelen faz hattı kontrol kalemi ile kontrol edilir. Kontrol kaleminin ışığını yakan uç faz ucudur ve sigortanın girişine bağlanır. Sigorta üzerinde faz ve nötr ( L ve N ) işaretleri ile gösterilir. Bu kabloların uçları yan keski ile açıldıktan sonra işaretlere göre bağlanır.
Elektrik Sigortalarının Çeşitleri
Sigortaları, giriş besleme voltaj türüne göre iki ana kategoriye ayrılabiliriz. Bunlar DC Sigorta ve AC sigortalardır.
İlgili 17 soru bulundu
B tipi sigortalar, rezistif yüklerin ağırlıklı bulunduğu ev ve işyerlerinde, aydınlatma, priz, ısıtıcılar, PLC devrelerinde kullanılır.
B tipi otomatik sigorta: Genellikle ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Hızlı tip sigorta olarak bilinir. C tipi otomatik sigorta: Endüktif yüklerde, motor, trafo gibi yüklerin korumasında kullanılır. Yavaş tip sigorta olarak bilinir.
Prizler için 16 Amperlik, aydınlatma için 10 Amperlik sigorta olması gerekir.40 Amper normal değil. Evet değiştirin bir prizden geçen akım 16 amperden fazla olmamalı.
Otomatik sigortalar üzerinde 0 ve 1 olarak sigortanın açık ve kapalı konumları belirtilmiştir. Genel olarak sigorta açık konumdayken (0 konumu) herhangi bir dikkatsiz davranışa ya da karışıklığa yol açılmaması için enerjinin 0 konumunda yani sigortanın alt terminallerinde beklemesi tercih edilmektedir.
Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Ancak borsa genelinde ve hisse özelinde yaşanan devre kesiciler için ortalama zaman dilimleri belirlenmiştir. Bu işlem genel olarak 10-30 dakika arasında uygulanır. Devre kesicinin tüm aşamaları bittiğinde ve eşleştirmeler yapıldığında ise devre kesici otomatik olarak kalkar.
Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi (EBDKS) olarak bilinen sistem anlık olarak endekste %5 ve %7'lik değer kaybı oluştuğu durumlarda aktif olur. Bunun amacı panik işlemlerinden yatırımcının zarar görmemesini sağlamaktır. EBDKS ile yatırımcıların zararının en aza indirilmesi hedeflenir.
Bilindiği üzere otomatik sigortalar pratik ve basit kullanımları sebebiyle evlerdeki kullanım için uygundur. Daha hafif yükleri kaldırabilecek yapıya sahip olduğundan otomatik sigortaları evlerimizde kullanırız. Kompakt şalterler ise aşırı yük gerektiren endüstriyel ve ticari kullanımlar için sıklıkla tercih edilir.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Şartelden geçen akım müsaade edilen akımdan fazla olduğunda şartel atar (devreyi açar) ve elektrik iletimini durdurur. Bunun sebebi elektrik kablosunun içerisindeki iletken telin aşırı ısınmasıdır. Bu ısınma yangına sebiyet verebilir ve can güvenliğini tehlikeye atabilir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait Alo 170 hattını arayarak sigorta sorgulaması yapabilirsiniz.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Otomatik Sigorta Nedir. Minyatür devre kesici veya diğer adıyla otomatik sigorta bir devreyi yüksek akım ve kısa devre akımından korumak amacıyla tasarlanmış bir anahtardır. Devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya bir kısa devre durumunda otomatik sigorta elektrik bağlantısını keser.
1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
I tipi sistem fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor.
L tipi otomatik sigorta, priz, aydınlatma ve kumanda akım devrelerinde kullanılır. Aşırı akım durumunda hemen atar. Öngörülen akımın 3.5 katından 5 katına kadar olan değerlerde çalışır.
Tesislerde ve endüktif yüklerin korunmasında kullanılır. Çok sayıda floresan lambalar, cıva buharı ampuller, güçlü elektrik motorları, transformatörler gibi. 0,5-1-1,6-2-3-4-6-10-16-20-25-32-40-50 Amper değerlerindedir.
1A Direnç Tip Sigortadır. Bir elektrik sigortası, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları ve bu cihazlara mahsus iletkenleri, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elemanlarına denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri