İnsanın içinde yaşadığı çevre ile ilgili bilgi, duyum ve deneyimlerinin sınıflandırılmasıdır. Ayrıca olayların olumlu ve olumsuz gibi değerlendirmeler de duygusal boyutla ilgilidir; duygusal öğeler bireyin değer sistemiyle yakından ilgilidir.
1- Bilişsel ( zihinsel, kognitif ) öge: Bir bireyin, başka bir birey ya da nesne hakkında sahip olduğu fikir ya da inançlardır ( 46, 57).
Bireyin tutum nesnesine ilişkin düşünceleri, inançları ve bilgi yapıları bilişsel öğe olarak adlandırılmaktadır. Bir tutum nesnesiyle ilgili edinilen bilgi, duyguları ve ardından davranışları etkilemektedir. Bu nedenle, bilişsel öğe tutumun oluşumunda ilk basamak sayılabilir.
Tutumların, bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır. Bu öğeler arasında genellikle iç tutarlılık olduğu varsayılmaktadır.
TutumlarI Oluşturan Temel Öğeler
Tutumların bilişsel, duyuşsal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Duygusal bileşen, tüketicinin bir psikolojik objeye yönelik duygu ve hislerini içeren tepkileridir. Kişi bir tutum objesini olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirip ona göre duygular besler ya da duyguları sonucunda bir tutum objesini olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirir.
Duygusal Bileşen: Bireyin, tutum nesnesine ilişkin duygu ve değerlendirmelerinden oluşur. Duygusal bileşen, kişinin tutum objesine karşı gözlenebilen duygularıdır. Tutum nesnesi hoşa gidebilir veya gitmeyebilir, sevilir veya sevilmez gibi yargılarda tutumun duygusal bileşenini oluşturur.
Duyuşsal Öge: Tutum nesnesinin harekete geçirdiği olumlu ve olumsuz heyecanları veya duyguları içerir. Davranışsal Öge: Tutum nesnesine yönelik olumlu ve olumsuz eylemleri içeren tepkiler. Tutumlar erken yaşta, farklı yollardan öğrenilirler, zaman içinde gelişme ve değişme gösterirler.
Bir tutumun duygusal bileşeni, bir kişinin bir tutum nesnesine yönelik duygularını içerir. Örneğin ben Korona (Covit 19) virüsünden korkarım. Benim korona virüsüne yönelik bu tutumumun duygusal bileşenini korku duygusu oluşturur.
“Tutum, bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik objeyle ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan bir eğilimdir”. Tutum bireye aittir.
Bireyin belirli tutum nesnesine yönelik olumlu veya olumsuz duygu ölçüsüdür. Kişinin çevresindeki konuya karşı sahip olduğu tepki ön eğilimidir. Tutumlar, hareketleri ortaya koymadan önce niyeti ifade etmektedir.
Kişisel tutum, bireyin bir girişimci olma konusunda sahip olduğu olumlu ya da olumsuz kişisel bir değerleme derecesini ifade eder. Kişisel tutum sadece duygusal değil (severim, cazibeli), aynı zamanda mantığa dayalı değerlendirilmiş düşünceleri de (avantajları var) içerir (Liñán ve Chen, 2009:596).
Örtük tutumlar, bir nesneye veya kendine yönelik farkındalık olmadan gerçekleşen değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler olumlu veya olumsuz olmak dışında, kişinin farkında olmadığı birçok davranışa etkisi olabilir.
Psikolojik obje; birey için anlam taşıyan bireyin farkında olduğu herhangi bir obje demektir (Kağıtçıbaşı, 2005). Bir birey için her şey psikolojik obje olabilir. Örneğin, sevdiği ve nefret ettiği kimseler, eşyalar, olaylar, kurumlar, fikirler, politik ideolojiler, dinler gibi (Tavşancıl, 2005).
İnanç ve tutumlar,zihnin bir sonucu kabullenmesi durumudur ve kuşkunun tamamen tersi bir olaydır. kuşku[şüphe] içindeki bir insan olumlu veya olumsuz hiçbir sonuca varamaz.İnançta bir sonucu kabullenme söz konusu olduğundan bir kesinlik vardır. İnançların ortaya çıkışında çeşitli faktörler rol oynar.
Çocuk eğitiminde belli başlı 5 tutum bulunmaktadır. Baskıcı tutum : Bu tutumda anne baba güçlüdür. Her istediğini olumsuz yöntemlerle şiddetle ve baskıyla çocuğa kabul ettirir. Çocuğun hemen hemen hiç söz hakkı yoktur.
Tavır ile eş anlamlı olan tutum sözcüğü ''tut'' fiilinden türetilmiştir. Bir meseleye ya da davranışa karşı yaklaşım biçimlerinin tamamı tutum olarak nitelendirilir.
Tutumum bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç boyutu vardır. Bu üç boyut birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz; birbirleriyle ilişkilidir ve etkileşim halindedir. Aynı zamanda birbirleriyle tutarlık gösterirler. Tutumun bilişsel boyutunu bireyin tutum nesnesine ilişkin düşünce, bilgi ve inançları oluşturur.
Duyuşsal davranış: İnsanın duyguları ile öne çıkan davranışlara duyuşsal davranış denir. O konuda birçok farklı güdü, yönelim, eğilim ve istek ile arzular duyuşsal davranış olarak bilinmektedir.
Bloom'un taksonomisinde; Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Beceri haline getirme de ise bir davranışın pratik bir şekilde yapılmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Son olarak mekanikleşme basamağında ise hiç kimseden yardım almadan istenilen davranışın yapılma becerisinin kazanılmasını ifade etmektedir.
Örneğin bir kişinin bir siyasi partiye olan tutumuna bakıldığında o parti hakkındaki bilgi ve genel düşünceleri inançlarını, o partiyi sevip sevmemesi duygularını ve o parti liderine oy verip vermemesi davranış eğilimlerini ifade eder.
Tutumlar Karmaşıktır
Tutumlar, bileşenlerinin karmaşıklık derecelerine göre farklı olabilirler. Bileşenleri karmaşık olan tutumların karmaşık, bileşenleri yalın olan tutumların ise yalın olacakları söylenebilir (Odabaşı ve Barış, s. 164).
Yani tutum, bir bireyin bir nesne ile ilgili olumlu ve olumsuz bilgileri göz önünde bulundurarak söz konusu nesneye ilişkin karar vermesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri