Metin türleri içerisinde gerçek ile en yakın olan türdür. Doğru olanı açıklığa kavuşturmak, herhangi bir konuda düşünceler ve görüşler ortaya atmak ya da herhangi bir olguyu desteklemek, savunmak için kaleme alınan yazılara makale denmektedir.
Bir konuda bilgi verirken veya bir gerçeği savunurken, türlü kanıtlardan faydalanan, bunları bilimsel biçimde inceleyen gazete ve dergi yazılarına makale denir. Makaleler her konuda yazılabilir. Makale türü, edebiyatımıza Tanzimat döneminde gazete ile birlikte Batı'dan giren bir türdür.
2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık. Hikayeler olay ve durum hikayesi olarak ikiye ayrılır. Anlattığı konuya göre farklılık gösteren hikaye çeşitleri de mevcuttur. Şiirler ise işlediği konuya ve üslubuna göre beş ana grupta toplanır.
Metin, cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Metin türleri içerisinde gerçek ile en yakın olan türdür. Doğru olanı açıklığa kavuşturmak, herhangi bir konuda düşünceler ve görüşler ortaya atmak ya da herhangi bir olguyu desteklemek, savunmak için kaleme alınan yazılara makale denmektedir.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir. Yazı çeşitleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Öz. gerçekleştirilen güzel sanat etkinliklerine ve eserlerine verilen genel addır. yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır. Metin Türleri Nelerdir? Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Edebi eserler kaça ayrılır, sorusuna kurmaca metinler ve öğretici metinler olma üzere ikiye ayrıldığı yanıtını veririz. Kurmaca metinler hikaye, roman gibi metinlerken öğretici metinlerin deneme makale gibi metinlerdir.
Makalede Times New Roman yazı tipi kullanılmalı, satır sonunda heceleme yapılmamalıdır. Paragraf başlarında “TAB” tuşu yerine “ENTER” veya “RETURN” tuşu kullanılmalıdır. Noktalama işaretleri kendilerinden önceki kelimelere bitişik yazılmalıdır. Söz konusu işaretlerden sonra bir harflik boşluk bırakılmalıdır.
Açıklayıcı anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde kullanılır.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır.
Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir.Olaylar belli bir sıralama içinde olur.Hikaye unsurları(olay-olayın kahramanları-yer-zaman)bulunur. Ravza ile Sümeyye iki iyi arkadaştılar.
Makale, fıkra, söyleşi, deneme türündeki çok katmanlı metinler bilgilendirici metinler arasında çoğunluktadır.
Makale türleri
Dergimizde, orijinal tam metin araştırma makaleleri, kısa araştırma makaleleri, bilimsel raporlar, vaka raporları, teknik notlar, editöre mektuplar, derlemeler ve gerektiğinde araştırma ve konferans kitapları yayınlanır.
Makale her konuda yazılabilir. Makalenin yazılacağı konu güncel olabileceği gibi, felsefî, bilimsel, sanatsal da olabilir. Ancak edebi makale sanatla ilgili konuları işler. Makaleler niteliklerine göre temelde “edebî makale” ve “meslekî makale” olmak üzere iki grupta toplanabilir.
Özet türleri
En çok kullanılan üç tür özet vardır: tanımlayıcı, bilgilendirici ve görsel. Açıklayıcı özetler genellikle daha az resmi belgeler için uygulanırken, bilgilendirici ve görsel özetler en çok araştırma makalelerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri