Makale metninde yazarın ismi ve bilgileri yazılmamalıdır. Sadece makalenin ilk sayfası olan kapak bölümünde olmalıdır.
Bir makalede sıra ile özet, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır. “Giriş” ve “Sonuç” bölümleri mutlaka bulunmalıdır. “Sonuç”, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı; ana çizgileriyle ve özet olarak verilmelidir. Metinde sözü edilmeyen hususlara “Sonuç”ta yer verilmemelidir.
Makale metni, sayfanın her iki yanına yaslanacak biçimde, Times New Roman, 12 punto ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalı; paragraf girintisi 1,25 cm olarak tasarlanmalıdır. Metin içerisindeki başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Makalenin bölümleri: Makalenin bölümleri, genel olarak; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler, metin, kaynakça, tablolar, şekiller ve dipnotlardan oluşmalıdır.
Yazıların çift aralıklı, iki yana yaslanmış biçimde düzenlenmesi; sol, üst, alt ve sağ marjların ise en az 2,5 cm olarak ayarlanması gerekmektedir. Makalenin tamamının yazı tipi Times New Roman, ana başlık 14, metin ve alt başlıklar ise 12 punto ile yazılmalı, başlıklar koyu ve sol marja yaslı olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Makalenin tüm bölümleri “Microsoft Word Document” formatında, metin ve sonuç kısımları “Times New Roman” yazı tipi ve “12 punto” büyüklüğünde olmalıdır. Yazılar 1,5 satır aralığı, kenar boşlukları her bir kenardan 2,5 cm. boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır.
Makale, açıkça tanımlanmış ve numaralandırılmış bölüm ve alt bölümlere ayrılmalıdır. Alt bölümler 1.1 (1.1.1, 1.1.2, ...), 1.2, vb. şekilde numaralandırılmalıdır. Özet, numaralandırılmış bölümlere dahil edilmemelidir. Herhangi bir alt bölüme kısa bir başlık verilebilir.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Sonra makale IMRAD'ın ana elamanı olan “Giriş” ile başlar. Dolayısıyla çoğu bilimsel dergilerdeki makalelerin alt bölümleri araştırma yada denemedeki işlem sırasına paralel olarak yer alır: Başlık, Yazarlar ve Adresleri, Özet, Materyal ve Metot, Sonuçlar, Tartışma, Teşekkür, Literatür Listesi.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Makalelerde başlık bir cümle değildir. Her zaman özne, nesne, fiil düzenlemesi içermez. Bu durumda öne geçen şey kelimelerin sıralanışıdır. Başlıkta yer alan kelimeler makalenin içeriğinin önemli kısmını anlaşılabilir ve vurgulayan kelimelerden oluşmalıdır.
Satırlar 'iki yana yasla' (justified) biçiminde yazılır. Makale metni 1.5 aralıkla yazılır. Kısaltmalar, tablo, şekil ve sembol listeleri, önsöz, özetler, kaynaklar, ekler, metin içindeki tablo ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar 1 aralıkta yazılır.
Makale yazma süreci, belirli bir konu hakkında bilgilendirme, açıklama, savunma veya eleştiri amacıyla yazılan düşünce yazılarıdır. Bu süreçte dikkate alınması gereken temel bölümler şunlardır: giriş, gelişme ve sonuç. Makalenin giriş kısmı, okuyucuya yazının ana teması ve amacı hakkında bilgi vermelidir.
Makalenizin ilk sayfasında makale yazarı kişi veya kişilerin adı yazılmalı ve dipnot verilerek öğrenim bilgisi yazılmalıdır. İlk sayfaya Türkçe ve İngilizce makalenizin adı ve bu adların altına özetleri yazılmalıdır.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Birden çok yazarı olan makalelerde ilk yazar soyadı ve adından sonra, diğer yazarlar ad soyadı sırasına göre belirtilir. Yazarı belli olmayan makalelerde, makale başlığı yazar adı yerine, yayın tarihinin önüne yazılır.
Bunlara göre başlık kısa, kesin ve net olmalı, 8 kelimeyi geçmemeli, kısaltma ve özetler kullanılmamalı, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, okuyucunun dikkatini çekmeli ve zihnini yönlendirmelidir. Bunlar makale başlıkları için de geçerli olmaktadır.
içeriğine göre değişir. bazı bilimsel makaleler 150-200 sayfa tutuyor ki böyle bir şeyi iki günde yazamazsın. ancak görece basit bir konuysa ve yol haritan belliyse bir günde bile yazabilirsin.
Alıntının sayfa numarası, tırnağı izleyen boşluktan sonraki parantez içinde verilir. Alıntı, cümlenin ortasında kalıyorsa özgün nokta kullanılmamalı, cümlenin sonunda tek bir nokta bulunmalıdır. Cümle alıntı ile bitiyorsa, nokta, sayfa numarasını belirten parantezden sonra gelmelidir.
Genel olarak akademik çalışmalarda kabul edilebilir intihal oranı tüm çalışma için %20'nin altında olmalıdır ancak bu oran kurumlarda veya dergilerde farklılık göstermektedir.
Özet bölümünde kesinlikle atıf yapılmaz ve kaynaklar kısmı kullanılmaz.
KAYNAKÇA YAZIMI: Kaynakça, makale metnin sonunda, yeni bir sayfadan başlamalı ve metin kısımları paragraf başı olmadan iki yana yaslanmış olmalıdır. Metinde içinde geçen tüm kaynaklar “Kaynakça” listesinde bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri